Ben jij nog houdbaar? – Test jezelf en voorkom dat je onhoudbaar wordt

Ben jij nog houdbaar?

Hoe houdbaar ben jij?

Heeft iemand jou deze vraag ooit gesteld?

Waarschijnlijk niet. En daarom stel ik hem jou.

Als je je THT kent, voorkom je tobben en stress. Het helpt je succesvol te functioneren. Vanuit je eigen kracht, effectief en efficiënt, met balans tussen werk, privé en hobby's.

In dit artikel kun je jouw THT testen. En ik geef je inzichten om je onhoudbaarheid te voorkomen.

Doe er je voordeel mee, want met je houdbaarheid maak jij hét verschil. In je eigen werk en leven. En daarmee in dat van anderen.

Je eigen THT nadert – maar hoe snel?

Een THT-datum staat op voedingsmiddelen die niet snel bederven. Na deze datum kan de kwaliteit, zoals smaak, geur of kleur van het product, achteruit gaan. Je kunt het vaak nog wel zonder gevaar eten.

De fabrikant garandeert tot de THT datum een smaakvol en veilig product.

Maar hoe zit dat met jou? Met mij? En met de mensen met wie we werken?

Wat is onze THT in ons werk? Wie bepaalt of onze kwaliteit nog houdbaar is? Of we nog fris en fruitig zijn? Of rans, rot of zuur?

Onfrisse zaken

Over THT hebben we het niet. Dat vinden we niet fijn, niet leuk, niet aardig.

We drukken liever onze snor dan dat we het over onze essentie hebben.

Over jouw en mijn functioneren. Over onze toegevoegde waarde voor onze klanten. Over ons bestaansrecht voor de maatschappij. En daarmee over onze persoonlijke en professionele continuïteit.

 • "Want dat is niet waarvoor we zijn aangenomen of waar we voor worden betaald."
 • "Het staat niet in onze functieomschrijving of behoort niet tot ons takenpakket."
 • "Daar zijn anderen voor: in staf of lijn, in- of extern, hoger of lager in de organisatie."

Met dit smoezenkabinet begint het gedraai, gekonkel en gefoezel om wat krom is recht te breien. Om verzuim en fouten met de mantel der liefde te bedekken. En genoegen te nemen met schamele opbrengsten, wrange resultaten en magere kwaliteit.

En het erge is dat we er mee weg komen.

Niemand neemt verantwoordelijkheid

Alsof we vrijblijvend aan het werk zijn en het niet uitmaakt wat we presteren.

 • "Ik krijg mijn salaris toch wel."
 • "Niemand die er iets van zegt."
 • "Morgen is er weer een dag."
 • "De klant weet toch niet beter."
 • "Over vijf jaar ga ik met pensioen."
 • "Zo doen wij dat nu eenmaal".
 • "Na mij de zondvloed."

En helaas is dit in veel teams en organisaties keihard aan de orde.

We komen weg met onze ondermaatse prestaties, slechte resultaten en oncollegiale gedrag, omdat niemand ons hierop aanspreekt. Niemand neemt verantwoordelijkheid, vrijblijvendheid regeert. Met alle tobben en stress van dien.

Doodzieke culturen

Als ik werk met teams en organisaties is een verlopen THT vaak aan de orde. Er worden dikke rode cijfers geschreven in de primaire processen, medewerker- en klanttevredenheid scoren vette onvoldoendes en het wemelt van de projecten, werkgroepen en change agents om de zaak weer vlot te trekken.

Maar al deze initiatieven ten spijt … niets werkt. Het zand komt niet uit de motor, de radartjes gaan niet beter draaien en hoe er wordt gepresteerd hangt af van persoonlijke agenda's.

En dat is ook logisch. Er is geen samen, geen veiligheid en geen zelfreinigend vermogen. Angst regeert en daar zijn alle betrokkenen debet aan.

Iedereen heeft de THT laten verstrijken. Niemand uitgezonderd. Ook jij niet.

Jij bent aan zet

Ook jij bent in gebreke.

En mocht je jouw aandeel willen ontkennen, zie juist dit dan als hét bewijs dat ook jouw THT verstreken is.

Want waarom laat je deze onfrisse gang van zaken toe? Jij weet toch beter? Jij kunt toch beter? Jij bent toch een directeur, manager of ondernemende professional?

Het is toch jouw werk om met jouw organisatie, team of service hét verschil te maken voor jouw klanten? Daar leef en werk jij toch voor? Daar kom jij toch elke dag voor uit je bed?

Als ik me vergis, hoor ik het graag van je.

Durf jij het verschil te maken?

Het verschil maken is wat mij drijft om te doen wat ik doe en om te laten wat ik laat.

Het is ook precies waarom ik jou in dit artikel vraag na vraag na vraag blijf stellen. Want wat ik wil is jouw ziel en zaligheid ervaren. Waar jij voor gaat en staat. Wie jij bent en wat jij belangrijk vindt. Zonder poespas, prietpraat en gewenste antwoorden.

Helemaal jij. Zoals je bent en wilt zijn. Jezelf.

De proef op de som

Om je eigen houdbaarheid te testen, heb ik een oefening voor je. En ik raad je aan om die gefocust te doen. Omdat hij je zinnen zal prikkelen en je aan het denken zal zetten.

 • Over jezelf en jouw eigen functioneren.
 • Over jouw essentie en wat jij werkelijk belangrijk vindt.
 • Over wie jij wil zijn en wat je het allerliefste doet.

Oefening: Stel je eens voor ...

Morgen ga je naar je werk. En als je aankomt kun je niet naar binnen. De deur is dicht, je kantoor gesloten.

Je ziet ook niemand. Geen klant, geen collega, geen leverancier.

Het is volkomen stil om je heen. Zelfs de natuur zwijgt.

Wat zou jij doen als dit morgen jouw werkelijkheid was? En wat zou je doen als dit jouw werkelijkheid zou blijven?

Dat je niet meer terecht kunt waar je altijd heenging. Dat je niet meer kunt doen wat je altijd deed. En dat je de jouw bekenden niet meer om je heen hebt.

Je bent op jezelf aangewezen

In je nieuwe werkelijkheid ben je helemaal alleen. Je hebt niets meer van wat je had. Er is niemand anders om je heen. Je bent volledig op jezelf aangewezen.

Wat zou je dan doen? En zou je het daarmee redden in je nieuwe werkelijkheid?

Confronterend of bevrijdend

Ik ben benieuwd naar je antwoorden op mijn vragen en ook erg nieuwsgierig wat mijn voorstelling van jouw nieuwe werkelijkheid bij je opriep.

Werken op je eigen manier. Vanuit jouw eigen waarom, omdat jij dat werk belangrijk vindt. Omdat je dat goed kan en daar plezier in hebt.

Omdat je ook niet anders kan: dit is wie je bent. Door dit te doen kun je jezelf tot maximale wasdom laten komen. 100% jij.

Hoe zou deze werkelijkheid voor jou zijn?

Wat zou je dan zien en horen? Wat zou je ruiken en proeven? En wat zou je letterlijk en figuurlijk voelen?

Leef je in en leef je uit

Fantaseer er lustig op los.

Droom. Durf. Ga je grenzen te buiten.

Geniet met volle teugen.

Vertel het me

Ik vind het leuk als je me laat weten wat deze oefening bij je teweegbrengt. En wat jouw conclusies zijn over jouw houdbaarheid op korte en lange termijn. Laat het me weten in het commentaar. Ik reageer altijd.

Wil je meer?

Vraag en antwoord

Heb je vragen over deze blog? Of wil je jouw ervaringen met het houdbaar zijn en blijven delen? Laat dan hieronder jouw reactie achter en ik antwoord persoonlijk.

Doe mee met mijn interactieve, online Masterclass

Stap nu uit jouw vicieuze cirkel van alsmaar harder werken, waardoor je tijd en energie krijgt voor jezelf en ontspannen excelleert aan de top. In slechts één uur krijg jij weer grip op je werk en leven. Meld je nu aan voor de interactieve, online Masterclass 'Succes Zonder Stress'.

Aanmelden Masterclass 'Succes Zonder Stress'

Exclusief 1 op 1 sparren

Wil je liever direct persoonlijk met mij in gesprek, zodat 0% overuren, 25% productiever en 100% leven jouw relaxte werkelijkheid wordt? Klik hier om jouw Doorbraaksessie te boeken en we spreken elkaar binnenkort.

4 reacties op “Ben jij nog houdbaar? – Test jezelf en voorkom dat je onhoudbaar wordt”

 • Leo Hersbach schreef:

  Treffend, confronterend en zeker waar!
  Op zoek naar 100% jij en waarom? dit is de belangrijkste vraag WAAROM? stel die vraag eens vaker en zie waar het je brengt.

  1. Margriet Taams schreef:

   Hallo Leo,

   Dank je wel voor je waarderende woorden. Mooi om te zien dat jij de waarom-vraag ook stelt. Voor mij mag je hem nog wat meer aanscherpen naar concrete houding en gedrag. Dus waarom doe je wat je doet? En waarom laat je wat je laat? Op die antwoorden vervolgens net zo lang doorvragen totdat je de echte waarom boven tafel hebt. Ik wens je veel succes en plezier samen.

   Margriet

 • Hans Warmenhoven schreef:

  Een helder en indringend beschreven stuk van het leven, wat onvermijdelijk lijkt te zijn. Het overkomt ons op verrassende momenten en altijd later dan .....
  Het verlengen van je houdbaarheidsdatum wordt met het langer in leeftijd doorwerken belangrijker. In de beginfase van je werkzame leven is promotie maken de driver. Later is demotie ook een goede ontwikkeling. Toegevoegde waarde blijven houden is de skill waarmee we een voldoening gevend werkzaam leven voor alle stakeholders tzt kunnen afronden.

  1. Margriet Taams schreef:

   Dank je wel voor je waarderende woorden en mooie reflecties Hans. Zo te lezen kies jij voor fris en fruitig door het leven stappen in plaats van onder een steen leven. That makes two of us. Leuk 🙂

 • Laat een reactie achter

  You have to agree to the comment policy.

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.