Hoe jij met een assertief team de maatschappij een dienst bewijst

Een van de grootste fouten, die tobbende teams maken, is assertiviteit verwarren met agressiviteit. Duidelijkheid, zakelijkheid, grenzen stellen en aanspreken worden dan als hard, kil, streng en onaardig bestempeld en niet als nuttig, nodig, fijn of leerzaam.

Veel teams, die ik begeleid, maken deze fout! Anders zouden ze ook niet tobben met klachten, improductiviteit, verzuim of stress, maar toppen met succesvolle medewerkers en blije klanten.

Maar waarom maken zij deze fout? Omdat zij subassertiviteit hebben gecultiveerd! Subassertiviteit is standaard gedrag geworden en assertief gedrag wordt beschouwd als agressief gedrag.

In deze teams is het belangrijker dat elk teamlid het continu naar zijn of haar zin heeft dan dat burgers snel en goed krijgen waar ze recht op hebben en publieke gelden doelmatig worden aangewend.

Effectiviteit en efficiëntie staan in deze cultuur op de tweede plaats. Sfeer, gezelligheid en goed gevoel op de eerste plaats.

Alsof werken in de publieke dienstverlening een vrijblijvende exercitie is: voor afhankelijke, onmondige klanten en gefinancierd door domme, kritiekloze belastingbetalers.

Negatieve publieke opinie, klachten, bezwaar- en beroepszaken bewijzen het tegendeel en vertalen zich in steeds meer bezuinigingen, reorganisaties en saneringen in het publieke bestel.

Ook de steeds groter wordende roep om transparantie is niet meer te negeren: continue aanscherping van wet- en regelgeving en intensivering van controle en verantwoording zijn feiten waar niet omheen gewerkt kan worden.

Serieuze zaken dus, die om serieuze aandacht vragen van een serieus functionerend team. Met leden die eigen verantwoordelijkheid nemen en geven en elkaar aanspreken op resultaten en voortgang: volgens de normen, richtlijnen of procedures en binnen beschikbare tijd, geld en middelen.

Een assertief team dus, dat stuurt op effectieve en efficiënte samenwerking en zichzelf steeds weer verbetert en ontwikkelt in haar maatschappelijke functie.

Met, van en aan elkaar lerend om haar sterkten te benutten en kansen te grijpen. En om haar zwakten op te heffen en bedreigingen af te wenden.

Een team met bestaansrecht op korte en lange termijn, omdat het de belangen van burger en maatschappij centraal stelt in alles wat zij doet en laat.

Een team dat zo succesvol functioneert, scoort 100% op de volgende 10 factoren:

  1. Heldere organisatievisie en aansprekende missie.
  2. Duidelijke bedrijfsstrategie en concrete werkdoelstellingen.
  3. Transparante communicatie- en organisatiestructuren.
  4. Openheid, veiligheid en onderling vertrouwen.
  5. Productieve samenwerking binnen en tussen teams.
  6. Passie, plezier en trots van individu en collectief.
  7. Beheerste in-, door- en uitstroom.
  8. Acceptabele werkdruk en minimaal verzuim.
  9. Continue kwaliteit en betrouwbaarheid van de dienstverlening.
  10. Tevreden klanten en maatschappelijke waardering.

Hoe waardevol zou jij het vinden als jouw team deze 100% scoort? Want ook voor jouw team is deze score mogelijk! Door te kiezen voor assertief denken, durven en doen. Individueel en collectief. Op korte en lange termijn. Zakelijk en privé.

Wil jij weten hoe jij jouw team op deze 10 factoren scoort?

Vul dan nu de gratis team-scan in. Door je naam en mailadres in te vullen ontvang je jouw resultaten direct in jouw mailbox. Bovendien maak je met het volledig invullen van de scan kans op een gratis TOP-gesprek met mij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Wil je ook werken zonder stress? Nog slechts één workshop met 50% zomerkorting. Laat maar zien!