5 redenen waarom jij niet effectief bent (en 3 manieren om er direct iets aan te doen)

5 redenen waarom jij niet effectief bent (en 3 manieren om er direct iets aan te doen)

Je bent niet effectief. Hoe hard je ook werkt en hoe hard je ook je best doet: je hebt voortdurend het gevoel dat het tot niets leidt. Je komt niet vooruit. En je werk komt niet af.

Misschien ben je al zo ver dat je 's avonds na het eten je kinderen welterusten kust en dan nog snel even je mail doorloopt. En misschien ben je zelfs al zover dat ze daar thuis aan gewend zijn.

Komt dat door je leidinggevende? Door je klanten? Nee. Het komt door jou.

Wat kun je daaraan doen? In dit artikel geef ik je een paar aanwijzingen om uit je ineffectiviteit te komen.

5 Redenen

Je durft het niet te zeggen...

Als je duidelijk bent, vindt de ander dat niet leuk. Denk je. En daardoor zeg je het niet. Stel je eens voor dat 'ze' jou onaardig vinden… Tegelijkertijd stel je op die manier geen grenzen. Waardoor er over je heen gelopen wordt. Waardoor je te veel in je mik geschoven krijgt. Waardoor je jezelf verslikt en altijd veel te veel te doen hebt.

En niet toekomt aan het rustig voorlezen van je kinderen als je ze in bed stopt.

Je wilt het perfect doen / geen fouten maken

Om hulp vragen is een zwaktebod. Dat kun jij je niet permitteren. Jij bent de expert in je werk, weet alles beter en kan alles ook beter… Je vindt dat je alles alleen moet doen. Waardoor je tot diep in de nacht aan het puzzelen en piekeren bent over allerlei nietige details. Daardoor slaap je te weinig. Uiteindelijk lever je de resultaten te laat op. Je stelt uit en je stelt af omdat je het bijna klaar hebt, maar nog niet helemaal.

Anderen zijn dat op een goed moment spuugzat. Je bent onbetrouwbaar geworden in hun ogen.

Je wilt niet dat het frustreert

Je bent bang om iets te doen wat moeite kost. Stel je voor dat het ingewikkeld is, dat het jou vermoeit… dat zou toch niet eerlijk zijn… toch? Misschien heb je al eens gemerkt dat mensen je een zeurpiet vinden. Je komt tot niks omdat het altijd te moeilijk, te zwaar of te ingewikkeld is. En dat verdien jij niet.

Het gevolg is dat je collega's met een grote boog om je heen lopen. En jij er helemaal alleen voor staat. Want ook aan die mee pruilende collega's heb je niets.

Je wilt dat het op jouw manier gaat

Het punt is een beetje dat jij weet hoe het moet en hoort. Wat de beste manier is om dit aan te vliegen. Alleen: de anderen willen het op hun manier doen. Het zou verboden moeten worden. Het is onverdraaglijk voor je dat het niet op jouw manier gebeurt. Dus doe je het allemaal wel zelf. Waardoor je veel meer uren kwijt bent dan je aan het begin van de week had gehoopt.

Frustraties alom.

Je wilt niet dat het fataal afloopt

Je hersenen draaien op volle toeren. Je ziet wat er mis kan gaan. Je weet dat het mis kan gaan. En dat gaat het natuurlijk ook. Je waarschuwt je suf, controleert je een slag in de rondte. Nooit ben je gerustgesteld, steeds weer nieuwe donderwolken aan de hemel. Je hebt misschien wel volkomen gelijk, maar het gevolg is dat je wordt gemeden. Dat het proces zich toch voltrekt. En dat jij geen bijdrage hebt geleverd.

Durf jij jezelf deze 3 vragen te stellen?

 • Wat zijn de feiten?
  Wat zijn de echte, kale feiten? Niet generaliseren dus, niets wegmoffelen en ook geen andere verdraaiingen van de werkelijkheid. Stick to the facts. Wat nemen je zintuigen waar? Wat zijn de afspraken?
 • Klopt mijn gedachtegang?
  Je redeneert altijd vanuit jezelf. Je gelooft wat je ziet, je gelooft dat het klopt wat je denkt en je gelooft dat je jezelf daarmee een plezier doet.
 • Bereik je er je doel mee?
  Het antwoord op die vraag is heel simpel: heb je tijd om 's avonds naast je partner op de bank te zitten en te Netflixen, met een goed boek of wat jullie ook graag samen doen?

Durf jij even stil te staan?

We denderen gewoon maar door en we gaan uit van oude patronen. Als je het gevoel hebt dat je niet effectief bent, is het zaak om eerst eens even stil te staan en te kijken naar jezelf. Zit jij in een van de vijf patronen zoals ik ze hierboven heb benoemd? Met de drie vragen kun je uit jouw patroon komen.

Het gevolg kan zijn dat je op een andere manier te werk gaat. Dat anderen daaraan moeten wennen. En een prettig bijeffect zou zo maar kunnen zijn dat je veel effectiever en efficiënter gaat presteren.

Vraag en antwoord

Heb je vragen over deze blog? Of wil je jouw ervaringen met deze vijf redenen om effectief te zijn delen? Laat dan hieronder jouw reactie achter en ik antwoord persoonlijk.

Doe mee met mijn interactieve, online Masterclass

Stap nu uit jouw vicieuze cirkel van alsmaar harder werken, waardoor je tijd en energie krijgt voor jezelf en ontspannen excelleert aan de top. In slechts één uur krijg jij weer grip op je werk en leven. Meld je nu aan voor de interactieve, online Masterclass 'Succes Zonder Stress'.

Aanmelden Masterclass 'Succes Zonder Stress'

Exclusief 1 op 1 sparren

Wil je liever direct persoonlijk met mij in gesprek, zodat 0% overuren, 25% productiever en 100% leven jouw relaxte werkelijkheid wordt? Klik hier om jouw Doorbraaksessie te boeken en we spreken elkaar binnenkort.

6 reacties op “5 redenen waarom jij niet effectief bent (en 3 manieren om er direct iets aan te doen)”

 • Karin Cordewener schreef:

  Om hulp vragen is een zwaktebod. Dat kun jij je niet permitteren. Jij bent de expert in je werk, weet alles beter en kan alles ook beter… Je vindt dat je alles alleen moet doen. Waardoor je tot diep in de nacht aan het puzzelen en piekeren bent over allerlei nietige details. Daardoor slaap je te weinig. Uiteindelijk lever je de resultaten te laat op. Je stelt uit en je stelt af omdat je het bijna klaar hebt, maar nog niet helemaal.

  1. Margriet Taams schreef:

   Hallo Karin, wat goed dat je jouw patroon herkent en hier openlijk erkent. Bewustzijn is het begin van veranderen en delen helpt in het oplossen. Als directeur, manager of ondernemende professional geef je hierin ook een effectief voorbeeld naar je medewerkers, collega's en klanten. Niemand weet alles en het is realistisch om dat onder ogen te willen en kunnen zien. En ontspannen, omdat je dan om hulp kunt vragen en die ook kunt krijgen. Voor jezelf is het natuurlijk goed om te achterhalen waarom je zo perfectionistisch wilt of moet zijn. En wat je dat oplevert. Ik ben benieuwd of de drie vragen je helpen. Succes met jezelf bevragen Karin.

 • Momo schreef:

  Een combi van de eerste 3. Vooral 'je durft t niet te zeggen' dat dat onduidelijkheid schept ga ik wat mee doen. De derde omdat sommige taken zoals administratie voor mij lastig zijn en frustreren. Dat laat ik makkelijk liggen/oplopen. Maar zeker nu ook de tweede. Nu ik reïntegreer wordt er voor mijn gevoel op mijn vingers gekeken en wil ik geen fouten naken. Kost allemaal veel energie

  1. Margriet Taams schreef:

   Hallo Momo, fijn dat je weet welke drie gedachtepatronen jou hinderen om effectief te zijn en dat je daar mee aan het werk gaat. Durf het ook gewoon anders te doen, in dat lef zit het verschil. Als je het eenmaal anders doet zul je merken dat anderen helemaal niet zo negatief reageren als je bedacht had. En vaak overtref je ook je eigen verwachtingen. Was dit nou zo lastig? Dacht ik dat ik dit niet kon? Jeetje, eigenlijk kost het helemaal niet veel tijd. Dus verras jezelf en je omgeving met de effectieve Momo, aangenaam voor iedereen.

 • Marianne schreef:

  Ik wil het perfect doen en vraag om hulp maar het lijkt erop dat ze me niet horen. Zelfs niet als ik, in mijn ogen, heel duidelijk aangeef wat ik nodig heb.....

  1. Margriet Taams schreef:

   Beste Marianne, wat wil je perfect doen, hoe vraag je om hulp en aan wie en hoe kom je aan de indruk dat het lijkt alsof ze je niet horen? Ben je werkelijk zo duidelijk als je zelf denkt te zijn? Vraag het eens aan de anderen hoe ze jouw hulpvraag horen en trek daar allebei lering uit.

 • Laat een reactie achter

  You have to agree to the comment policy.

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.