Heb jij ook een haat-liefde verhouding met complimenten? Aan de ene kant wil je dolgraag erkenning en waardering voor wat je doet en wie je bent. Maar als je ze krijgt voel je je opgelaten en weet je je geen houding te geven.

Zo ook een teamleider van een klachtenafdeling die ik complimenteerde over haar zorgvuldige en consequente voorbereiding op onze trainingsdagen. Ze wuifde mijn waardering weg en mompelde iets van ‘dat is toch heel gewoon!’ Ze vond het heel lastig om deze complimenten van mij in ontvangst te nemen en daar voor te bedanken.

Deze ervaring heb ik met veel leidinggevenden en professionals: zij vinden complimenten ontvangen net zo lastig als de teamleider. Ze houden er niet van om zichzelf op de borst te slaan of dat zij zelf of anderen de loftrompet steken over hun prestaties.

Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg is hun motto. En zo doen ze onopvallend hun werk met weinig aandacht voor zichzelf, hun inspanningen of prestaties.

Als dertien in een dozijn of één van de vele grijze muizen. Terwijl niemand meer van hetzelfde of een grijze muis wil zijn!

Jouw kwaliteiten mogen er dus zijn, omdat ze jou tot jou maken. Ze laten je uitblinken en stralen, ze geven je geur en kleur, kraak en smaak. Kortom ze maken jou de unieke persoon die jij bent.

Door niet op je kwaliteiten te focussen doe je jezelf en anderen tekort. Je benut niet wat je van nature in je hebt en wat je als vanzelfsprekend en zonder moeite afgaat.

Zo verspil je dus jouw kostbare tijd en energie en geniet je te weinig in het hier en nu.

Wil jij dit anders? En wil jij jezelf wel laten zien in wie je werkelijk bent?

Still Gorgeous

Still Gorgeous

De volgende 5 insteken helpen jou je kwaliteiten niet langer te verbergen, maar ze te uiten. Net als deze kikker zul jij jezelf dan steeds vaker als ‘still gorgeous’ ervaren.

  • Anderen waarderen mij om …
  • Ik vind het heel gewoon om …
  • Anderen moedig ik aan om …
  • Van anderen eis ik dat …
  • In anderen stimuleer ik dat …

Lukt het je om deze zinnen aan te vullen?

Daag jezelf dan eens extra uit om in totaal 10 kwaliteiten te vinden!
Schrijf ze op, zeg ze hardop in de spiegel en deel ze thuis en op je werk.

Je zult verrast zijn van de energie die jouw kwaliteiten bij jou en anderen losmaken.
Leuk als je me jouw ervaringen hieronder bij de reacties laat weten.

Ben je benieuwd hoe je jouw kwaliteiten nog meer voor je kunt laten werken?
In mijn ‘open’ leiderschapsprogramma ‘Meer Succes, Minder Stress’ voor individuele directeuren, managers en professionals en mijn ‘Van Tobben Naar Toppen’-programma’s voor teams leer je dit vaardig en ontspannen te doen, waardoor jij sneller, betere resultaten bereikt met minder moeite en meer plezier.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Send this to a friend