Kiezen is verliezen – of toch niet?

kiezen is verliezen - of toch niet?

Heb jij moeite om keuzes te maken? Realiseer je dan dat niet kiezen ook een keuze is. En dat je in dat geval de keuze van iemand anders volgt. In dat geval is kiezen meestal verliezen, omdat die ander zijn eigen doelen en resultaten nastreeft, die niet per definitie de jouwe zijn. Terwijl kiezen niet tot verliezen hoeft te leiden.

Of het nu je werk betreft, je privéleven of je hobby’s: als jij niet zelf kiest, krijg je al snel te maken met externe situaties waarin je het gevoel hebt dat je meer ‘moet’ dan dat je ‘mag’. De kans is groot dat je die druk als overbelasting ervaart. In deze blog benoem ik dat verder als overdruk.

Het tegenovergestelde komt ook voor: dat je juist onderbelasting ervaart, oftewel onderdruk, omdat je meer ‘mag’ dan dat je ‘moet’. Dit komt bijvoorbeeld voor als je een hele vrije functie hebt en aan niemand rekenschap hoeft af te leggen. Misschien ben jij om die reden zelfs wel directeur, manager of (ondernemende) professional geworden.

Niet verliezen door te kiezen

Alhoewel het logisch lijkt om met je vinger naar de boze buitenwereld te wijzen, is er in beide situaties slechts één persoon die het verschil maakt tussen te veel of te weinig druk ervaren. Jij!

Het goede nieuws is daarmee ook dat jij externe druk dus zelf kunt beïnvloeden, waardoor deze niet doorslaat in overdruk of onderdruk.

Door voor jezelf te kiezen hoef je niet te verliezen, dus laten we snel de koe bij de horens vatten.

Voel jij je overbelast?

Heb jij in het dagelijks leven het gevoel dat je meer ‘moet’ dan dat je ‘mag’? Dit contrast is een ideaal elixer voor overdruk en burn-out.

In deze situatie bereik je jouw doelen en resultaten niet ongeacht de vele uren die je werkt en ondanks alle aandacht en energie die je aan anderen besteedt. De eisen die leven en werken aan je stellen zijn groter dan de mogelijkheden die je hebt, waardoor je anderen over jouw grenzen heen laat gaan en jezelf onvoldoende beperkt in wat je anderen biedt.

De gevolgen zijn geestelijke en lichamelijke uitputting, waardoor je steeds meer stress ervaart en tegelijkertijd steeds minder effectief en efficiënt functioneert. Verzuim en nalatigheid liggen op de loer evenals ziekte en arbeidsongeschiktheid of een vroegtijdige dood.

Wil je dat voorkomen? Zet dan eens goed op een rij waar jij allemaal mee bezig bent. En doe dat niet alleen voor je werk, maar ook voor thuis en voor je hobby’s.

Heb je je rijtjes klaar?

Bekijk je antwoorden dan eens vanuit de volgende drie vragen:

 • Waar kun je je passie in kwijt?
 • Waar haal je energie uit?
 • Wat geeft je plezier?

En sta daarna eens goed stil hoe belangrijk en urgent jouw antwoorden werkelijk zijn. Spreek daarvoor de volgende vijf zinnen hardop uit met benadrukking van het woord in hoofdletters.

 • MOET ik dat nu doen?
 • Moet IK dat nu doen?
 • Moet ik DAT nu doen?
 • Moet ik dat NU doen?
 • Moet ik dat nu DOEN?

Afhankelijk van waar je het accent op legt kom je tot andere prioriteiten, taken en acties. En dus tot andere resultaten – ook in jouw drukbeleving!

Voel jij je onderbelast?

Misschien weet je niet eens dat je jezelf onderbelast, zoals je je nu voelt. Omdat je je alles kunt permitteren en niemand je een strobreed in de weg legt. Of omdat iedereen met zichzelf bezig is en daarom geen aandacht heeft voor jou.

In beide gevallen ‘mag’ je meer dan dat je ‘moet’ en heb je alle ruimte en vrijheid om je eigen gang te gaan, de kantjes er vanaf te lopen, te losbollen of potverteren.

Niemand die daar iets van hoeft te vinden, maar ook niemand die daar iets aan heeft. Ook jij niet, want je participeert niet optimaal in je werk, thuis of hobby’s. Of niet optimaal in twee van de drie. Of niet optimaal in alle drie.

Geen lichaam of geest die hiervan opknapt, geen innovatie of groei die je hiermee bereikt en geen relatie met klanten of collega’s die erdoor verbetert.

Wat jij nodig hebt, is een omgeving die je prikkelt om het beste uit jezelf te halen, zodat jij – op jouw beurt – het beste voor anderen kunt betekenen. Dus kom uit je luie stoel en get a life! Wees een motiverende ‘baas’ die eigen verantwoordelijkheid neemt voor continue groei en bloei, zodat ook jouw team ja zegt tegen discomfort. Scheelt een hoop verveling en lamlendigheid, voorkomt een bore-out en zorgt er bovendien voor dat iedereen houdbaar blijft.

Drie opties voor jou

Vind je het lastig om te stoppen met wat je overbelast of onderbelast? Dan heb ik drie opties om uit te kiezen, zodat je niet van jouw externe druk hoeft te verliezen.

30 minuten exclusief voor jou

Ik help je graag om op je best te functioneren in je werk, privéleven en hobby’s. Daarom nodig ik je van harte uit voor een Doorbraaksessie met mij. In dit 1 op 1 gesprek van 30 minuten kijken we waar jij nu staat en wat jij nodig hebt om wat je ‘moet’ en wat je ‘mag’ met elkaar in evenwicht te brengen. Wat denk je van maximaal presteren in minimale tijd en ultieme relaties? Klik hier om jouw Doorbraaksessie te boeken en we spreken elkaar binnenkort.

60 minuten samen aan de slag

Wil je liever een uur interactief aan het werk om jouw overdruk of onderdruk onder de loep te nemen? Meld je dan nu aan voor mijn online Masterclass ‘Succes Zonder Stress’. Hierin ontdek je hoe je optimaal presteren en maximaal leven relaxed combineert. Daar maak je je dierbaren vast blij mee – en je klanten en collega’s ook!

Reageer gerust

Heb je ervaring met overdruk of onderdruk van jezelf en wil je daar iets over kwijt? Laat het me hieronder weten. Ik antwoord altijd.

2 reacties op “Kiezen is verliezen – of toch niet?”

 • Debby schreef:

  Mooi punt Margriet, we MOETEN inderdaad teveel van ons zelf – tenminste ik wel. Door het woord MOETEN te vervangen door MAG of WIL wordt het vaak al een heel ander verhaal. Dat is ook mijn ervaring in de sport geweest. Nu nog in de rest van mijn leven :-), maar ook dat gaat steeds beter!

  1. Margriet Taams schreef:

   Hallo Debby, mooi dat je zo bewust bent van jouw MOETEN en dat je dit woord geregeld vervangt door MAG of WIL. Alleen denken in die woorden geeft al een veel comfortabeler gevoel en helpt om je daarnaar te gedragen. Succes met minder MOETEN en meer MOGEN in je leven, zodat je werk, privé en hobby’s goed in evenwicht krijgt én houdt. Tip: tegendruk geven helpt om druk niet door te laten slaan in overdruk. Dus laat anderen hun eigen problemen oplossen, delegeer delegeer en zeg nee.

 • Laat een reactie achter

  You have to agree to the comment policy.

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.