Vrijdag 15 en zaterdag 16 mei was ik bij het Spirit Business event van Simone Levie en Dolly Heuveling van Beek. Thema van dit event was ‘Ready to live your dreams?’ en de conclusie was ‘F**k it! Just do it!’. Durf in het licht te gaan staan en jezelf te laten zien in wie je bent in wat je doet!

This is your life

Ondanks het feit dat mijn energie direct begon te stromen, vond ik hier ook van alles van. En vooral van het kwistige gebruik van het vier letter woord met de twee sterretjes.

Want jezelf zo uiten hoort niet. Dat is aanstootgevend, overdreven, Amerikaans, onprofessioneel, een kunstje, niet serieus, schreeuwerig en oppervlakkig.

En dat zou ik nooit doen, want zo ben ik niet! Ik gedraag me netjes en doe braaf, zoals het me geleerd is en zoals ik denk dat het hoort en gewaardeerd wordt.

Althans dat deed ik! Totdat ik ontdekte dat ik met braaf doen wat een ander zegt, keihard ‘NEE!’ zei. Tegen mezelf! Tegen mijn behoeften, wensen en verlangens! Tegen mijn dromen!

En daar werd ik heel erg ongelukkig van! Omdat ik niet mijn eigen leven leidde, maar mijn angsten leed: voor afwijzing, afkeuring, onbegrip, hoon en smaad.

Het perfecte recept voor disfunctioneren, stress en slechte relaties! En ook om ziek, zwak en misselijk te worden, verongelijkt en gefrustreerd te zijn, te mopperen en te klagen, verbitterd te raken of inert.

In essentie nam ik mezelf dus helemaal niet serieus! En gaf ik mezelf dus ook niet de ruimte om te zijn wie ik ben: in mijn kwaliteiten en talenten, met mijn kennis, kunde en ervaring. Sterker nog, die kwamen helemaal niet tot hun recht, omdat ik mezelf in mijn net- en braafheid niet liet zien en horen.

Bij gebrek aan goede voorbeelden, werd ik door schade en schande wijs. Ik heb slag en stoot doorstaan, voordat ik mijn eigen pad ontdekte. En ook mijn eigen pad is niet zonder slag of stoot.

Pieken en dalen horen bij het leven, net als dood, ziekte en gebrek. Succes en stress gaan hand in hand, net als tobbers en toppers.

Hier veerkrachtig, energiek en gemotiveerd mee leren omgaan is voor mij de kunst van het leven. Met vallen, opstaan en weer doorgaan ben ik gekomen waar ik nu sta. En met vallen, opstaan en weer doorgaan ga ik verder om te komen waar ik wil zijn.

Ik ga en sta voor vitale mensen in een vitale maatschappij. Met publieke dienstverleners, die hun klanten helpen om zelfredzaam te zijn en actief te participeren. Waardoor zij niet hoeven te vallen. En waardoor zij na een eventuele val zelf weer opstaan en doorgaan.

Deze missie realiseren vraagt om een vitale manier van werken: veerkrachtig, energiek en gemotiveerd. Niet tobbend maar toppend en effectief en efficiënt samenwerkend aan een levenskrachtige samenleving.

Ook ik heb mijn onzekerheden over werk, inkomen, gezondheid en relaties en ook ik kan me zorgen maken over rampen, recessie, dood, ziekte en gebrek. Maar wat heb ik daaraan?

Met getob en gepieker bezorg ik mezelf alleen maar extra stress, waardoor ik op korte of lange termijn steeds minder effectief functioneer: geestelijk en lichamelijk, zakelijk en privé.

Terwijl ik juist rust en ontspanning nodig heb om mijn leven ten volle te leven en in werk, hobby’s en privé er uit te halen wat er in zit.

Ik heb dan ook besloten om me niet meer te laten regeren door mijn angsten, zorgen en onzekerheden. Of door wat anderen voor geks of negatiefs over me zouden kunnen denken als ik mijn gedachten, gevoelens, wensen en behoeften uit!

Basta, take it or leave it, of het vier letter woord met de twee sterretjes.

 • Want ik mag van mezelf zijn wie ik ben.
 • Met alles wat ik weet en kan.
 • En in alles wat ik nog te leren heb.

En wie ik ben, is wat ik doe als ik mijn 7 dromen leef:

 • Ik haal resultaat en plezier uit mijn werk.
 • Ik werk ontspannen samen vanuit gemeenschappelijke waarden, normen en doelen.
 • Ik doe mijn werk op tijd, juist en volledig.
 • Ik besteed tijd, geld en middelen efficiënt.
 • Ik ervaar een gezonde balans tussen werk, privé en hobby’s.
 • Ik voel me geestelijk en lichamelijk fit.
 • Ik ben gelukkig en geniet in het hier-en-nu.

En met de volgende 10 succesregels maak ik deze dromen waar (‘just do it’):

 • Ik leef vanuit mijn visie en missie en maak keuzes vanuit mijn innerlijke waarden en normen.
 • Ik stel, zakelijk en privé, grenzen en prioriteiten en houd mij hieraan.
 • Ik reken af met nalatigheid, improductiviteit of verspilling en leer van mijn fouten.
 • Ik ben bekwaam in mijn zelfreflectie, openheid, profilering, actief luisteren, probleem oplossen en conflict hanteren.
 • Ik vertrouw op mijn kwaliteiten en treed lastige situaties zelfverzekerd tegemoet.
 • Ik zet getob en stress om in effectief denken, durven en doen.
 • Ik ben assertief en combineer ‘hard on the matter’ en ‘soft on the person’ vlot en vaardig.
 • Ik neem en geef eigen verantwoordelijkheid en spreek mezelf en de ander hier op aan.
 • Ik communiceer SMART: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden.
 • Ik zorg in mijn doen en laten voor een gezonde geest in een gezond lichaam.

En niet alleen mijn dromen maak ik hiermee waar. Ook die van mijn klanten komen uit. Want deze 10 succesregels bewijzen zich al meer dan 18 jaar als effectieve en efficiënte ‘Just do its!’ om stress te veranderen in succes en om samen van tobben naar toppen te komen.

Wil je hier meer over weten? Vul de gratis stress-scan in. Je maakt dan kans op een gratis doorbraakgesprek met mij waarin je ontdekt hoe ook jij jouw dromen waar kunt maken en van jouw eigen successtrategie kunt voorzien.

‘Just do it!’

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Send this to a friend