Hoe stressvol is jouw leven?

hoe stressvol is jouw leven

Wat doet stress met jou? Als ik deze vraag aan tien verschillende mensen stel, krijg ik tien verschillende antwoorden. Het effect van stress wordt door iedereen op een andere manier ervaren.

Wat mij wel duidelijk is geworden in de afgelopen 20 jaar dat ik mensen help om hun stress beter te managen, is dat er in jouw leven gebeurtenissen kunnen voorkomen, die jouw stress enorm kunnen doen toenemen. Zodanig zelfs dat jouw gezondheid er ernstig door in gevaar kan komen!

Weet jij aan welke stressvolle live events jij de afgelopen 12 maanden hebt bloot gestaan?
Bij de start van mijn leiderschapsprogramma ‘Meer Succes, Minder Stress’ bied ik de deelnemers een test aan waarmee zij inzicht krijgen in deze stressvolle live events. Onlangs voerde een nieuwe groep deelnemers deze test uit.

Een van de deelnemers had de torenhoge score van 526. Zij werd hierdoor zeer verrast, omdat ze zich niet realiseerde dat ze de afgelopen 12 maanden zoveel stressvolle omstandigheden had meegemaakt.

Maar waar ze echt van schrok was de zeer grote kans op een slechtere gezondheid. Met een score van 150 in deze test is de kans op gezondheidsverslechtering al 50%. Maar met een score hoger dan 300 is die kans zelfs 90%.

Al haar alarmbellen begonnen te rinkelen. Hoe is het eigenlijk met mijn gezondheid? Luister ik wel goed naar mijn lichaam? Hoe lang scoor ik al zo hoog? En hoe lang houd ik dit nog vol?

Ook voor twee andere deelnemers was deze test een wake-up call. Zij scoorden rond de 200 en begrepen opeens waarom ze veel vaker hoofdpijn hebben, zich minder goed kunnen concentreren, zich rusteloos en gejaagd voelen, slechter slapen of druk op de borst ervaren.

De andere deelnemers voelden zich opgelucht met de uitkomsten van de test. Zij hadden slechts last van vakantiestress en de stress van de voorbereiding op kerst of Sinterklaas. Zeer hanteerbare spanningen in vergelijking tot dood van een dierbare, (echt)scheiding, verhuizing, huwelijk, geboorte, ernstige of langdurige ziekte of verlies van werk.

Uit de test trokken we 3 conclusies:

  1. Life events pakken voor iedereen anders uit. Hoog scoren zonder noemenswaardige gezondheidsklachten is mogelijk. Laag scoren met veel gezondheidsklachten ook. En alle variaties er tussen in.
  2. Iedereen zou zijn eigen scores moeten kennen. Om te weten waar hij op dat moment staat in zijn leven en welke factoren daarin stresserend, ontregelend of ontwrichtend werken.
  3. Voorkomen is beter dan genezen, hanteren beter dan ziek worden. Door te investeren in het jezelf eigen maken van nieuwe methoden, strategieën en vaardigheden om (toenemende) druk succesvol te kunnen hanteren en effectief te blijven functioneren.

De nieuwe groep deelnemers gaat hier nu samen mee aan de slag en weet wat zij te doen heeft om gezond in hun leven te blijven staan, zakelijk en privé.

Wil jij ook inzicht in waar jij staat? Doe dan nu mijn gratis stress-scan om een eerste indruk te krijgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Wil je ook werken zonder stress? Nog slechts één workshop met 50% zomerkorting. Laat maar zien!