Hoe ook jij ontspannen kan werken en leven

liggende kikker

2016 is alweer heel wat dagen oud. Hoeveel van deze dagen voelde jij je als deze relaxte kikker? Ontspannen in je werk en thuis, gedragen door je collega’s, klanten en gezin en tevreden met wie je bent en wat je bereikt?

Voor veel van mijn klanten regeert de waan van de dag alweer net zo hevig als in 2015 en zijn de goede voornemens om beter te plannen, vaker ‘nee’ te zeggen, minder uren te werken, meer tijd thuis te besteden en wekelijks te gaan sporten al in de eerste drie weken gesneuveld.

Eind 2015 hoorde ik het ze nog zeggen: “In 2016 ga ik het echt anders doen, want op deze manier houd ik het niet langer vol. Ik werk me een slag in de rondte, vergader me suf en heb veel te veel te doen voor veel te weinig mensen. We leveren de klant steeds minder wat we beloven: Klachten stapelen zich op, achterstanden nemen toe en de continue druk op controle en verantwoording loopt verder op. Ik vind mijn werk eigenlijk helemaal niet leuk meer.”

Gelukkig waren daar de vrije weken rond Kerst en Oud & Nieuw en zag de ellende van december er begin januari al veel minder miserabel uit. Een gloednieuw budget, collega’s die weer fris en fruitig uit hun ogen lijken te kijken, een nieuw jaar met 366 nieuwe dagen.

2016: nieuwe ronde, nieuwe kansen! Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?
Waarom drastisch veranderen in hoge, snelle of grote sprongen als dat ook rustig stapje voor stapje kan? “We zijn toch allemaal grote mensen, die in 2016 niet gaan herhalen wat er in 2015 misging?” “Wat een verspilling van tijd, (belasting)geld en energie.” “Appeltje, eitje, dit kunnen we echt wel zelf!”

En juist dit soort argumenten voorspelt mij dat 2016 net zo miserabel zal eindigen als 2015. Dat ook dan de beoogde doelen en resultaten niet gehaald zijn. Dat het aantal klachten verveelvoudigd is en de Nationale Ombudsman zich heeft gemeld. En dat de sfeer tussen collega’s alleen maar verder is verslechterd , omdat iedereen nog meer op zijn eiland zit of zijn tijd verkwanselt in de wandelgang.

Want veranderen doe je niet in de jou wel bekende stapjes en een beetje tussendoor. Verandering is een sprong in het onbekende en vraagt om een nieuwe mind-set, om nieuwe kennis en om nieuwe vaardigheden.

Veranderen is een sprong in het diepe, de hoogte, de verte of waar jij ook maar denkt dat jouw leven of werk beter, mooier of prettiger zal zijn. Het is in ieder geval niet de plek waar je nu bent en ook zeker niet een beetje daar bij in de buurt. Want dan blijf je gewoon meer van hetzelfde doen en verandert er dus niets.

Veranderen vraagt om het bekende los te laten en het onbekende te omarmen, niet wetende wat dit is, niet wetende wat dit je brengt en niet wetende hoeveel tijd en moeite je dit zal kosten.

Het enige wat je bij verandering weet, is dat je nooit meer zal krijgen wat je altijd kreeg, omdat je nooit meer zal doen wat je altijd deed.

Verandering is dus synoniem aan onzekerheid en onveiligheid en roept daarom ook automatisch stressreacties op. Want we willen ons niet onzeker voelen, onveilig of twijfelen aan onszelf. We willen ons niet oncomfortabel voelen en ervaren dat we dingen niet weten, kennen of kunnen. Want dat voelt heel onaangenaam en onprettig.

Het liefst lopen we dan ook met een grote bocht om verandering heen. We verzinnen smoesjes, stellen uit, bagatelliseren, ontkennen en vergoelijken. We praten recht wat krom is, doen alsof onze neus bloedt en vermijden spannende en lastige onderwerpen.

En juist door deze grote bocht te nemen, roepen we het noodlot over ons af. Want door niet op tijd te veranderen, missen we de boot en leggen we ons leven en werk in andermans handen. En lijden we ons leven meer dan dat we dat leiden en komen we onvoldoende tot onze groei en bloei.

In mijn ‘open’ jaarprogramma ‘Meer Succes, Minder Stress’ bied ik jou de rust en ruimte om jouw sprong naar verandering veilig en krachtig te maken. Ik leer je los te komen van jouw waan van de dag en geef je weer grip op jezelf, tijd en je omgeving.

Met dit programma kunnen jouw verwachtingen overtroffen worden, zoals blijkt uit het testimonium van de ontspannen ondernemer, die dit programma volgde en toen verre van relaxt was.

En ook jij kan hiermee een eerste start maken!

  • Kies jij voor meer rust, structuur en overzicht in je werk en leven? Vul dan nu mijn gratis stress of succes scan in.
  • Of ga jij voor meer succes en minder stress met jouw team? Door mijn gratis tob ik of top ik scan in te vullen, weet jij direct in welke tobbers, doelen en resultaten jij winst kunt behalen.

Ik wens je veel leesplezier toe.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Direct contact