Hoe assertief ben jij?

assertiviteit ja of nee

Wanneer heb jij voor het laatst gewerkt aan jouw persoonlijke assertiviteit? En wanneer deed je dit ook samen met jouw team? Ik ben benieuwd naar je antwoorden en wat jij en jouw team hiervan hebben opgestoken.

Voor mij is assertiviteit goud waard en ik ben er van overtuigd dat iedereen bij assertiviteit is gebaat. Jij, ik, onze gezinnen, familie en vrienden. Onze collega’s, klanten en leveranciers. Medelanders en wereldburgers.

Want de impact van assertiviteit is enorm! Het leidt tot goede resultaten, hoge kwaliteit en snelle voortgang en rekent af met verspilling, verzuim en improductiviteit. Het levert tijd, geld en energie op en het geeft relaties weer diepgang, passie en plezier. Lichaam en geest varen er wel bij en ook privé, hobby’s en werk zijn in balans.

Assertieve teams delen, leven en vieren continu successen. En zij doen dit met concrete cijfers over tijdigheid, juistheid, volledigheid en betrouwbaarheid uit regelmatige en consequente metingen. Per dienst en product, per proces en procedure, per functionaris, team en afdeling, per klantgroep, per leverancier, per wet … Kortom per alles wat relevant is om op te sturen, zodat er met minder kosten meer baten kunnen worden gerealiseerd voor burger en maatschappij.

En zijn deze successen er niet? Ook dat is het delen, leven en ‘vieren’ waard! Omdat het samen weten dat deze successen er niet zijn, betekent dat er iets mis is in het onderlinge functioneren van mens, team en organisatie.

Wat er dan precies mis is, kan van alles zijn. Gebrek aan kennis, kunde en vaardigheden. Onvoldoende tijd, geld en middelen. Bezuinigingen, reorganisaties of ontslagen. Technische onmogelijkheden of menselijke onwelwillendheden.

Een assertieve directeur, manager of professional vindt het lek en dicht het. Geen faalfactor laat hij op zijn beloop, niets gaat ongezien van tafel of stilletjes de doofpot in. Smoesjes, slappe excuses en dooddoeners accepteert hij niet, met politiek gekonkel rekent hij af en hij heeft maar één ondubbelzinnige agenda. Is dit ook hoe jij en jouw collega’s samenwerken?

Zodra er stront aan de knikker is, maakt een assertieveling dit praktisch en concreet bespreekbaar. Om vervolgens direct, heldere en duidelijke afspraken te maken over de beste oplossing, waarvan de consequenties ook door alle belanghebbenden worden geaccepteerd. En waarvoor zij ook stuk voor stuk hun verantwoordelijkheid nemen om deze beste oplossing te laten werken: in hun team, in hun processen, procedures en systemen, met alle in- en externe betrokkenen.

Want de beste oplossing van een assertieveling bestaat uit draagvlak, commitment en bereidheid. Dat iedereen ja zegt én ook ja doet. Of dat als iedereen nee zegt iedereen ook nee laat. Want alleen zo kan wat mis gaat ook veranderen.

En dus niet ja zeggen en nee doen. Of nee zeggen en ja doen. Deze inconsequente manier van werken, leidt exact tot de stront aan de knikker, die de assertieve directeur, manager of professional aan de kaak stelde.

Nog mooier is het natuurlijk als je stront aan de knikker kunt voorkomen! Dat je al op voorhand kunt voorspellen wat er gaat gebeuren, omdat jij assertief met je collega’s omgaat en zij met jou.

Omdat jullie open en eerlijk met elkaar communiceren en elkaar feedback geven en vragen in goede en in slechte tijden. Omdat jullie onder alle omstandigheden met, van en aan elkaar willen leren hoe jullie de klant de beste service kunnen leveren tegen zo laag mogelijke kosten. Omdat jullie elkaar willen laten schitteren in uitstekende publieke dienstverlening, die zichzelf voort spreekt.

Zou jij ook wel zo assertief willen samenwerken? Pak deze wens dan meteen assertief aan door te meten waar je nu staat. Mijn gratis stress-scan is een geweldige nulmeting, die jou binnen 10 minuten uitsluitsel geeft waar jij tobt en topt met jouw assertiviteit. Met een volledig ingevulde scan maak je bovendien kans op een gratis doorbraakgesprek met mij, waarin je minstens één successtrategie krijgt om assertiever te functioneren. Fijn voor jou en je team.

PS Weet jij nu al dat jouw persoonlijke assertiviteit ontwikkeling behoeft? Inspireer je team met een assertief besluit door je nu aan te melden voor mijn ‘open’ leiderschapsprogramma ‘Meer Succes, Minder Stress’.
NB Vol is vol en wie het eerst komt, die het eerst maalt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Wil je ook werken zonder stress? Nog slechts één workshop met 50% zomerkorting. Laat maar zien!