Hoe jij voortkabbelend werk weer enerverend maakt

Als je doet wat je deed, krijg je minder

Hoe enerverend is jouw werk? Word je nog uitgedaagd, geprikkeld of verrast? Hoor en zie je nog nieuwe dingen? Ontmoet je nog nieuwe collega’s, klanten en leveranciers?

Of kabbelt jouw werk voort? Dag in, dag uit dezelfde problemen en oplossingen? Week in, week uit dezelfde collega’s? Maand in, maand uit dezelfde overleggen? Jaar in, jaar uit dezelfde voldoende, goede of uitstekende beoordeling? En ook jaarlijks dezelfde afspraken over dezelfde persoonlijke en professionele ontwikkelingspunten, die het jaar erop weer op dezelfde wijze worden besproken, omdat ze niet veranderd zijn.

Veel van de directeuren, managers en professionals, die ik begeleid, vinden dat hun werk meer voortkabbelt dan dat het positief enerveert. Ze missen visie, focus en eigenaarschap. Ze ervaren te weinig innovatie in producten, diensten, processen en procedures. Ze zien onvoldoende klant- en resultaatgerichte samenwerking tussen collega’s, teams en afdelingen. En ze zijn teleurgesteld over het gebrek aan eigen verantwoordelijkheid om samen duurzame resultaten, kwaliteit en voortgang te boeken zonder tijd, geld en energie te verspillen.

Diep in hun hart vinden ze hun werk negatief enerverend, oftewel zenuwslopend, irritant en afmattend. Want ze krijgen niet voor elkaar waar ze in geloven. Niet met zichzelf, niet met hun collega’s, team, organisatie of leveranciers. En dus ook niet voor hun klanten of wet- en regelgever!

Want hoe kun je anderen topservice leveren als je je eigen zaken niet voor elkaar hebt? Als je aanwezige kennis, kunde en ervaring niet met elkaar deelt? Als je successen en blunders niet met elkaar evalueert? Als je niet met, van en aan elkaar leert? Als je dus stil blijft staan – en achteruitgaat – in plaats van dat je vooruitgang boekt door leiderschap en assertiviteit te tonen in je werk, in je professionaliteit en in je persoonlijke ontwikkeling.

En hoe lastig is het om zelf het enerverende voorbeeld te zijn als je zelf deel bent van het systeem dat niet effectief en efficiënt functioneert? Ook ik heb deze last ervaren. En ook ik tobde – zeker achteraf bezien – langer door het laten voortkabbelen van hetzelfde dan door het kiezen voor het andere, het nieuwe of het onbekende. Want met deze keuze kwamen de kansen, mogelijkheden en oplossingen om mijn stress, angsten, zorgen en frustraties het hoofd te bieden.

Om een eigen systeem te doorbreken is hulp van een ander nodig, die niet in dat systeem gevangen zit! Een ander dus, die het andere, nieuwe of onbekende gedrag laat zien dat jij mist. En een ander ook, die jou voldoende uitdaagt en irriteert om het beste van jezelf te laten zien en horen. Een ander dus, die jou tot groei en bloei brengt en een enerverend werk en leven laat leiden.

Met mijn frisse blik, heldere manier van communiceren en aanspreken op eigen verantwoordelijkheid ben ik deze verkwikkende coach en trainer. Ik ga voor kwaliteit, stuur op resultaat en houd niet van zeuren. Als iets niet bevalt, verwacht ik actie. Resultaten en helderheid komen van doen, niet van denken.

Samen met mijn FFT-collega’s doorbreek ik vastgeroeste gewoonten, ziekmakende culturen en onwerkbare structuren. Ik zorg voor zelfsturende, assertieve en innovatieve teams en reken af met improductiviteit, verspilling en verzuim. Loslaten van het oude en succesvol functioneren met het nieuwe is het vitale verschil dat ik maak.

En met dit werk ben ik super blij en gelukkig, want ik kan er mijn ziel en zaligheid in kwijt. Mijn passie, plezier en energie. Mijn kennis, kunde en ervaring. Het is waarom ik in 1997 met mijn eigen bedrijf FFT begonnen ben. En het is waarom ik nog steeds met FFT onderneem en als bedrijf besta.

Want het vitaliseren van mijn klanten is mijn lust en mijn leven, omdat ik daarmee bereik waar ik voor sta en ga: vitale burgers die zelfredzaam zijn en actief participeren in de maatschappij. Burgers dus die hun eigen verantwoordelijkheid kunnen en durven nemen en die assertief om gaan met de mogelijkheden en beperkingen, die zij hebben.

Doeltreffende en doelmatige inzet van schaarse publieke middelen, waarmee sociale zekerheden, zorg en voorzieningen op het juiste moment voor de juiste persoon goed en gemakkelijk toegankelijk zijn, is de uitdaging waar mijn klanten voor staan. En waarbij ik ze help om dit te realiseren binnen een context van steeds weer veranderende wet- en regelgeving, voortdurende bezuinigingen, reorganisaties en toenemende druk op controle en verantwoording.

In wat ik doe, leef ik mijn visie en missie! Ik geef mijn klanten het beste van mijzelf, waardoor zij effectief en efficiënt kunnen functioneren en samenwerken. Zodat toonaangevend wetenschappelijk onderwijs en onderzoek daadwerkelijk veilig en betrouwbaar ondersteund wordt met innovatieve en klantgerichte ICT-voorzieningen. Zodat arbeidsongeschikten en werklozen van UWV en gemeenten op tijd hun uitkering krijgen en geholpen en gestimuleerd worden om hun mogelijkheden, kwaliteiten en potentieel te benutten en actief te blijven participeren. Zodat ouderen, zieken, gehandicapten en minder validen in de 1ste en 2de lijn zorg en aandacht krijgen, die recht doet aan wie ze zijn, en zij zich wel kunnen bevinden in hun niet wel zijn.

Ben jij nieuwsgierig wat ik voor jou of je team zou kunnen betekenen?

  • Jij maakt kans op een gratis TOP-gesprek voor jou en jouw team, als je mijn gratis team-scan invult. In ons gesprek krijg je advies op maat om jouw team te laten toppen met effectiviteit of efficiëntie, waardoor jij niet meer hoeft te tobben over klachten, achterstanden of verzuim.
  • Door de gratis stress-scan in te vullen, kun je in aanmerking komen voor een gratis Doorbraaksessie met mij. Uit ons gesprek haal je minimaal één strategie om jezelf, tijd en je omgeving effectief te managen, waardoor jij met meer succes en minder stress kunt functioneren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Direct contact