Arbeidsongeschikt van de stress

arbeidsongeschikt van de stress

Zo ken je jezelf niet. Je voelt je opgebrand, niet in staat om te functioneren. Je zit thuis met een waslijst aan fysieke en geestelijke klachten. Je hebt nergens zin in, je bent moe, moe en nog eens moe. Alles is te veel, sociale contacten ga je uit de weg en van werk wil je helemaal niets weten.

Pak je je stress niet aan, dan gaan je lichaam en geest protesteren. En je werkgever of arbeidsongeschiktheidsverzekeraar ook. Feit is: je kost meer geld dan je oplevert. Op zo'n boodschap zit je natuurlijk helemaal niet te wachten als je met een burn-out thuis zit. Dus voorkom dat het zover komt.

In dit blog bied ik je een oplossing om jezelf weer aan de gang te krijgen, omdat een ander het niet voor je kan doen. Wat dat oplevert, lees je in de persoonlijke verhalen van Aad, Ron, Eric, Martin en nog een andere Eric, die volledig opgebrand thuis kwamen te zitten.

Eens een mislukking, altijd een mislukking

Zo wil je jezelf helemaal niet kennen. Je voelt je een loser, een mislukkeling, letterlijk alles is je te veel. Het enige wat je wilt is weer 'normaal' functioneren en doen wat je altijd al deed. Lekker ondernemen met je eigen bedrijf of binnen de organisatie van je werkgever. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat, heerlijk in touw om het iedereen naar de zin te maken en problemen van klanten, leveranciers en collega's op te lossen. Maar de eerste stap daarnaartoe krijg je niet meer gezet.

Zonder jou loopt de boel in de soep

Dat al jouw zorg je jouw nachtrust kostte - en je weekenden - dat nam je op de koop toe. Het hoorde nu eenmaal bij jouw functie en verantwoordelijkheden. Als jij het niet doet, dan doet niemand het. En als jij het niet weet, wie weet het dan wel? Jij bent toch de baas? Hoe je het ook wendt of keert, als de bal toch weer bij jou terugkomt, dan kun je hem net zo goed meteen in de lucht houden. Toch? Dus deed je dat. Net als al die andere ballen die je als een professioneel jongleur omhooghield.

Deze bal moet je zelf weer in de lucht krijgen

Van al die ballen die je jarenlang in je eentje in de lucht hield, en die nu werkloos op de grond liggen, moet je de bal - stress aanpakken - wel degelijk zelf opnieuw de lucht in krijgen. Geen nee zeggen, aardig gevonden willen worden, geen prioriteiten stellen, te veel hooi op je vork nemen, you name it. Wat bij jou ook de oorzaak is van de burn-out, je moet ermee aan het werk.

Een paar weken vrij maakt het verschil

Op korte termijn zijn de gevolgen van een dreigende burn-out misschien nog te overzien. Je bedrijf ligt op zijn gat of je organisatie is stuurloos. Er komen geen nieuwe opdrachten meer binnen, er wordt geen werk meer uitgevoerd en de rekeningen van de vaste lasten stapelen zich op.

Slapen, slapen en nog meer slapen

Je ziet het met lede ogen aan, maar hebt geen puf om je druk te maken. Je spaarvarken is dik genoeg om het aan te kunnen. Zo lang zal het toch niet duren? Een paar weekjes bijtanken, veel slapen en dan ben je zo weer op de been.

De weken worden maanden en de maanden…

En dan kan het zomaar ook gebeuren dat er weinig schot in de zaak komt. Maanden zit je ineens thuis. De slaappillen van de huisarts helpen niet en de gesprekken met de bedrijfs- of verzekeringsarts zetten evenmin zoden aan de dijk. De aanbevolen hulpverleners bezoek je omdat het moet, maar na al die maanden heb je er weinig fiducie in. En zo houdt iedereen elkaar lekker bezig, zonder dat de steeds zwaarder wordende ziel onder jouw arm verdwijnt.

Je spaarvarken kwijnt weg

Je zorgen voor de toekomst worden groter. Je spaarvarken is ernstig vermagerd. Zonder deze buffer voor slechte tijden kun je je hypotheek straks niet meer betalen. En je vraagt je af of je überhaupt nog wel aan de bak gaat komen.

Het is toch niet jouw schuld

Ondertussen ben je het gevoel van werken helemaal kwijtgeraakt. Je voelt je onzeker over jezelf, over wat je nog kunt. Het leven raast gewoon door – langs je heen – jij doet er niet meer aan mee. Ook thuis ben je buitenspel gezet. Je gezinsleden leiden hun eigen leven en hebben geaccepteerd dat ze weinig aan je hebben. Als je maar niet chagrijnig bent, want daar kunnen ze niet tegen. Helaas is dat verzoek aan dovemans oren gericht. Want wat kun jij eraan doen dat je in deze situatie zit?

Huis staat straks te koop

Je tobt, tobt en tobt nog maar weer verder over je situatie. Je ziet je herstel niet vorderen, ook niet na al die maanden dat je thuiszit. Je spaarcenten raken op, binnenkort wordt je uitkering gekort. Hoe moet je verder? Op jouw plek zit een interimmanager. Hoe ga je ooit weer als vanouds functioneren en je salaris verdienen? Als je een bedrijf hebt dan moet dat weer helemaal op poten gezet worden.

Pak jezelf bij je lurven

Wat jouw situatie vraagt, is weten wat je wilt en kiezen voor wat je moet, mag, doet en kunt. Idealiter komen deze vier elementen samen in je ideale leven, waarvan je je werk vervolgens een afgeleide maakt. In dat geval leef je ook in je werk, omdat je het met passie doet, er energie van krijgt en er plezier uithaalt. Wat wil een mens nog meer, appeltje eitje, een kind kan de was doen.

Leer hoe je van tobben naar toppen gaat

Makkelijker gezegd dan gedaan. Het vraagt van jou dat je jezelf bij de kladden grijpt. Dat je van tobben naar toppen gaat. Dat je niet meer inactief bent en jezelf de put in praat. Op een verantwoorde manier kun je de stap maken naar doel- en resultaatgerichte actie om weer mee te kunnen doen. Waarbij je werk, privé en hobby's in balans zijn en lichaam en geest zich na inspanning voldoende kunnen ontspannen. Maar hoe doe je dat?

Geen mens is hetzelfde

Als dochter van een apotheekhoudende huisarts ben ik opgegroeid met ziekte, gezondheid en altijd klaar staan voor de lokale gemeenschap. 24/7 hadden we als gezin dienst, al lang voor de term werd uitgevonden. Mijn ouders leverden uitstekende patiëntenzorg, waarin kwaliteit en persoonlijke aandacht centraal stonden. Ze keken naar de zieke mens in zijn totale context.

Iedereen is anders ziek

Wat mij als jong meisje al intrigeerde is dat ieder mens anders ziek, zwak en misselijk is. En ook dat ziek zijn en ziek voelen niet hetzelfde is en ook een andere behandeling vragen.

Standaardbehandelingen werken niet

Iedere patiënt heeft specifieke aandacht nodig. De een is gebaat bij een prik, pil of poeder, de ander een aai over de bol en de volgende een liefdevolle schop onder de kont. Een standaardbehandeling gaven mijn ouders niet. Ik had toen nog geen benul van stress, verzuim en arbeidsongeschiktheid, maar zag wel dat de aanpak van mijn ouders werkte. Ze keken naar de zieke mens in zijn totale context en gaven ieder precies wat hij nodig had.

Weg met ineffectieve oplossingen

Hetzelfde doe ik met FFT, maar dan voor 'zieke' teams en organisaties. Effectief en efficiënt, omdat ik niet houd van oplossingen die niet werken. Dus voor mij geen zachte heelmeesters met stinkende wonden en ook geen doekjes voor het bloeden, terwijl de wond blijft gapen.

Het automatiseren van inefficiëntie of het reorganiseren van ineffectiviteit, zoals bij mijn opdrachtgevers in de zorg, sociale zekerheid en pensioenen gebeurde, was een doorn in mijn oog. Daar werden zieken niet beter van, daar kregen werklozen en arbeidsongeschikten geen baan door en daardoor werden burgers niet opeens zelfredzaam, participerend en vitaal.

De enige manier om dat wel voor elkaar te krijgen is als iedereen in de keten - van klant tot leverancier en van bestuurder tot medewerker - verantwoordelijkheid neemt voor eigen doen en laten en hierop aanspreekbaar is.

Ander gedrag leidt naar een ander resultaat

Als je hetzelfde blijft doen wat je deed, oogst je meer van wat je al had. Wil je een ander resultaat, dan moet je stoppen met wat niet bijdraagt. Zeker als het resultaat gaat over het voorkomen van de stress die leidde tot jouw burn-out.

Een liefdevolle schop onder de kont

Als coach (en als mens) stel ik houding en gedrag aan de orde. Zonder aanziens des persoons. Hard op de inhoud, zacht op de persoon. Ik maak een eind aan wat niet werkt: dubbele agenda's, politieke spelletjes, 'ja' zeggen en 'nee' doen.

Kun je dit andere gedrag echt aanleren?

Dat deze aanpak tot resultaat leidt, blijkt uit reacties van mijn klanten:

"Ik stel privé en zakelijk weer doelen. Mijn bedrijf leid ik volledig, helder en duidelijk. Mijn arbeidsongeschiktheidsverzekeraar raadde mij coaching en de training van FFT aan. Margriet heeft mij geleerd dat ik vooral goed ben als ik mezelf blijf, zeg wat ik wil en me assertief gedraag."
Aad van der Burg, Rozenkwekerij van der Burg

"Ik weet nu wat ik de afgelopen jaren gemist heb en neem van mij aan dat ik niet nogmaals dezelfde fout maak. Geen mens is erbij gebaat om 80-90 uur per week te werken en nooit het gevoel te hebben vrij te zijn. Margriet, dank je wel voor je hulp."
Ron Aelmans, Tuintechniek Ron Aelmans

"Mijn AOV-verzekeraar raadde training en coaching van FFT aan nadat ik begin 2004 ingestort was. In november 2004 startte ik bij FFT. In maart 2005 was ik weer voor 60% aan het werk en per 1 juni 2005 was ik weer 100% arbeidsgeschikt."
Eric Warmerdam, Warmerdam Revalidatie Service

"Ik ben blij dat ik niet meer voor mezelf werk, maar in loondienst ben gegaan. Ik delegeer meer en beter. Ik vind goed goed genoeg en accepteer dat iedereen (ook ik) maar twee handen heeft. Ik zet me 100% in, en niet meer voor 200% zoals de perfectionist in mij eiste. Nu heb ik weer plezier in mijn werk. En dat wil ik graag zo houden."
Martin Karkdijk

"Ik zat tot aan mijn nek in de stress als ik thuis zat en nog dieper in de stress als ik moest werken. Dat is nu voorbij. Zowel zakelijk als privé was mijn leven verzand in passiviteit. Margriet heeft me leren luisteren, vragen, complimenteren, eerlijk bekritiseren, communiceren, leidinggeven, delegeren en organiseren. Ik ben er een ander, beter mens van geworden. Iedereen zou zich deze kennis en vaardigheden eigen moeten maken. Het schept enorm veel duidelijkheid en het leven wordt er een stuk aangenamer door."
Eric van der Vegt, Kerstpakketten.com

Klik op de naam om het volledige testimonium te lezen. De training 'Werken zonder stress', die genoemd wordt in de testimonia, is getransformeerd naar het leiderschapsprogramma 'Meer Succes, Minder Stress'.

Dans naar de pijpen van jezelf

Zeggen wat je doet, doen wat je zegt en laten zien dat je doet wat je zegt. Daar draait het om. Zowel naar binnen als naar buiten. En werk maken van jouw leiderschap en ondernemerschap. Zodat je niet meer naar de pijpen van een ander danst, maar jouw eigen keuzes maakt. Je grenzen stelt en prioriteiten bepaalt. Werkt vanuit je eigen normen en waarden.

Kies voor verandering

Het levert je weer vertrouwen in je eigen kunnen op. En het lef om het anders te doen dan voorheen. Nieuwe rust, reinheid en regelmaat op basis van wat werkelijk belangrijk is voor jou, wie jij wilt zijn en wat jij wilt doen in je leven. Hoe je met je werk of je bedrijf verder gaat, volgt hieruit. En dat zal nooit meer hetzelfde zijn als dat het was. Zodat je die burn-out voorgoed buiten de deur houdt.

Maak de belofte van verschil maken waar

De roep om ondernemerschap in organisaties is groot. De roep om eigenaarschap ook. Werkgevers willen medewerkers die zich als zelfstandige professionals gedragen en zelfsturend hun werk doen. Mensen die het verschil maken met wie ze zijn en wat ze doen. Geen 13 in een dozijn, maar medewerkers die er voor 100% voor willen gaan. Mensen die zich betrokken voelen bij wat ze doen en daar met passie en energie aan werken. Die verantwoordelijkheid nemen voor wat ze doen en laten. Medewerkers die houden van hun producten en klanten.

Jij hebt het in je

Vaak zijn dit ook de dapperen die zich een burn-out in werken. Die wel durven en doen, maar in de problemen komen, omdat ze te veel hooi op hun vork nemen en zich oververantwoordelijk voelen om klanten binnen te halen en omzet te maken. Die niet geleerd hebben hoe ze efficiënt en effectief kunnen werken, zodat het werk ze overmant. Dat kan je zowel in loondienst als in je eigen bedrijf overkomen.

Nu ben jij aan zet

Herken je dit? Vraag je dan eens af hoeveel ballen jij in de lucht hebt? En hoe lang jij die daar nog kunt houden? Of zijn ze al gevallen en vraag je je af hoe je die ballen ooit weer de lucht in krijgt?

Vraag en antwoord

Heb je vragen over deze blog? Of wil je jouw ervaringen met arbeidsongeschiktheid door stress delen? Laat dan hieronder jouw reactie achter en ik antwoord persoonlijk.

Doe mee met mijn interactieve, online Masterclass

Stap nu uit jouw vicieuze cirkel van alsmaar harder werken, waardoor je tijd en energie krijgt voor jezelf en ontspannen excelleert aan de top. In slechts één uur krijg jij weer grip op je werk en leven. Meld je nu aan voor de interactieve, online Masterclass 'Succes Zonder Stress'.

Aanmelden Masterclass 'Succes Zonder Stress'

Exclusief 1 op 1 sparren

Wil je liever direct persoonlijk met mij in gesprek, zodat 0% overuren, 25% productiever en 100% leven jouw relaxte werkelijkheid wordt? Klik hier om jouw Doorbraaksessie te boeken en we spreken elkaar binnenkort.

Laat een reactie achter

You have to agree to the comment policy.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.