Ja of nee? Durf jij te kiezen voor jouw dromen?

MSMS deelnemers

Als jij alles voor het kiezen had, wat zou jij dan nu gaan doen met je leven? Thuis, met je gezin? In je hobby’s, je sporten, met je vrienden en familie? En in je werk?

En fantaseer er maar eens even lustig op los … als de topmanager van een topteam, de gelauwerde en bewierookte bestuurder van een maatschappelijke instelling, de meest succesvolle (zelfstandig) ondernemer in jouw sector of de meest geboekte spreker voor lezingen en congressen. Of als liefhebbende echtgenoot met alle tijd voor je partner en bloedjes van kinderen, als globetrotter, superskiër of proftennisser op Wimbledon.

Hoe voelt dit om zo onbelemmerd te kunnen dromen en denken? En hoe zou het voor je zijn als je deze dromen waar zou kunnen maken? Vrij en blij, ontspannen en succesvol, zorgeloos en vol vertrouwen. Met blije mensen om je heen, die plezier hebben en energie en net als jij genieten van hun leven met jou en hun dierbaren. Die plezier hebben in hun werk, omdat ze zichzelf daar in kwijt kunnen en hun missie en visie kunnen verwezenlijken.

Terug naar het hier en nu. Hoeveel lijkt dit op jouw droomleven? Ben je werkelijk gelukkig in wat je doet en met de mensen om je heen? Met je echtgenoot, je vrienden, je buren? En met je collega’s, klanten, werk- of opdrachtgever? Kom je met hoe je nu leeft werkelijk tot je recht in wie je bent en wat je kunt? Haal jij echt het beste uit jezelf?

Voor veel mensen is het uit de weg gaan van deze vragen de oorzaak van meer stress dan succes in hun leven. Ze bereiken niet wat ze willen, boeken negatieve resultaten, verdienen te weinig, hebben onvoldoende klanten, voelen zich moe en energieloos, hebben een saai en voorspelbaar privéleven en zitten hun tijd uit tot hun pensioen.

Terwijl deze vragen niets anders doen dan aandacht schenken aan je behoeften, wensen en verlangens. Want die willen er zijn en vervuld worden. En zolang dat niet gebeurt, dringen ze zich net zolang aan je op tot je tijd voor ze maakt en ze onder ogen wilt zien. Meestal is dit het moment van een schokkende ervaring, waardoor alles wat vanzelfsprekend leek te zijn eens flink overhoop wordt gehaald: dood van (huwelijks)partner, (echt)scheiding, slachtoffer van seksueel misbruik, overlijden van een dierbaar familielid, gevangenisstraf, persoonlijk letsel of ziekte, overleven ramp, meemaken (auto)ongeval, ontslag of faillissement, langdurige werkloosheid.

Deze situaties confronteren ons met onze eigen angsten, twijfels en tekortkomingen en met de vergankelijkheid van ons bestaan. En daarmee met onze eigen vitaliteit of ons gebrek daaraan. Hoe veerkrachtig, gemotiveerd en energiek ben ik als het er op aan komt? Hoe goed ben ik in staat om me zelf te redden en actief te participeren zonder anderen? Of als er geen sociale zekerheden, maatschappelijke zorg en publieke voorzieningen zouden bestaan?

Ben ik het gevolg van mijn omstandigheden of wil ik daar de oorzaak van zijn? Ook voor mij is kiezen voor mezelf niet de makkelijkste weg geweest om te komen waar ik nu ben. Maar zonder deze keuze was ik waarschijnlijk een doodongelukkige huisarts geworden in de praktijk van mijn vader. Dan had ik zijn levenswerk voortgezet, maar mijn eigen ik verguisd met te veel werken, eten, drinken of intimidatie en agressie. Want dat waren de verwachtingen en voorbeelden waar ik mee ben opgegroeid en waar ik in etappes ‘nee’ tegen heb leren zeggen.

Ook tijdens mijn studie en in mijn werk ben ik op de proef gesteld met perspectieven en werkzaamheden, die niet de mijne waren. Ik zag mezelf geen carrière maken in de wetenschap en me volgens vaste stappen in 20 of 30 jaar van aio naar professor ontwikkelen. En dus zei ik na mijn studie Sociale zekerheidswetenschap ‘nee’ tegen mijn professoren van Tilburg University en ‘ja’ tegen verder leren in de ICT bij Sovac – later Cap Gemini – en destijds dé automatiseerder binnen de sociale zekerheid, zorg en pensioenen.

Mijn ‘ja’ was er geen van het hart, maar een van het hoofd, ‘want kennis van ICT en automatiseren leek me in 1990 wel handig om te hebben en daar wist ik nog niks van’. En handig was het zeker. Wat heb ik veel geleerd, waar ik nu nog steeds dagelijks profijt van heb. Ik heb leren structureren, organiseren, managen en transformeren en ervaren hoe automatisering en informatisering effectieve en efficiënte bijdragen leveren aan goed en snel functionerende processen en procedures.

Wat ik in mijn werk miste, was de persoonlijke zorg en aandacht voor de mens en zijn individuele noden en behoeften. En die aandacht miste ik niet alleen van mijn klanten naar hun klant, maar ook van mijn werkgever naar mij. Net zoals ik zag dat individuele burgers BSN-nummers werden in systemen, was ik één van de duizenden medewerkers van mijn werkgever. Met als enige opdracht 100% billable zijn en niet ‘op de bank’ komen zitten. Omzetmaximalisatie en kostenminimalisatie dus. En daar gedroeg ik me naar: 6 jaar lang deed ik alles wat klant en werkgever van me verwachtten en voerde ik vanuit allerlei rollen en functies nieuwe processen, procedures, werkwijzen en systemen in.

Ik genoot ervan om samen met mijn klant aan het werk te zijn om burger en maatschappij toegevoegde waarde te leveren zonder verspilling. Met dit einddoel continu voor ogen zorgde ik voor draagvlak, commitment en bereidheid en kreeg ik mens en organisatie gemotiveerd en geïnspireerd in beweging om het bekende los te laten en het onbekende te omarmen.

En hierin bleek ik uniek! Want mijn veranderingstrajecten slaagden op tijd en binnen budget, terwijl de meeste mislukten of ernstige overschrijdingen hadden. Wat deed ik anders dan mijn klanten? En ook anders dan mijn collega’s?

Het verschil dat ik maakte, had niets te maken met stekkers, snoeren, bits of bytes. Of met kennis, kunde en ervaring. Noch met politieke spelletjes, kruiwagens of dubbele agenda’s.

Ik maakte het verschil met mijn eigen houding en gedrag. Met mezelf dus! En wat ik liet zien was ondernemerschap, partnerschap en eigenaarschap door eigen verantwoordelijkheid te nemen en te geven en hierop aanspreekbaar te zijn. Door te zeggen wat ik doe, te doen wat ik zeg en te laten zien dat ik doe wat ik zeg. Open, eerlijk en betrouwbaar. Op basis van feiten en concreet waarneembaar gedrag. Assertief, met hart voor de zaak en de mens en oog voor korte en lange termijn.

Toen ik deze talenten en kwaliteiten in mezelf kon zien, zag ik ook mijn visie en missie helder voor me. Ik wilde met mijn anders denken, durven en doen het vitale verschil maken in het leven en werk van anderen, zodat ook zij zelfredzaam zijn en actief kunnen participeren in de maatschappij. En publieke dienstverleners zouden daar met hun houding en gedrag een vitale voorbeeldrol in vervullen, net als werkgevers, arbodiensten, inkomensverzekeraars, re-integratiebedrijven, en … tja, wie eigenlijk niet.

In 1997 ben ik met deze missie en visie voor mezelf begonnen met mijn eigen bedrijf Fit For Thought – denkadvisering (FFT). Niet wetende waar ik aan begon met zelfstandig ondernemen en ook niet wetende of het een succes zou worden. Maar wel wetende waar ik blij van werd en ook wetende dat ik aan het eind van mijn leven geen spijt hoef te hebben dat ik deze stap nooit heb gezet.

En dus zei ik ‘nee’ tegen mijn werkgever en de glansrijke carrière die daar voor mij in het verschiet lag, omdat ik koos voor mezelf en mijn eigen bedrijf, met mijn eigen manier van werken en mijn eigen cultuur. Ook zei ik ‘nee’ tegen vrienden en familie, die me tegen mezelf wilden beschermen en me van deze ‘domme’, ‘onnozele’, onzekere en onveilige stap wilden weerhouden. Omdat ze van me hielden en bang waren dat ik mezelf pijn of tekort zou doen. En ik zei ‘nee’ tegen iedereen, die me tegen wilde houden, omdat ze diep in hun hart jaloers waren dat ik durfde wat zij droomden.

Al meer dan 20 jaar zeg ik nu ‘ja’ tegen mezelf en maak ik met FFT mijn dromen waar. In FFT kan ik mijn ziel en zakelijkheid kwijt, mijn passie, energie en plezier. Ik kan zijn wie ik ben, terwijl ik doe wat ik het liefste doe: anderen in hun vitaliteit zetten, waardoor zij met zichzelf en hun assertieve houding en gedrag het vitale verschil kunnen maken in het leven en werken van anderen.

Ik in mijn element tijdens ‘Meer Succes, Minder Stress’!

Ieder half jaar doe ik dat weer met mijn leiderschapsprogramma ‘Meer Succes, Minder Stress’. Met de deelnemers, die zich hebben aangemeld, voer ik een intakegesprek en zij weten daarna wat ze tijdens het leiderschapsprogramma (en daarvoor) te doen hebben om zichzelf effectief en assertief in hun werk en leven te kunnen gedragen en daardoor meer succes en minder stress te ervaren. Ik voel me vereerd ze op dit nieuwe pad te mogen begeleiden en mijn levenslessen, bewezen vaardigheden en beproefde materialen te mogen delen. We gaan er samen weer een daverend succes van maken.

Wil jij ook meedoen aan ‘Meer Succes, Minder Stress’? Jij bent van harte welkom als jij jezelf weer helemaal vitaal wilt krijgen in je werk en voor je klanten. Of als je eens flink geprikkeld en uitgedaagd wilt worden om je team effectief te laten functioneren.

Of wil je meer weten? Vul dan nu mijn gratis stress-scan in en maak kans op een gratis doorbraakgesprek met mij persoonlijk van 30 minuten. Uit dit gesprek neem je tenminste één successtrategie mee, die je direct kunt toepassen.

Als je mensen kent in je omgeving die baat kunnen hebben bij mijn programma, attendeer ze dan gerust op deze blog. Graag zelfs! Hoe meer effectieve mensen, hoe effectiever onze samenleving!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Direct contact