Complimenten ontvangen is een kunst

Complimenten ontvangen is een kunst

Jakkes, iek, wat een klef gedoe. Je weet toch wel waarom je collega blij is met jou. Dat hoeft hij niet tegen je te zeggen. Bij het idee van een compliment voel jij je bij voorbaat al opgelaten. En je klanten hoeven hun waardering echt niet uit te spreken. Alsjeblieft zeg, je werkt voor hen en zij betálen jou daarvoor. Stel je voor dat iedereen de loftrompet over jou gaat blazen. Brr, je moet er niet aan denken.

Complimentjes ontvangen is een kunst. Geen – of lastig – complimenten aan kunnen nemen betekent dat je jezelf niet ziet in je kwaliteiten en talenten. Het betekent dat je jezelf niet waardeert in wat je goed kunt en dat je jezelf niet accepteert in wat jou onderscheidt van anderen. In dit blog lees je waarom het niet alleen voor jou belangrijk is om een compliment aan te nemen. Je doet er de ander ook tekort mee. En dat is wat je zeker niet wilt bereiken, toch?

Bedankt voor het cadeautje

Pak jij cadeautjes die je krijgt uit? Met aandacht voor de verpakking en de moeite die iemand voor je gedaan heeft om het cadeau voor je te vinden? En doe je dat ook met complimenten? Ook als die heel persoonlijk zijn? Of voel je je dan opgelaten en ga je loftuitingen liever uit de weg?

Hup, weg ermee

Wat je goed kunt, wuif je weg, bagatelliseer je of ontken je. Je vindt het normaal dat je dit zo doet. Het is vanzelfsprekend dat je dit kunt en – diep in je hart – vind je het best wel een beetje stom dat een ander daar zo lovend over is. Wat jij kunt, dat kan toch iedereen? Zo bijzonder is het allemaal niet. Je bent niet trots op jezelf. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg, is jouw credo.

Bekijk het maar

Het gevolg is dat een ander wel heilig uitkijkt om jou ooit nog een keer een compliment te geven. Hij waardeert iets in jou, wat jij zelf helemaal niet zo ziet. Doet hij de moeite om jou een compliment te geven, schuif jij zijn poging met veel – of weinig – woorden zo onder het tapijt. Weg ermee. Zo geef je hem de indruk dat hij gekke Henkie is.

De gever verdient een bedankje

Complimentjes zijn als cadeautjes. Weliswaar gratis, maar veel lastiger om te geven dan de stoffelijke varianten. Ga jij maar eens in woorden uitleggen waarom je een ander waardeert. Waarom je van je partner houdt. Waarom je blij bent met je collega of waarom je trots bent op een klant.

Netjes uitgezocht en ingepakt

Een compliment wordt met zorg samengesteld. De woorden zijn de lintjes, strikjes en het persoonlijke kaartje. En laten we wel zijn, wie een ander complimenteert zegt ook veel over zichzelf. Vaak is een compliment aan een ander iets waar we zelf wel een beetje – of misschien wel heel veel beetjes – meer van willen hebben en waar we heimelijk ook een beetje jaloers op zijn.

Waarderen is ook een kunst

Complimenteren is vaak een hele coming-out en alleen al vanuit dat perspectief alle reden om “dank je wel” te zeggen tegen de gever en het compliment aan te nemen en uit te pakken. Met aandacht voor de omlijsting, en vooral voor de gever, omdat hij ook een van zijn kwaliteiten toont: de kunst van het waarderen en deze waardering uiten.

Calvijn is niet fijn

Je bent niet de enige die het moeilijk vindt om complimenten in ontvangst te nemen.

“Stel je niet aan.”
“Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.”
“Wie ben jij om jezelf zo op de borst te kloppen?”
“Wat een opschepper, wat een poeha, steek je kop niet boven het maaiveld.”

Deze calvinistische uitdrukkingen herken je vast, we zijn ermee opgegroeid. Van mensen die positief over zichzelf spreken, vinden we wat. En meestal is dat weinig positiefs. Terwijl we het allemaal hard nodig hebben om positief over onszelf te zijn. Dat geeft ons een goed gevoel.

Kwaliteiten geven kleur aan jou

Door positief over jezelf te zijn, leer je te zien waar je goed in bent en waar je jezelf in onderscheidt. Je ervaart wat je makkelijk afgaat, waar je plezier in hebt en wat je energie geeft. Het zijn de dingen die je kleur en geur geven zonder dat je er moeite voor hoeft te doen. Het maakt jou jou en het maakt mij mij.

Pak het podium

Door je kwaliteiten te zien ga je jezelf meer waarderen en accepteren. Het helpt je om ruimte in te nemen en een podium te pakken. Want alleen op het podium word je gezien – zelfs als je kwaliteit ligt in werken achter de coulissen.

Als je ergens wilt komen

Hoe kom je aan de bak als je niet solliciteert? En hoe krijg je klanten als je jezelf niet verkoopt of vermarkt? Hoe je het ook wendt of keert, je moet jezelf aan de buitenwereld laten zien als je ergens – alleen of samen met anderen – wilt komen.

Je ik-je groeit naar ik

De eenvoudigste weg is vriendjes worden met jezelf. Jouw ik-je er te laten zijn. Omdat jouw ik-je er toch wil zijn, want daar is het een ik-je voor. Sterker nog, door geen aandacht aan je ik-je te geven gaat het je hinderlijk in de weg zitten. Het schreeuwt dan om aandacht die je jezelf niet geeft, waardoor je angst voelt, of boosheid of verdriet.

Als je jezelf blij voelt en je jezelf toestaat je ik-je aandacht te geven en er te laten zijn, verandert je ik-je in ik. Dat is meer dan voldoende om op elk podium jezelf te kunnen zijn.

Dan is er ook ruimte voor een wij

Doe jezelf en de mensen in je omgeving een lol en wees wie je bent: jezelf. Als jouw ik er mag zijn en de ikken van anderen mogen dat ook, dan kan er een wij zijn. Want een wij is er niet zonder meer.

Wij is er pas als iedereen zich een wij voelt en dat gebeurt pas als elk ik-je zich veilig en geborgen voelt in de groep. Dan kun je rustig ziek, zwak en misselijk zijn, omdat je weet dat er voor je gezorgd wordt. Zo werkte dat in de prehistorie en – ook al willen we het vaak graag anders zien – zo werkt dat nu nog steeds.

Open je voor het compliment

Dus: waardeer jezelf en doe dat ook bij anderen als ze jou een compliment geven. Ze geven daarmee uiting aan hun blije ik, terwijl ze ook met een bang, boos of bedroefd ik-je hadden kunnen blijven zitten.

Als wat er wil zijn er niet mag zijn, dan leidt dit tot stress bij de betrokkenen. Dat wreekt zich vroeg of laat in de relatie. Ontvang het compliment. Het betekent dat je de ander ruimte geeft zichzelf te zijn. Je hebt elkaar iets wezenlijks te zeggen, maak je pakketje open.

En nu jij

Kijk eens naar jezelf en hoe jouw kwaliteiten je helpen overleven? Doe dit niet alleen voor privé, maar ook voor je werk – in je team en je organisatie – en bij je hobby’s. Kijk eens wat jij bereikt doordat jij je kwaliteiten inzet. En kijk eens wat anderen bereiken doordat jij jezelf inzet… Geef jezelf complimenten.

De volgende vijf insteken helpen jou je kwaliteiten niet langer te verbergen, maar ze te uiten:

 • Anderen waarderen mij om…
 • Ik vind het heel gewoon dat…
 • Anderen moedig ik aan om…
 • Van anderen eis ik dat…
 • In anderen stimuleer ik dat…

Lukt het je om deze zinnen aan te vullen?

Daag jezelf dan eens extra uit om in totaal tien kwaliteiten te vinden. Schrijf ze op, zeg ze hardop tegen jezelf in de spiegel en deel ze thuis en op het werk. Je zult verrast zijn van de energie die jouw kwaliteiten bij jou en in anderen losmaken.

Verdiep verder

Merk je dat je het lastig vindt om jezelf te complimenteren, dan nodig ik je van harte uit mijn e-book te downloaden – als je dat nog niet gedaan hebt. In dit boek ontdek je hoe je jouw ik-je er kunt laten zijn, waardoor je meer succes en minder stress zult ervaren. Ook als je het makkelijk vond om de kwaliteiten te benoemen zal het e-book inzicht brengen.

Jezelf op je kop zitten over alles wat je niet kunt, niet weet en niet lukt is zeer frustrerend voor jezelf en voor je omgeving. Complimenten wegwuiven vanuit vanzelfsprekend vinden wat je wel kunt, draagt ook niet bij aan jouw succes. Kies voor je blije ik en download mijn e-book.

Wil je me vertellen welke ervaringen jij met complimenten ontvangen hebt? Laat hieronder je reactie achter. Ik reageer altijd.

2 reacties op “Complimenten ontvangen is een kunst”

 • Gerard van der Lelie schreef:

  Mooi artikel Margriet. Complimenten ontvangen maakt mij blij en geeft me nog meer energie om klanten te verrassen met goede adviezen.

  1. Margriet Taams schreef:

   Wat leuk dat je reageert Gerard en top dat je complimenten ontvangen kunt. Anders zou je er niet blij van kunnen worden. Mooi ook dat ze je nog meer energie geven om klanten te verrassen met goede adviezen. Ze helpen je dus om jezelf voortdurend te verbeteren en bekwamen, begrijp ik.

 • Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
  Wil je ook werken zonder stress? Nog slechts één workshop met 50% zomerkorting. Laat maar zien!