Hoe Carla zonder stress haar bedrijf tot bloei bracht

Carla Ketelaar

“Ik gun iedereen jou.”

Huh? Ineens was ik het middelpunt.

Tijdens de laatste live training was Carla Ketelaar spontaan voor de camera gesprongen om haar ervaringen te delen. En dit was wat ze tegen me zei.

Ik ging er spontaan van blozen.

Carla is eigenaar van Laatste Liefde. Met haar bedrijf helpt ze hoogopgeleide, zelfstandige vrouwen bij het vinden van de juiste liefdespartner.

Bekijk hieronder het filmpje dat Carla opnam. En lees dan haar verhaal: hoe ze zonder stress een krachtig bedrijf tot bloei brengt.

Basis voor succes

Een jaar eerder was Carla bij me gekomen met de vraag hoe ze haar bedrijf succesvol en zonder stress kon uitbouwen. In het jaarprogramma ‘Meer Succes, Minder Stress’ (MSMS) wilde ze daarvoor een goede basis leren leggen.

“Voor ik met MSMS begon was ik in loondienst als directeur en was ik een halfjaar actief met Laatste Liefde,” vertelt Carla. “In het begin was dit nog te combineren, maar al snel lukte dat niet meer en werd het de kunst om alle ballen tegelijk in de lucht te houden.”

Ze wist al dat haar enthousiasme een valkuil kon zijn – al tweemaal eerder leidde haar harde werken tot een burn-out. Carla: “Het leek me verstandig om direct bij de start te focussen op de vraag ‘hoe kanaliseer ik mijn enthousiasme in een succesvol bedrijf waarin ik met plezier en zonder stress werk?’

En op dat moment kwam Margriet op mijn pad.”

Vraag: wat wil je het allerliefste?

Al snel nam Carla een krachtig besluit – ze nam afscheid van haar functie als directeur.

“Het extern directeurschap kostte me te veel tijd en aandacht,” aldus Carla. “Ik had onvoldoende focus en energie voor het laten groeien en bloeien van mijn eigen bedrijf. Ook thuis was ik niet de leukste, omdat ik niet voldoende deed wat ik het allerliefste wilde. Toen ik deze knoop had doorgehakt, kon ik me helemaal richten op Laatste Liefde en alles van MSMS echt gaan toepassen.”

Vijf cruciale inzichten

Carla benoemt vijf cruciale inzichten die haar helpen bij haar ondernemerschap. Zo ontdekte ze hoe ze de uren die ze als zelfstandige maakt kan beperken. En vond ze balans tussen werk en privé.

Carla: “Ook belangrijk was dat ik veel meer vertrouwen in mezelf kreeg. En ik heb volop extra energie omdat mijn communicatie veel effectiever geworden is.”

Haar meest fantastische ontdekking was deze: “Ik heb nu plezier in het werken.”

Betere bedrijfsresultaten

De inzichten uit het programma ziet Carla terug in haar bedrijf.

Zelf zegt ze hierover: “Door MSMS merk ik dat de resultaten van mijn kennismakingsgesprekken veel beter zijn en dat ik hierdoor beter verkoop. Ik ben doortastender en merk dat klanten sneller met me willen werken.”

Rode draad

Carla ziet als rode draad in haar ontwikkeling balans, zelfvertrouwen en energie.

“Wat ik geleerd heb is het belang van ontspanning en vrije tijd. Dat was bij mij erg uit balans. En de stille boosdoener was natuurlijk dat ik zo enthousiast was over waar ik mee bezig was dat ik niet kon stoppen. En toch holde ik mezelf en mijn privésituatie hiermee uit. Uiteraard wist ik al wel het belang hiervan. Alleen handelde ik er niet naar.”

Concreet plande Carla nooit echt ontspanningstijd in – dat zou zich wel aandienen als er ruimte was. “Haha, niet dus. Het resultaat was dat ik veel te veel uren werkte, slecht sliep en steeds meer spanning in mijn hoofd en lichaam opbouwde.”

Beter plannen – meer vrije tijd

In MSMS leerde ze een uitgebreide dagelijkse planning maken, deze ook echt uit leren voeren en hierover verslag leren doen. “En nu is heb ik dus eindelijk balans tussen mijn in- en ontspanning, mijn werk en privéleven en in mijn geest en lichaam.”

Carla heeft nu aangename werktijden en ook veel meer plezier als ze niet werkt. “Voorheen voelde vrije tijd altijd een beetje als gestolen tijd, tijd die ik niet kon werken en waarin ik dus niet productief was. Nu voelt vrije tijd ook echt vrij om aan mezelf te besteden.”

Zelfvertrouwen zie je

Daarnaast heeft ze in de live trainingsdagen kunnen oefenen om te gaan staan voor haar bedrijf.

“Ik vond dat moeilijk om er zichtbaar voor te gaan staan en het hardop uit te spreken en. De presentaties, de opnames en de persoonlijke feedback van Margriet en de andere deelnemers hebben daar zeer bij geholpen.”

Het resultaat?

“Ik sta nu zonder problemen ontspannen te pitchen en videopresentaties te geven. Daardoor kom ik direct sneller en beter in contact met veel meer nieuwe klanten.”

Succesfactor: aandacht

“Wat ik zelf als succesfactor van het jaarprogramma zie is de betrokken aandacht van Margriet,” zegt Carla in de brief die ze me na afloop van het programma stuurde.

“Respectvol confronterend en niet loslatend tot het wezenlijke punt begrepen wordt. De groep is klein, waardoor ieder precies krijgt wat hij of zij op dat moment nodig heeft, en er is een veilige, intieme sfeer om samen enorme stappen te maken. Ook buiten de vaste programmaonderdelen om kon ik een beroep op Margriet doen, waardoor ik me het hele jaar gesteund en gecoacht heb gevoeld.”

Carla sluit haar brief af met dat compliment waar ik van ga blozen: “Mijn advies is dan ook volmondig: doe jezelf deze Margriet cadeau!”

Download hier de volledige brief van Carla

Foto Carla Ketelaar: fotograaf Marleen Sahetapy Fotografie

2 reacties op “Hoe Carla zonder stress haar bedrijf tot bloei bracht”

 • Carla Ketelaar schreef:

  Wat leuk om dit na enkele jaren terug te lezen Margriet…..En ik heb er nog steeds profijt van.

  1. Margriet schreef:

   Hallo Carla, wat fijn om te lezen dat je nog steeds profiteert van wat je met ‘Meer Succes, Minder Stress’ hebt geleerd. Het bewijs dat je effectief denken, durven en doen echt eigen hebt gemaakt. Heerlijk voor jou, je gezin en je klanten. Geef ze van Carla, daar houden ze van. En ik ook :-). Liefs van Margriet

 • Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
  Direct contact