Hoe je je eigen plek inneemt en je dromen waarmaakt

Je eigen plek innemen en je droom waarmaken

Weet jij hoe het is om het leven van een ander te ‘lijden’?

Dit artikel gaat daarover. Over hoe je jezelf volledig kunt wegcijferen voor een ander. Ten koste van jezelf, ten koste van je eigen dromen.

Dit verhaal gaat over Emma, één van de honderdduizenden mensen die vergeten hun eigen dromen te leven. Ben jij ook zo’n persoon, dan gaat het ook over jou. Of over jouw partner, collega of wie je erin denkt te herkennen. Emma wil anoniem haar verhaal vertellen. Gelukkig maar, want wat zij ontdekte, vind ik de moeite waard met jou te delen.

O, en aan het eind van het verhaal doe ik je een bekentenis…

Van lijden naar leiden

Ik vraag het je nogmaals: weet jij hoe het is om het leven van anderen te ‘lijden’? Van je vader, moeder, kinderen of zussen. Van je klanten, manager en collega’s. Of van je vrienden en vriendinnen.

En weet je ook hoe voelt het als het in de ogen van die ander nooit goed genoeg is? Dat de pap altijd te warm of te koud is?

Emma wilde dit anders en besloot deel te nemen aan mijn leiderschapsprogramma ‘Meer Succes, Minder Stress’. Ze kreeg schokkende inzichten.

Nu kan ze zich niet meer voorstellen dat ze zich ooit volledig wegcijferde omwille van de lieve vrede in haar gezin. Ze ontdekte wat er nodig was om wél haar gedroomde leven te leiden.

Zorgen voor anderen

Emma vulde jarenlang haar dagen met zorgen voor anderen. Dat ging nooit hoe ze wilde. ‘s Nachts lag ze wakker van haar vermeende imperfecties. Ze wilde het de volgende dag wél foutloos kunnen. Zodat ze gewaardeerd zou worden.

Maar dat lukte nooit.

Waar bleef de groei en bloei?

Aan zichzelf kwam Emma nauwelijks toe. Laat staan aan verdere ontwikkeling van haar ondernemerschap. Terwijl ze al jarenlang een goed idee had, voor een heldere doelgroep en droomde van een succesvol bedrijf.

Maar ondanks dat ze verschillende businesscoaches in de arm had genomen en marketingtrainingen volgde tot ze een ons woog, kwamen Emma’s plannen niet van de grond. Herkenbaar? Emma is niet de enige die hier tegenaan loopt.

Ze nam deel aan mijn leiderschapsprogramma ‘Meer Succes, Minder Stress’ en ontdekte dat haar onvermogen om dromen te realiseren met maar één ding te maken had:

Ze nam niet haar eigen plek in haar leven in.

Met vier grote nadelen voor haarzelf:

 • Ze had geen focus
 • Ze had geen structuur
 • Ze had geen rust
 • Ze had geen ruimte

Een schokkende ontdekking

Daarnaast was er nog iets dat Emma nog veel meer schokte toen ze het ontdekte: haar gedrag leverde ook voor haar omgeving problemen op.

Want als Emma niet op haar eigen plek stond…

…op wiens plek stond ze dan wel?

En wie stond ze dus in de weg om ook optimaal tot zijn recht te komen?

Voor mensen als Emma betekent dit inzicht een complete aardverschuiving. Met hun continue zorg voor harmonie creëren zij conflicten. Dat doen ze zelf. En vooral met degenen die ze het meeste lief hebben: hun man of vrouw, kinderen, ouders, zussen en broers.

Je eigen plek innemen: verantwoordelijkheid nemen voor jezelf

Verantwoordelijkheid nemen doe je door in te zien dat jij jouw houding en gedrag moet veranderen. Neem je eigen plek in. Jij bent de enige die dat kan doen.

Tijd om volwassen gesprekken te voeren. Met volwassen mensen. Over volwassen thema’s.

 • Over assertiviteit en eigen verantwoordelijkheid nemen en geven
 • Over individuele en gezamenlijke waarden en normen
 • Over zelf je grenzen stellen en die van anderen respecteren
 • Over waardering, erkenning en elkaar willen zien en horen

Hoewel het proces verre van eenvoudig is, is Emma de uitdaging aangegaan en in haar missie geslaagd. Ze heeft haar eigen plek leren innemen en ontdekte hoe zij haar gezin, familie en werk vanuit zichzelf kan leiden.

Harmonie, focus en ruimte

Ik ben apetrots op de resultaten die Emma heeft behaald tijdens het programma. Er is veel voor haar veranderd:

Stevig geworteld in haar gezin

Emma staat naast haar man en niet meer tussen hem en de kinderen in. Alle gezinsleden dragen nu actief bij aan het huishouden en ieder voert zijn eigen taak zonder mitsen of maren uit. Het is een stuk gezelliger geworden zonder dagelijkse strijd en slingerende spullen.

Tussen haar broers en zussen in

Emma heeft haar eigen plek in het ouderlijk gezin weer ingenomen, waardoor haar zussen ook weer vanuit hun eigen plekken konden functioneren. De onderlinge relaties zijn nog nooit zo goed geweest. In de zorg voor hun vader zijn ze nu een hecht team.

Ruimte in haar werk

Emma heeft in haar werk orde op zaken gesteld. Ze heeft een eigen kamer als thuiswerkplek en houdt zich aan vaste werk- en rusttijden. Tijdrovende handmatige processen zijn geautomatiseerd. Werkzaamheden die te veel tijd kostten, te weinig opleverden of niet leuk genoeg waren, heeft ze uitbesteed of beëindigd. Emma heeft nu tijd en ruimte om haar dromen waar te maken. En dat doet ze. Met verve.

Van stress naar succes

Tijdens de laatste live training van het jaarprogramma illustreerde Emma haar leerproces met een verhaal van Paulo Coelho: ‘Handleiding voor het beklimmen van bergen’.

Omdat het zo’n mooi en toepasselijk verhaal is voor dit thema, deel ik het hieronder met je. Maar eerst nog even dit.

Ik zei het in het begin al: dit is het verhaal van Emma, maar het zou ook over jou kunnen gaan.

En nu zal ik je iets bekennen: het gaat ook over mij.

Ook op mijn weg liep ik tegen frustratie en tobberij aan.

Totdat ik ervoor koos om mijn eigen ruimte in te nemen. En ik de 5 stappen ontdekte die me van stress naar succes brachten.

Wil je weten hoe jij ook je eigen ruimte inneemt? Download dan mijn stappenplan ‘In 5 stappen van stress naar succes’.

30 minuten sparren

Vind je het lastig om voor jezelf te kiezen? Dan nodig ik je van harte uit voor een gratis Doorbraaksessie met mij. In dit gesprek kom je precies te weten wat je nodig hebt om jezelf op nummer een te zetten en te houden, zodat je intern en extern balans ervaart. Klik hier om jouw gratis Doorbraaksessie te boeken en we spreken elkaar binnenkort.

60 minuten interactie

Ga je liever samen aan de slag? Meld je dan nu aan voor mijn gratis online Masterclass ‘Succes Zonder Stress’. Hierin leer je hoe je uit jouw vicieuze cirkel van druk, drukker, drukst en moe, moeër, moest stapt, waardoor je zonder overuren puik presteert in je werk en ook thuis het zonnetje in huis bent.

Handleiding voor het beklimmen van bergen

Uit: ‘Als een rivier’ van Paulo Coelho

 1. Kies een berg die je wilt beklimmen en laat je bij je keuze niet leiden door opmerkingen van anderen die zeggen: “die is mooier” of “die is makkelijker”. Het doel dat je je stelt te bereiken zal veel van je vergen, veel energie en enthousiasme. Voor je keuzes ben je zelf verantwoordelijk, niemand anders. Dus zorg dat je zeker bent van wat je doet.
 2. Weet hoe je er komt: vaak zie je een berg van een afstand … en dan is hij mooi, interessant, een en al uitdaging. Maar wat blijkt als je dichterbij probeert te komen? Er slingeren zich verharde wegen omheen, er liggen bossen tussen jou en je doel. Wat op de kaart eenvoudig lijkt, is in het echte leven gecompliceerd. Probeer daarom alle paden en klimpaadjes uit. Dan arriveer je op een dag op de top.
 3. Steek je licht op bij iemand die de tocht eerder heeft gemaakt: hoe uniek je jezelf ook vindt, er is altijd wel iemand die dezelfde droom had, je voor is gegaan. En sporen heeft achtergelaten die de tocht makkelijker kunnen maken, zoals plekken waar je je touw kunt bevestigen, uitgehakte doorgangen, afgebroken takken. Het is jouw tocht, ook jouw eigen verantwoordelijkheid, maar vergeet niet dat andermans ervaring van groot nut kan zijn.
 4. Gevaren zijn, wanneer je ze van dichtbij ziet, beheersbaar: als je de berg van je dromen gaat beklimmen, vergeet dan niet om goed om je heen te kijken. Er zijn afgronden, natuurlijk. Er zijn nauwelijks zichtbare spleten. Er zijn stenen die zo gepolijst zijn door de wind, dat ze spekglad zijn. Maar als je oplet waar je telkens je voeten zet, zul je de gevaarlijke plekken zien en weten hoe ze te omzeilen.
 5. Het landschap verandert, geniet daar dus van: natuurlijk, je doel is en blijft de top. Maar op de weg omhoog zijn er meer dingen te zien. Af en toe even stoppen en genieten van het panorama kost je niets. Met iedere gewonnen meter kun je een beetje verder kijken. Neem deze kans waar en zie dingen die je eerder niet zag.
 6. Heb respect voor je lichaam: je kunt een berg alleen beklimmen als je je lichaam de aandacht geeft die het verdient. Je krijgt de tijd die het leven je geeft, verlang op je tocht daarom niet wat je niet gegeven kan worden. Als je te snel loopt, zul je moe worden en halverwege opgeven. Als je te langzaam loopt, word je ingehaald door het duister en dan ben je verloren. Geniet van het landschap, van het frisse water uit de bergbeekjes en van de vruchten die de natuur in overvloed schenkt, maar hou de pas er in.
 7. Heb respect voor je ziel: blijf niet de hele tijd herhalen ‘ik kan het’. Je ziel weet dat al. Zij wil de lange tocht gebruiken om te groeien, om zich aan de horizon neer te kunnen vlijen, de hemel te bereiken. Een al te grote gerichtheid op het doel werkt averechts, dat ontneemt je op den duur alle plezier in het klimmen. Maar opgelet: zeg evenmin voortdurend: ‘dit valt tegen’, want daardoor verlies je aan innerlijke kracht.
 8. Houd er rekening mee dat je misschien een kilometer extra te lopen hebt: de weg naar de top is altijd langer dan je had gedacht. Houd jezelf niet voor de gek, er komt steeds weer een moment waarop iets wat dichtbij leek, nog heel ver blijkt te zijn. Maar omdat je daar op bent voorbereid, wordt het geen probleem.
 9. Wees blij als je op de top aankomt: huil, geef jezelf applaus, gil, schreeuw dat het je gelukt is, laat de wind daarboven (want daarboven waait het altijd) door je hoofd waaien zodat je geest gereinigd wordt, laat hem je vermoeide bezwete voeten verkoelen, je ogen openen, het stof van je hart blazen. Geweldig, wat eerst alleen maar een droom was, een ver visioen, is nu een deel van je leven, het is je gelukt.
 10. Doe een belofte: je hebt een kracht in jezelf ontdekt die je niet kende en daar mag je van profiteren. Beloof jezelf dat je die kracht de rest van je leven zult gebruiken en liefst ook dat je andere bergen gaat ontdekken en opnieuw op avontuur zult gaan.
 11. Vertel je verhaal aan anderen: ja, vertel anderen je verhaal. Stel jezelf als voorbeeld. Vertel iedereen dat het kan en ze zullen de moed vatten om de confrontatie met hun eigen bergen aan te gaan.

Herkenbaar?

Wat heb jij ontdekt over je eigen plek innemen? Vertel het hieronder in de comments. Ik reageer altijd.

2 reacties op “Hoe je je eigen plek inneemt en je dromen waarmaakt”

 • Marijke schreef:

  Mooi thema! Ik heb ontdekt dat als ik mijn plek niet inneem dat de plek vacant is en iemand anders die zo kan innemen.
  En als ik op de (vacante) plek van een ander ga staan dan is dat eigenlijk een plek stelen die niet van mij is.
  Zoals een schuifpuzzel werkt kan dit een behoorlijke verschuiving/verstoring veroorzaken!

  1. Margriet Taams schreef:

   Wat een mooie inzichten, Marijke. En welke conclusie trek je nu uit je Gepuzzel?

   Emma (uit de blog) kwam tot de conclusie dat haar eigen plek de beste plek was en dat ze op die plek zichzelf en anderen het best tot hun recht liet komen.

   Ik deel de conclusie van Emma en gun iedereen zijn of haar eigen plek. Ook jou, dus ga ervoor en neem je plek stevig in. Daar heeft iedereen wat aan.

 • Laat een reactie achter

  You have to agree to the comment policy.

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.