Je bent niet effectief. Hoe hard je ook werkt en hoe hard je ook je best doet: je hebt voortdurend het gevoel dat het tot niets leidt. Je komt niet vooruit. En je werk komt niet af.

Misschien ben je al zo ver dat je ’s avonds na het eten je kinderen welterusten kust en dan nog snel even je mail doorloopt. En misschien ben je zelfs al zover dat ze daar thuis aan gewend zijn.

Komt dat door je leidinggevende? Door je klanten? Nee. Het komt door jou.

Wat kun je daaraan doen? In dit artikel geef ik je een paar aanwijzingen om uit je ineffectiviteit te komen.

5 Redenen

Je durft het niet te zeggen…

Als je duidelijk bent, vindt de ander dat niet leuk. Denk je. En daardoor zeg je het niet. Stel je eens voor dat ‘ze’ jou onaardig vinden… Tegelijkertijd stel je op die manier geen grenzen. Waardoor er over je heen gelopen wordt. Waardoor je te veel in je mik geschoven krijgt. Waardoor je jezelf verslikt en altijd veel te veel te doen hebt.

En niet toekomt aan het rustig voorlezen van je kinderen als je ze in bed stopt.

Je wilt het perfect doen / geen fouten maken

Om hulp vragen is een zwaktebod. Dat kun jij je niet permitteren. Jij bent de expert in je werk, weet alles beter en kan alles ook beter… Je vindt dat je alles alleen moet doen. Waardoor je tot diep in de nacht aan het puzzelen en piekeren bent over allerlei nietige details. Daardoor slaap je te weinig. Uiteindelijk lever je de resultaten te laat op. Je stelt uit en je stelt af omdat je het bijna klaar hebt, maar nog niet helemaal.

Anderen zijn dat op een goed moment spuugzat. Je bent onbetrouwbaar geworden in hun ogen.

Je wilt niet dat het frustreert

Je bent bang om iets te doen wat moeite kost. Stel je voor dat het ingewikkeld is, dat het jou vermoeit… dat zou toch niet eerlijk zijn… toch? Misschien heb je al eens gemerkt dat mensen je een zeurpiet vinden. Je komt tot niks omdat het altijd te moeilijk, te zwaar of te ingewikkeld is. En dat verdien jij niet.

Het gevolg is dat je collega’s met een grote boog om je heen lopen. En jij er helemaal alleen voor staat. Want ook aan die mee pruilende collega’s heb je niets.

Je wilt dat het op jouw manier gaat

Het punt is een beetje dat jij weet hoe het moet en hoort. Wat de beste manier is om dit aan te vliegen. Alleen: de anderen willen het op hun manier doen. Het zou verboden moeten worden. Het is onverdraaglijk voor je dat het niet op jouw manier gebeurt. Dus doe je het allemaal wel zelf. Waardoor je veel meer uren kwijt bent dan je aan het begin van de week had gehoopt.

Frustraties alom.

Je wilt niet dat het fataal afloopt

Je hersenen draaien op volle toeren. Je ziet wat er mis kan gaan. Je weet dat het mis kan gaan. En dat gaat het natuurlijk ook. Je waarschuwt je suf, controleert je een slag in de rondte. Nooit ben je gerustgesteld, steeds weer nieuwe donderwolken aan de hemel. Je hebt misschien wel volkomen gelijk, maar het gevolg is dat je wordt gemeden. Dat het proces zich toch voltrekt. En dat jij geen bijdrage hebt geleverd.

Durf jij jezelf deze 3 vragen te stellen?

 • Wat zijn de feiten?
  Wat zijn de echte, kale feiten? Niet generaliseren dus, niets wegmoffelen en ook geen andere verdraaiingen van de werkelijkheid. Stick to the facts. Wat nemen je zintuigen waar? Wat zijn de afspraken?
 • Klopt mijn gedachtegang?
  Je redeneert altijd vanuit jezelf. Je gelooft wat je ziet, je gelooft dat het klopt wat je denkt en je gelooft dat je jezelf daarmee een plezier doet.
 • Bereik je er je doel mee?
  Het antwoord op die vraag is heel simpel: heb je tijd om ’s avonds naast je partner op de bank te zitten en te Netflixen, met een goed boek of wat jullie ook graag samen doen?

Durf jij even stil te staan?

We denderen gewoon maar door en we gaan uit van oude patronen. Als je het gevoel hebt dat je niet effectief bent, is het zaak om eerst eens even stil te staan en te kijken naar jezelf. Zit jij in een van de vijf patronen zoals ik ze hierboven heb benoemd? Met de drie vragen kun je uit jouw patroon komen.

Het gevolg kan zijn dat je op een andere manier te werk gaat. Dat anderen daaraan moeten wennen. En een prettig bijeffect zou zo maar kunnen zijn dat je veel effectiever en efficiënter gaat presteren.

Welk patroon volg jij?

Laat het hieronder even weten. Dat is een grote, maar wel dappere stap op weg naar meer effectiviteit. Ik geef altijd antwoord.

10 Reacties

 1. Karin Cordewener

  Om hulp vragen is een zwaktebod. Dat kun jij je niet permitteren. Jij bent de expert in je werk, weet alles beter en kan alles ook beter… Je vindt dat je alles alleen moet doen. Waardoor je tot diep in de nacht aan het puzzelen en piekeren bent over allerlei nietige details. Daardoor slaap je te weinig. Uiteindelijk lever je de resultaten te laat op. Je stelt uit en je stelt af omdat je het bijna klaar hebt, maar nog niet helemaal.

  Antwoord
  • Margriet Taams

   Hallo Karin, wat goed dat je jouw patroon herkent en hier openlijk erkent. Bewustzijn is het begin van veranderen en delen helpt in het oplossen. Als directeur, manager of ondernemende professional geef je hierin ook een effectief voorbeeld naar je medewerkers, collega’s en klanten. Niemand weet alles en het is realistisch om dat onder ogen te willen en kunnen zien. En ontspannen, omdat je dan om hulp kunt vragen en die ook kunt krijgen. Voor jezelf is het natuurlijk goed om te achterhalen waarom je zo perfectionistisch wilt of moet zijn. En wat je dat oplevert. Ik ben benieuwd of de drie vragen je helpen. Succes met jezelf bevragen Karin.

   Antwoord
 2. Momo

  Een combi van de eerste 3. Vooral ‘je durft t niet te zeggen’ dat dat onduidelijkheid schept ga ik wat mee doen. De derde omdat sommige taken zoals administratie voor mij lastig zijn en frustreren. Dat laat ik makkelijk liggen/oplopen. Maar zeker nu ook de tweede. Nu ik reïntegreer wordt er voor mijn gevoel op mijn vingers gekeken en wil ik geen fouten naken. Kost allemaal veel energie

  Antwoord
  • Margriet Taams

   Hallo Momo, fijn dat je weet welke drie gedachtepatronen jou hinderen om effectief te zijn en dat je daar mee aan het werk gaat. Durf het ook gewoon anders te doen, in dat lef zit het verschil. Als je het eenmaal anders doet zul je merken dat anderen helemaal niet zo negatief reageren als je bedacht had. En vaak overtref je ook je eigen verwachtingen. Was dit nou zo lastig? Dacht ik dat ik dit niet kon? Jeetje, eigenlijk kost het helemaal niet veel tijd. Dus verras jezelf en je omgeving met de effectieve Momo, aangenaam voor iedereen.

   Antwoord
 3. Marianne

  Ik wil het perfect doen en vraag om hulp maar het lijkt erop dat ze me niet horen. Zelfs niet als ik, in mijn ogen, heel duidelijk aangeef wat ik nodig heb…..

  Antwoord
  • Margriet Taams

   Beste Marianne, wat wil je perfect doen, hoe vraag je om hulp en aan wie en hoe kom je aan de indruk dat het lijkt alsof ze je niet horen? Ben je werkelijk zo duidelijk als je zelf denkt te zijn? Vraag het eens aan de anderen hoe ze jouw hulpvraag horen en trek daar allebei lering uit.

   Antwoord
 4. Joelle Van Autgaerden

  Ik ben erger dan je nummer 1, ik wil nodig zijn, wil gevraagd worden om even het onmogelijke te doen. En vaal doe ik dat ook. Dan gaat het over in het ook nog is perfect willen doen en wanneer het over mijn eigen zaken gaat…waanzinnige angst dat het weer is mis gaat gaan door één of andere superidiote reden waar niemand erg in heeft. Ik geraak dan volledig verlamd en niet geraakt nog af, alles blijft aanmodderen en ik krijg geen orde op zaken gesteld, terwijl ik dat voor iemand anders dus wel perfect kan doen. Heb wel in het verleden een paar zware tegenslagen gekend en daardoor is die waanzinnige angst ontstaan dat er weer zoiets zou gebeuren en alle moeite voor niets is geweest.

  Antwoord
  • Margriet Taams

   Hallo Joëlle, dank je wel voor je openhartige reactie en voor je reflecties op je eigen gedrag. Ik lees een kluwen van irrationele gedachtenpatronen die jou in hun greep houden waardoor jij minder effectief bent dan je zou kunnen zijn – en ook zou willen vermoed ik. Wat heb je er aan gedaan om minder door deze gedachten geleefd te worden? En hoe pakte dat uit? Lukt het je om mijn tips toe te passen? Ik lees het graag.

   Antwoord
 5. Joelle Van Autgaerden

  Ik heb je 3 tips goed gelezen, meer nog , heb ze opgeschreven en op mijn werkplek opgehangen. Ik weet wat de feiten zijn, en ik denkt dat mijn gedachtengang klopt…alleen ben ik met veel te veel zaken tegelijk bezig. Het is zo erg dat sommige mensen mij voorzichtig aanschrijven om te vragen of een bepaald project nog doorgaat en als ik dan terug ga kijken naar mijn eigen mails, zie ik dat sommige zaken tot mijn ontzetting al jaren aan de gang zijn. Weliswaar gaan alle projecten vooruit maar door het volume lijkt het dat er totaal niets gebeurt. Zo haken ook sommige mensen af. Bereik ik mijn doel? Heu…neen. Ondanks al mijn takenlijstjes en waanzinnige uren, krijg ik mijn werk niet af. Ik tracht nu enkel de zaken waar al veel tijd in gestoken is af te maken, te starten met datgene wat het snelst af zou zijn. Dat geeft enige verlichting. Toch moet ik dagelijks vechten tegen het aangaan van nieuwe projecten. Ik weet niet waarom ik deze ontzettende drang heb. Zelfs onozele projecten zoals mijn huis op orde houden lopen mis door de werkdruk waarmee ik enkel mijzelf heb opgezadeld.
  Je tips waren dus wel goed, maar blijkbaar nog niet voldoende om mij uit deze spiraal te halen.

  Antwoord
  • Margriet Taams

   Hallo Joëlle, zo te lezen heb jij een meer fundamentele aanpak van jouw ineffectieve gedachten en gedrag nodig om te zorgen dat je met rust, ontspanning en plezier werkt. Niet alleen jij hebt last van je eigen gestres, ook je klanten hebben er last van zie ik. En heb je nog een privéleven? Tijd voor hobby’s? Aandacht voor jezelf?

   Als je het echt anders wilt, zul je het over een andere boeg moeten gooien: stoppen met wat niet werkt en gaan doen wat wel werkt. Met alle plezier help ik je daarbij op voorwaarde dat je echt gemotiveerd bent en tijd, geld en energie wilt investeren in jezelf.

   Kies jij voor meer succes en minder stress voor jezelf? Dan ben ik bereid om een gratis doorbraaksessie met je te voeren, zodat je weet waar het aan schort en wat je te ontwikkelen hebt. Het enige wat je hoeft te doen is mijn gratis stress-scan volledig en eerlijk invullen.

   Hartelijke groeten van Margriet

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Send this to a friend