10 manieren om effectief prioriteiten te stellen – test jezelf

10 manieren om effectief prioriteiten te stellen

Oh jé, is het weer zover?

De week is voorbij en weer is het je niet gelukt om te doen wat je je had voorgenomen. Net als de week ervoor en de week daarvoor en een maand geleden…

Op je bureau stapelen de dossiers zich nog hoger op, je inbox puilt nog verder uit van de ongelezen mails en je hoofd wemelt van alles wat je moet onthouden.

Had een dag maar 48 uur of een week 9 dagen…

Maar zeg eens eerlijk, zou je met deze extra uren voortaan wel toekomen aan alles wat belangrijk is? Of ligt het niet aan te weinig tijd, maar aan iets anders? Niet voor niets is de waan van de dag jou nu de baas, waardoor jouw eigen doelen en resultaten ondersneeuwen.

Dit artikel reikt je tien manieren aan om effectief prioriteiten te stellen, waardoor je geen tijd meer verkwanselt aan dingen die niet urgent zijn, niet belangrijk zijn of – nog erger – allebei. Want het kan zoveel slimmer, sneller en leuker. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen.

Dus geef nu prioriteit aan dit artikel, waardoor je tijd voor je laat werken en regeert door vooruit te zien. Inclusief zelftest en onverwachte love story.

Geen tijd is geen prioriteit

Stel je eens voor dat je elke dag doet wat belangrijk is. Wat zou je dan over een week bereikt hebben?

 • In je werk: met klanten, collega’s en leveranciers?
 • Thuis: met je partner, gezin, vrienden en familie?
 • In je hobby’s: lichamelijk en geestelijk, in sport en spel, met vermaak en vertier?

Waar zou je dan staan in een maand? Of over een jaar? En na 5, 10 en 25 jaar?

En hoeveel stress en getob zou jou dit schelen?

 • Op korte, middellange en lange termijn?
 • In je hoofd, je hart en je handen?
 • In je relaties, zakelijk en privé?

Wil jij dat deze voorstelling werkelijkheid wordt?

Zet jezelf dan nu op nummer 1 en besteed jouw tijd aan wat echt belangrijk is.

Zelftest voor effectief prioriteiten stellen

Laten we eerst maar eens kijken waar je staat in het stellen van prioriteiten. Het enige wat je hoeft te doen is jezelf van – – (geheel niet of zelden van toepassing) tot ++ (geheel wel of meestal van toepassing) te scoren op de volgende 10 uitspraken:

 1. Ik werk aan de hand van lange termijn doelen.
 2. Ik maak activiteiten met een hoge prioriteit af, voordat ik aan iets anders begin.
 3. Elke dag bepaal ik de prioriteit van mijn taken.
 4. Ik verlies uit het oog wat mijn doelen zijn.
 5. Ik breng geen prioriteit aan in mijn taken.
 6. Ik reviseer mijn werkdoelen eenmaal in het half jaar.
 7. Ik reserveer elke dag een blokje tijd voor belangrijke projecten.
 8. Voor mij geldt: ‘first things first’.
 9. Ik ben onzeker over wat in mijn werk prioriteit heeft.
 10. Ik besteed veel aandacht aan details en aan niet dringende, niet belangrijke zaken.

Alles gescoord? Mooi! Beloon jezelf dan voor de uitspraken 1, 2, 3, 6, 7 en 8 als volgt:

– – = 1 punt
= 2 punten
0 = 3 punten
+ = 4 punten
+ + = 5 punten


En geef jezelf voor 
de uitspraken 4, 5, 9 en 10 precies de omgekeerde beloning:

+ + = 1 punt
+ = 2 punten
0 = 3 punten
= 4 punten
– – = 5 punten


Tel nu je punten bij elkaar op.
Hoe hoger jouw totaal (maximaal 50), hoe effectiever jij je prioriteiten stelt. En hoe lager jouw totaal (minimaal 10), hoe meer tijd je verkwanselt aan niet urgente dingen, niet belangrijke dingen of – erger nog – aan allebei.

Advies in effectief prioriteiten stellen

En? Hoe ziet de uitslag er bij jou uit?

Elke uitspraak bevat een manier om jouw prioriteiten effectief te stellen, waardoor je de scepter over jouw eigen leven zwaait. Niet meer de agenda van anderen volgen, maar je eigen agenda voeren, zodat je jouw functie op en top waarmaakt. In plaats van continu brandjes te blussen, kun je dan werken aan excellente dienstverlening waarmee je klanten echt gelukkig maakt.

Hoe fijn zou het zijn dat tijdigheid, juistheid, volledigheid en betrouwbaarheid allemaal 100% scoren, omdat de interne organisatie op rolletjes loopt? En hoeveel tijd heb je dan ‘over’ om persoonlijke aandacht te schenken aan de groei en bloei van jouw team, omdat verzuim en nalatigheid geen issues meer zijn?

Door ‘koning(in)’ prioriteiten stellen te zijn, is er een wereld te winnen. Zowel voor jou, als je team, als je organisatie, in jullie resultaten en jullie relaties. Maar ook voor je klanten en je leveranciers in productieve en prettige samenwerking. En niet te vergeten voor je dierbaren thuis, omdat je bruist en borrelt van energie en ze jouw onverdeelde aandacht krijgen.  

Als jouw score je niet bevalt, heb ik slechts een advies: geef prioriteit aan de uitspraak met de laagste punten en zorg dat je daarin effectiever wordt. Pak daarna de volgende laagst scorende uitspraak bij de kop en zorg dat je jezelf ook daarin verbetert. Blijf dit consequent doen totdat je regeert en dus vooruitziet.

Addy onderneemt nu zonder zorgen

Waar het toe leidt als je geen prioriteiten stelt, verwoordt ondernemer Addy Defraeye kort en bondig in zijn testimonium over mijn leiderschapsprogramma ‘Meer Succes, Minder Stress’:

“Ik had geen klanten, geen omzet, geen business. Ik werkte dag en nacht, maar mijn reserves slonken.”

Wat er voor hem veranderde door wel prioriteiten te stellen, beschreef hij ook:

“Mijn bedrijf heeft vorm gekregen, een mooie niche waarbinnen ik kan werken. Ik heb een betere structuur om mijn business te runnen en mijn toekomstmogelijkheden zijn ruimer dan ooit. De keuzes die ik nu maak zijn gebaseerd op mijn eigen waarden en normen, waardoor ik niet meer in angst zit wat de toekomst brengen zal. Hierdoor heb ik een ruimere keuze aan werk. Daardoor gaat het met mijn financiën nu de positieve richting uit. Ook mijn gezin weet nu wat ze aan me heeft. Doordat ik minder stress en tob is er ruimte voor volle aandacht en gezelligheid.”

Klik hier om het volledige verhaal van Addy te lezen en ook zijn video te bekijken.

Saskia maakte haar dromen waar

Burn-out specialist Saskia Chatillon wilde zakelijk en persoonlijk vooruitkomen, maar wilde niet zelf het wiel opnieuw uitvinden. Ze koos voor mijn leiderschapsprogramma ‘Meer Succes, Minder Stress’ waarover ze in haar testimonium het volgende schrijft:

“Margriet heeft met veel enthousiasme en gedrevenheid haar kennis en levenservaring met ons gedeeld. De inhoud van het programma staat als een huis en door de opdrachten te doen heb ik steeds stappen vooruit gezet.”

Wat Saskia lastig vond, verwoordt ze ook:

“Ik vond het moeilijk om confrontaties aan te gaan. Ook kon mijn structuur beter en mijn communicatie helderder zijn. Dat is allemaal gelukt. Mijn bedrijf is beter gestructureerd, de websites lopen, net als de nieuwsbrieven. De organisatie heb ik meer gestroomlijnd en mijn aanpak is zakelijker. Ook geef ik betere presentaties omdat ik heb geleerd meer authentiek en kwetsbaar te zijn.”

En natuurlijk komen haar gerealiseerde dromen aan bod:

“Tijdens het jaarprogramma heb ik een aantal dromen gerealiseerd, waaronder grotere groepen trainen en een boek schrijven. Dat laatste is nog niet klaar, maar ik ben wel in gesprek met een geïnteresseerde uitgever. En last but not least: mijn droompartner ben ik in de groep van Margriet tegengekomen. Dat is een prachtige bonus!”

Wil je Saskia zelf horen? Klik hier om haar video’s te bekijken en haar eigen verhaal te lezen. Haar boek ‘Rust – het geheim van een stiller hoofd’ is inmiddels gepubliceerd en verkrijgbaar via haar uitgever.

Prioriteit bij jezelf

Effectief prioriteiten stellen lukt alleen door prioriteit te stellen bij jezelf. En dat lukt alleen als je tijd maakt, ondanks dat je het druk hebt met van alles en nog wat.

De honderdduizenden redenen die jij kunt bedenken om er nu niet aan te beginnen, houden je allemaal vast in jouw huidige situatie. Terwijl er maar een argument is dat hout snijdt! Te weten dat jij jouw eigen leven wilt leiden – met een korte ei – en niet langer wilt lijden – met een lange ij.

Van willen naar actie

Om jezelf van jouw ‘lijderschap’ te verlossen, kun je willen tot je een ons weegt, maar het zal je geen grammetje leiderschap brengen. Om daadwerkelijk de scepter te zwaaien over jouw eigen leven is het noodzakelijk dat je bereid bent om het avontuur aan te gaan – ondanks discomfort. Wat dit van jou vraagt, is dat jezelf bij de kladden vat, zodat je stappen gaat zetten en stappen blijft zetten. In weer en wind, bij nacht en ontij, ondanks bloed, zweet en tranen.

Afzien hoort erbij

Vallen, opstaan en weer doorgaan horen erbij, totdat je ervaart dat je op je bestemming bent aangekomen. Dan krijgt niets of niemand jou nog van jouw plek, tenzij jij daar bewust voor kiest. Maar ook dan stel jij dus de prioriteit!

Drie ‘kroonjuwelen’

Om jezelf nu op nummer 1 te zetten, heb ik hieronder drie ‘juwelen’ verzameld, waarmee jij jouw ‘kroon’ kunt sieren als jij op jouw eigen levenstroon zit.

Allereerst zul je rust, reinheid en regelmaat ervaren, doordat je jouw hoofd, hart en handen in lijn brengt met jouw werk, privéleven en hobby’s. Door bewust te kiezen voor wat je doet en wat je laat enerzijds en wat je moet en wat je mag anderzijds, ervaar je evenwicht in jouw belasting en belastbaarheid. Daardoor verander je stress in stretch en voorkom je bovendien jouw burn-out of bore-out.

Ten tweede ervaar je meer passie, energie en plezier, omdat wat je doet echt zoden aan de dijk zet. Daarnaast ervaar je volop flow, omdat jij kunt zijn wie jij het beste bent: jezelf! Doordat jij op je best functioneert, geef jij het effectieve voorbeeld, waardoor ook anderen hun beste beentje voorzetten. Wat denk je van optimaal presteren in minimale tijd met ultieme relaties? Door effectief prioriteiten te stellen kun je samen goud behalen en behouden. Ik teken ervoor, en jij?

Ten derde ervaar je veel minder urgentie, omdat je door prioriteiten te stellen voorkomt dat zaken uit de klauw lopen. Gebeurt dit onverhoopt toch dan heb je de beste uitgangspositie om alles wat ontspoort – vanuit focus, visie en overzicht – vlot en vaardig in het gareel te krijgen.

Aan de slag

Is het resultaat uit jouw test voor effectief prioriteiten stellen voor – flinke – verbetering vatbaar? En wil je mijn hulp om nu echt stappen te zetten? Dan heb ik drie opties voor je.

30 minuten exclusief voor jou

Vind je het lastig om jezelf op nummer 1 te zetten, waardoor je continu achter de feiten aanloopt? Dan nodig ik je van harte uit voor een Doorbraaksessie met mij. In dit 1 op 1 gesprek kijken we waar jij nu staat en wat jij nodig hebt om je prioriteiten effectief te stellen, waardoor je regeert door vooruit te zien. Klik hier om jouw Doorbraaksessie te boeken en we spreken elkaar binnenkort.

60 minuten samen aan de slag

Wil je liever interactief aan het werk om de prioriteit bij jezelf te leggen? Meld je dan nu aan voor mijn online Masterclass ‘Succes Zonder Stress’. Hierin leer je hoe je uit jouw continue waan van de dag stapt, waardoor je jouw doelen fluitend behaalt. Wat denk je van puik presteren in minimale tijd met relaxte relaties?

Reageer gerust

Vind je het leuk om me te vertellen over de uitkomst van jouw test voor effectief prioriteiten stellen? En welke acties je daarop nu gaat ondernemen? Laat het me hieronder weten. Ik antwoord altijd!

Laat een reactie achter

You have to agree to the comment policy.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Photo by AbsolutVision on Unsplash