10 manieren om efficiënter te werken

10 manieren om efficienter te werken

Overal liggen kattenbelletjes, memo's, aantekeningen en to-do-lijstjes. Op je bureau, in je smartphone, aan de koelkast thuis. En nog vergeet je van alles en draait je hoofd overuren. Je komt nergens aan toe. Het werk is niet af en komt ook nooit af…

Veel mensen in verantwoordelijke functies werken zich een slag in de rondte zonder uitzicht op minder werk. Hoor jij daar ook bij?

De vraag is of er te veel werk ligt of dat je niet efficiënt genoeg werkt. In dit blog geef ik je een efficiëntietest – zodat je kunt kijken hoe jij erop scoort – en 10 manieren om efficiënter te werken. Ik nodig je vooral uit meteen in actie te komen. Van tobben naar toppen.

Je hoofd loopt over

Het is ook zoveel waar je je mee bezighoudt. Wat was het ook alweer dat je je echt moet blijven herinneren, ook al staat het op een van de vele to-do-lijsten die je rijk bent? De dag is zo voorbij en je werk is nog lang niet af. Elke dag weer werk je hard en lang, een cirkel die je op de een of andere manier niet doorbroken krijgt.

Sociaal werken

Met een beetje gezelligheid op zijn tijd is niets mis. Alleen waren het deze week vier verjaardagen die gevierd werden. Met overheerlijke taart van de banketbakker. Zeg daar maar eens nee tegen. Jij kunt het niet en voor je het wist was je zo weer een uur verder.

Aandacht geven loont – niet

Je hebt het wel even over werk gehad, maar vooral veel over koetjes en kalfjes, over huisjes, boompjes en beestjes. Diep in je hart vind je dat het daarom draait in het samenwerken met collega's. Je vindt het belangrijk dat je weet wat er speelt, hoe iedereen in zijn of haar vel zit, zodat je er rekening mee kunt houden. Niet voor niets ben jij vaak degene die het kaartje stuurt, een bosje bloemen of de collega thuis bezoekt als het een keertje wat minder gaat.

Professionele tijdverkwanselaar

Aandacht hebben voor elkaar, daar gaat het om. Dat je daarom tot in de kleine uurtjes moet werken om in te halen wat je aan tijd hebt weggegeven, daar baal je wel van. Zeker als anderen je betichten van tijdverspilling. Hoezo verkwansel jij je tijd? Ze moesten eens weten wat je gedaan hebt voor die en die en die. En welke extra werkzaamheden jij op je neemt waar niemand naar omkijkt.

Op weg naar het einde

Een burn-out is waar je in een rap tempo op afstevent als je niets verandert. Het toekomstscenario ziet er niet rooskleurig uit. Niet alleen krijg je je leidinggevende een keer op je dak, omdat er te weinig uit je handen komt - iets wat je bij het vooruitzicht al niet eerlijk vindt. Ook je collega's en klanten trekken hun conclusies als je niet levert waar je voor opgesteld staat. Time is money, cut the grap en back to business. Ze willen ergens komen als ze afspraken maken met jou, en niet van het kastje naar de muur worden gestuurd of halfzachte antwoorden krijgen waarom je afspraken niet nakomt.

Alsmaar doorgaan

Ondertussen ploeter je maar in je eentje voort en voel je je niet blij. Alleen is maar alleen, je lijkt Calimero wel. Jouw overvolle bordje raakt steeds voller. Je hoofd maalt, je lichaam trilt, met veel te veel koppen koffie en af en toe een red bull probeer jij je op de been te houden. De wallen onder je ogen worden steeds groter. Je reacties steeds bitser. En er komt een punt dat paracetamol je dagelijkse medicijn is en het slaapmutsje een noodzaak dat niet tot een glas beperkt blijft.

Met het zweet op je gezicht

Maar ja, je moet wat. Je betaalt je hypotheek van je salaris, dus je moet elke dag wel op komen dagen. En jij kunt er toch ook niets aan doen dat je elke keer weer meer tijd nodig hebt dan gepland, of meer geld nodig hebt dan begroot. Je troost je met de gedachte dat er vast meer collega's kneuteren zoals jij.

Werk je wel efficiënt genoeg?

Als je nu al steeds meer het gevoel hebt dat je jezelf achternaloopt, dat bijzaken hoofdzaken zijn geworden in plaats van andersom, en je hebt problemen met nakomen van afspraken, dan is het de vraag of je wel efficiënt genoeg werkt. Zeker als anderen – en jij zelf eigenlijk ook – steeds vaker vinden dat je tijd, geld en energie verspilt.

Dus vooruit met de geit en gaan met de banaan. Doe onderstaande test en kijk of je efficiënt werkt en waar je snel winst kunt behalen. Doe hem ook als je je niet herkent in bovenstaande situatie. Misschien kom je erachter dat je toch winst in onverwachte hoek kunt vinden.

De efficiëntie test

Het enige wat je hoeft te doen is jezelf van - - (geheel niet of zelden van toepassing) tot ++ (geheel wel of meestal van toepassing) te scoren op de volgende 10 uitspraken:

 1. Gezellig met mijn collega's omgaan, maakt mijn werkdag plezierig.
 2. Ik voer mijn werk steeds efficiënter uit.
 3. Ik heb middelen bij me om invallen direct vast te kunnen leggen.
 4. Ik stel mezelf de vraag: 'Hoe kan ik mijn tijd op dit moment het beste besteden?'
 5. Elk document, fysiek of digitaal, gaat maar eenmaal door mijn vingers.
 6. Bij onbelangrijke briefjes van collega's schrijf ik het antwoord op dezelfde brief.
 7. Ik neem zo weinig mogelijk tijd van anderen in.
 8. Ik beëindig gesprekken op het moment dat ik de benodigde informatie heb.
 9. Ik benut de tijdstippen waarop ik het best werk.
 10. Als een afspraak ten einde loopt, waarschuw ik mijn gesprekspartners dat mijn tijd bijna op is.

Alles gescoord? Mooi! Beloon jezelf dan voor de uitspraken 2 tot en met 10 als volgt:

- -=1 punt
-=2 punten
0=3 punten
+=4 punten
+ +=5 punten


En geef jezelf voor uitspraak 1 precies de omgekeerde beloning:

+ +=1 punt
+=2 punten
0=3 punten
-=4 punten
- -=5 punten


Tel nu je punten bij elkaar op.
Hoe hoger jouw totaal (maximaal 50), hoe efficiënter je werkt. En hoe lager jouw totaal (minimaal 10), des te meer tijd je verspilt.

Vooruit aan het werk

En? Hoe ziet de uitslag er bij jou uit? Elke uitspraak bevat een manier om efficiënter te werken.

Als jouw score lager is dan je lief is, ga dan direct aan het werk met de uitspraak met de laagste punten. En doe dit zeker als je laag scoort bij de eerste uitspraak: "Gezellig met mijn collega's omgaan, maakt mijn werkdag plezierig".

Je kunt veel winst halen bij verandering op dit punt, omdat efficiënt met je collega's omgaan en resultaat leveren veel gezelliger en plezieriger is dan elkaars tijd, geld en energie te verspillen.

Het lijkt wel een droomscenario

Stel je voor: een overzichtelijke agenda, een opgeruimd huis, een helder hoofd, rust in lijf en leden. Werk komt op tijd af, geen irritaties en frustraties. Je gaat opgewekt naar bed en opgewekt er weer uit. Je werkt efficiënt. Niemand klaagt, niemand heeft stress. Jij ook niet.

Wat je wel hebt is succes. Een plezierige samenwerking met collega's en klanten. Je zaken komen voor elkaar. Afspraak is afspraak. Je staat voor kwaliteit, betrouwbaarheid en optimalisatie en bent steeds op zoek naar hoe dingen makkelijker, beter en sneller kunnen.

Het is dichterbij dan je denkt

Denk je nu dat dit een illusie is? Als je doorgaat op je ingeslagen weg, dan is dat zeker een illusie. Maar niet als je zorgt voor een stevig fundament om efficiënt te werken.

In mijn leiderschapsprogramma 'Meer Succes, Minder Stress' breng je binnen afzienbare tijd duurzame verandering in jouw situatie. Met een doel- en resultaatgerichte aanpak zorg je ervoor dat er met minder moeite meer uit je handen komt. Dat je tijd- en energieverspillers oplost. Nee tegen anderen leert zeggen en ja tegen jezelf. Zodat je zowel in je werk als thuis bereikt wat jij bereiken wilt. En je je kunt ontplooien op de manier die bij jou past.

Waar of niet waar

Dat dit geen zoete broodjes zijn die ik verkoop, weet Ron Aelmans van Tuintechniek Aelmans. Het duurde even voordat hij met zijn referentie over 'Werken zonder stress' – de voorloper van 'Meer Succes, Minder Stress' – kwam. En juist dit feit, dat het wel even mocht duren, was voor hem het bewijs dat wat hij had geleerd effectief was voor hem.

"Is het urgent en/of belangrijk? Wil ik hiervoor tijd maken en zo ja, wanneer en hoeveel? Waarom wil ik dat? Voor aanvang van de training had ik geen week gewacht, bang dat jullie mij iets kwalijk zouden nemen en had ik de brief in een paar dagen gestuurd. Al had het midden in de nacht gemoeten, die tijd had ik ervoor opgeofferd. Maar dat is dus voorgoed verleden tijd, want niemand krijgt mij meer 's nachts aan het werk. Als dat iemand niet bevalt, jammer, maar helaas. Ik heb er geen dag minder werk door en als ik nu iets aan iemand beloof, dan gebeurt dit ook voor honderd procent binnen de afgesproken termijn. Geen flauwe smoesjes meer over vertragingen en defecte apparatuur."

En dat was niet alles waarin hij veranderd is:

"Als ik nu terugdenk aan de periode van acht jaar voor de training, lijkt het wel of mijn klanten aan mij konden zien dat ik heel graag altijd voor ze klaar stond en met alle plezier kosteloos een uurtje extra maakte, zodat ze in ieder geval maar tevreden waren over het werk. Ik cijferde mezelf weg voor de klus, ongeacht of dat gepaard ging met een evenredige beloning. Dat ik bang was voor conflictsituaties is mij nu wel duidelijk en dat ik deze ontweek door als een 'ja-knikker' alle extra wensen te vervullen."

Lees de volledige referentie van Ron Aelmans.

Blijf jij tobben of wil je toppen?

Is het resultaat uit jouw efficiëntietest voor – enorme – verbetering vatbaar? Dan reik ik je graag de helpende hand.

Vraag en antwoord

Heb je vragen over deze blog? Of wil je jouw ervaringen met (in)efficiënt werken delen? Laat dan hieronder jouw reactie achter en ik antwoord persoonlijk.

Doe mee met mijn interactieve, online Masterclass

Stap nu uit jouw vicieuze cirkel van alsmaar harder werken, waardoor je tijd en energie krijgt voor jezelf en ontspannen excelleert aan de top. In slechts één uur krijg jij weer grip op je werk en leven. Meld je nu aan voor de interactieve, online Masterclass 'Succes Zonder Stress'.

Aanmelden Masterclass 'Succes Zonder Stress'

Exclusief 1 op 1 sparren

Wil je liever direct persoonlijk met mij in gesprek, zodat 0% overuren, 25% productiever en 100% leven jouw relaxte werkelijkheid wordt? Klik hier om jouw Doorbraaksessie te boeken en we spreken elkaar binnenkort.

6 reacties op “10 manieren om efficiënter te werken”

 • Niek schreef:

  Ik heb in 2012 een kantelpunt meegemaakt. Ik besloot álles vanuit mijn passie, mijn levensdoel te doen. En toen bleken er een hele hoop zaken in mijn leven níet met dat levensdoel te stroken. Nu is het bijna 7 jaar later en jawel!! Het is gelukt! Alles wat ik nu doe, doe ik vanuit dit levensdoel. Dat maakt het zoveel gemakkelijker om prioriteiten te stellen en knopen door te hakken. Het is dan ook een verademing om dit artikel te lezen en te weten dat sommige frustraties voorgoed bij het verleden horen. En dat ik voor de nieuwe uitdagingen hier terecht kan voor inspiratie. Bedankt voor het delen, ook van je ebook. Die staat ingepland voor maandag om te lezen ????

  1. Margriet Taams schreef:

   Hallo Niek,

   Wat super dat je voor leven vanuit je passie hebt gekozen en dat je dit ook lukt. Chapeau. Velen hebben het er over, jij bent gaan doen en houdt het vol. Ik wens je nog heel veel bevlogen jaren toe en zie ernaar uit je live te ontmoeten. Veel leesplezier alvast met mijn e-book.

   Hartelijke groeten, Margriet

 • Annewiek schreef:

  Hoi Margriet, ik heb sinds kort een bullet journal waar ik dagelijks notities in maak van dingen die ik niet moet vergeten, of (prive) wil onthouden. Dat werkt ook heel handig, ik hoef het niet meer te onthouden en dankzij de inhoudsopgave vind ik het ook steeds terug. 🙂 Paar mooie plaatjes erin, en het is echt een plezier om mee te werken. Bedankt voor je goeie tips!

  1. Margriet Taams schreef:

   Hallo Annewiek,

   Ook jij dank je wel voor je praktische tip om met een bullit journal te werken. Slim ook om mooie plaatjes toe te voegen. Het oog wil ook wat en het helpt om in de juiste mood te komen voor je to do's. Een pen en papier naast je bed zijn ook handig. Om nachtelijke ingevingen te noteren en daarna weer als een roosje verder te slapen.

   Groetjes van Margriet

 • Anita schreef:

  Ik ben wel benieuwd naar het gebruik van dt bulletjournal?

  1. Margriet Taams schreef:

   Beste Anita, ik weet niet hoe [email protected] dit precies doet. Annewiek wil jij dit laten weten aan Anita? Je kunt zelf contact opnemen met haar via de mail hierboven.

 • Laat een reactie achter

  You have to agree to the comment policy.

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
  Photo by AbsolutVision on Unsplash