Hoe je je als love junk wél geliefd maakt

Ben is geen love junk meer

Voorjaar 2014 ontmoette ik Ben. Een vriendelijke man. In 2015 is Ben nog steeds vriendelijk, maar bovenal assertief. En daarmee maakt Ben zich zeer geliefd en gewild, omdat hij gestopt is met falen en geen love junk meer is.

Waarom Ben assertief wilde worden en hoe hij dit heeft geleerd, ontdek je in dit blog. Daarbij put ik vooral uit Bens uit eigen woorden, omdat hij zijn eigen verhaal zelf het beste vertelt.

"Met veel plezier schrijf ik dit testimonium voor jou, omdat ik heel blij en dankbaar ben met alles wat ik van je heb geleerd. Ik voel me ontspannen en succesvol, zit lekker in mijn vel en geniet weer met volle teugen van mijn werk. En dat was in 2014 niet het geval!" aldus Ben van den Berg, Intern Accountmanager Bedrijven bij de Rabobank.

Niet geliefde love junk

Ik ontmoette Ben voorjaar 2014, toen hij in zijn werk tegen zijn eigen beperkingen opliep. Die ervaring was voor Ben aanleiding om contact met mij te zoeken.

Ben: "Ik was een love junk en overdreven perfectionist. Aardig gevonden worden en geen nee kunnen zeggen waren mijn motto's. Omdat ik niet assertief was, wist ik ook niet eens wat het woord assertief zijn betekende. Ik had daardoor moeite met het aangaan van conflicten en bracht geen diepgang in mijn gesprekken. Ook bleek ik regelmatig de plank mis te slaan, waardoor conflicten met, maar ook irritaties bij de ander steeds groter werden."

Ben was zowel zakelijk als privé vastgelopen: "Het lukte mij niet meer om de gewenste resultaten neer te zetten en bovenal was ik niet meer gelukkig in mijn werk. Dit gold ook voor privé. Ik miste de energie om de mensen waar ik veel om geef datgene te geven wat ik zou willen geven."

Zijn manager gaf aan dat hij geen vertrouwen meer in Ben had. Hij haalde Ben van zijn portefeuille en startte een verbetertraject op. Doel: mogelijke herplaatsing binnen de bank op een passende plek.

Leiderschapsprogramma

Onderdeel van het verbetertraject binnen de Rabobank was het FFT leiderschapsprogramma 'Meer Succes, Minder Stress'. Als coach en trainer begeleidde ik Ben naar zakelijker en professioneler functioneren. En ik kan uit de grond van mijn hart zeggen: ik ben trots op wat hij heeft bereikt.

"Ik heb aangetoond uit mijn valkuilen te kunnen blijven en ben mij bewust geworden van mijn onproductieve gedrag." vertelt Ben, "Niet zakelijk zijn, conflicten uit de weg gaan, passief luisteren, afspraken niet nakomen, problemen niet of slecht oplossen, geen nee zeggen, sta ik mijzelf niet meer toe. Ik toets dit ook regelmatig door mezelf steeds weer de maat te nemen. Zeg ik wat ik doe? Doe ik wat ik zeg? En laat ik zien dat ik doe wat ik zeg? Het Persoonlijk Succes Plan en weekverslag zijn hierin voor mij zeer waardevolle instrumenten."

Effectiever denken, durven en doen

Als coach was ik onder de indruk van Bens moed. Hij was ten volle bereid om kritisch naar zichzelf te kijken, hoe confronterend dat soms ook was.

Zelf zegt hij hierover: "Al tijdens onze eerste kennismaking gaf je mij direct en concreet feedback op mijn vage doen en laten, en dat ik de organisatie daar geen plezier mee deed. In onze vervolgcontacten heb je mij laten inzien waarom ik dingen deed zoals ik ze deed, en hoe ik daarin veel effectiever kon denken, durven en doen. Je kwam hierbij snel tot de kern, waarbij ik mij dikwijls heel kwetsbaar voelde, doch nimmer gekwetst. Pittige sessies dus, die ik – naarmate het programma vorderde – steeds meer ben gaan waarderen. Feedback 2.0 zeg maar, met volledig vertrouwen en respect over en weer."

Dat het programma voor Ben een succes was, komt ook doordat hij de manier van werken volledig omarmde. "Ik heb enorm geprofiteerd van de zorgvuldige opbouw van je programma," zegt hij, "Alles wat ik leerde in de live trainingen, kon ik – met jouw sjablonen, stappenplannen en online ondersteuning – meteen thuis en op mijn werk in praktijk brengen. Je volgde mijn wekelijkse voortgang en stuurde bij, waar nodig. En je vierde mijn successen."

Wél geliefd – zonder love junk

Inmiddels functioneert Ben naar volle tevredenheid – die van hem én die van zijn collega's en leidinggevenden. Wat hij in 2014 nooit had kunnen bedenken heeft hij nu voor elkaar. Hij is wél geliefd, maar zonder love junk.

"Terugkijkend ben ik het meest blij met de manier waarop ik nu met mijzelf en anderen omga." aldus Ben. "Ik heb geleerd om beren te schieten en mijn omgeving hiervan deelgenoot te maken, assertief te zijn, conflicten te hanteren, adequaat problemen op te lossen, actief te luisteren en een goede planning te hanteren. Deze zaken leveren mij veel energie en tijd op, waardoor ik mij bezig kan blijven houden met mensen en zaken die ik belangrijk vind en waar ik gelukkig van word."

Een blijvende nieuwe ik

Ben geniet van zijn 'nieuwe' ik. Zijn presentatie in juni 2015 over zijn successen met het leiderschapsprogramma was één groot feest. Daar stond geen faalangstige love junk meer, maar een zelfverzekerde, assertieve professional.

Hij nam ook onderstaande video op, waarin hij enthousiast over zijn ontwikkeling vertelt. Kijk zelf maar:

Van Bens afsluitende woorden in zijn testimonium ging ik zelfs blozen:

"Margriet, nogmaals dank voor je geweldige begeleiding. Zonder jou had ik nu niet succesvol gefunctioneerd in mijn nieuwe vaste functie. Ik beveel jou en 'Meer Succes, Minder Stress' dan ook van harte aan!"

Lees hier de hele bedankbrief.

Wil jij ook van jouw love junk af?

Herken jij jezelf in de love junk die Ben ooit was? En wil je daar graag vanaf, omdat het je nu teveel kost? Maak dan gebruik van een van de volgende opties, waardoor ook jouw resultaten en relaties verbeteren – zonder harder te werken.

Vraag en antwoord

Heb je vragen over deze blog? Of wil je jouw ervaringen met 'love junken' delen? Laat dan hieronder jouw reactie achter en ik antwoord persoonlijk.

Doe mee met mijn interactieve, online Masterclass

Stap nu uit jouw vicieuze cirkel van alsmaar harder werken, waardoor je tijd en energie krijgt voor jezelf en ontspannen excelleert aan de top. In slechts één uur krijg jij weer grip op je werk en leven. Meld je nu aan voor de interactieve, online Masterclass 'Succes Zonder Stress'.

Aanmelden Masterclass 'Succes Zonder Stress'

Exclusief 1 op 1 sparren

Wil je liever direct persoonlijk met mij in gesprek, zodat 0% overuren, 25% productiever en 100% leven jouw relaxte werkelijkheid wordt? Klik hier om jouw Doorbraaksessie te boeken en we spreken elkaar binnenkort.

2 reacties op “Hoe je je als love junk wél geliefd maakt”

 • Debby schreef:

  Leuke en verdiende bedankbrief Margriet. Het is inderdaad best een pittige wandeling dit programma, maar ook ik denk dat het meer dan waard is. Ik kijk ook weer uit naar onze 2de bijeenkomst met de andere cursisten, en alles wat we dan weer gaan leren en beleven!

  1. Margriet Taams schreef:

   Hi Debby, ik verheug me erop je weer te zien tijdens de komende tweedaagse. We gaan er opnieuw een inspirerende en leerzame ervaring van maken. Graag tot in september en veel plezier met je voorbereiding. Margriet

 • Laat een reactie achter

  You have to agree to the comment policy.

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.