Kiezen is verliezen – of toch niet?

Kiezen is verliezen

Heb jij moeite om keuzes te maken? Realiseer je dan dat niet kiezen ook een keuze is. En dat je in dat geval de keuze van iemand anders volgt.

Of het nu je werk betreft, je privéleven of je hobby’s: als jij niet zelf kiest, krijg je al snel te maken met situaties waarin je het gevoel hebt dat je meer moet dan dat je mag. De kans is groot dat je die druk als overbelasting ervaart. In dit artikel benoem ik dat verder als overdruk.

Het tegenovergestelde komt ook voor: dat je juist onderdruk ervaart, omdat je meer mag dan dat je moet. Dit komt bijvoorbeeld voor als je een hele vrije functie hebt en aan niemand rekenschap hoeft af te leggen. Misschien ben jij om die reden wel directeur, manager, ondernemer of zzp-er geworden.

Een ander voorbeeld komt uit de huidige Corona-crisis, waarbij jong en oud verplicht thuis zit en zich niet in de gebruikelijke werk- of schoolroutine kan storten. Bij gebrek aan de normale ‘rust, reinheid en regelmaat’ gaan sommigen zichzelf letterlijk en figuurlijk te buiten, waarmee ze de Corona-maatregelen uitgebreid aan hun laars lappen en de volksgezondheid ernstig in gevaar brengen.

Je doet het jezelf aan

Alhoewel het logisch lijkt om met je vinger naar het Corona-virus, de overheid of een andere boze buitenwereld te wijzen, is er in beide situaties slechts een persoon, die het verschil maakt tussen teveel of te weinig druk ervaren. Jij!

Het goede nieuws is daarmee natuurlijk ook dat jij daar 100% invloed op hebt. Dus laten we snel de koe bij de horens vatten.

Voel jij je overbelast?

Heb jij in het dagelijks leven of onder de huidige Corona-omstandigheden het gevoel dat je meer moet dan dat je mag? Dit contrast is een ideaal elixer voor overbelasting en burn-out.

Wil je dat voorkomen? Zet dan eens goed op een rij waar jij allemaal mee bezig bent. En doe dat niet alleen voor je werk, maar ook voor thuis en voor je hobby’s.

Heb je je rijtjes klaar?

Bekijk je antwoorden dan eens vanuit de volgende drie vragen:

  • Waar kun je je passie in kwijt?
  • Waar haal je energie uit?
  • Wat geeft je plezier?

Waarschijnlijk is het nu een stuk eenvoudiger om grenzen te stellen aan alles wat je moet en jezelf te beperken tot passie, energie en plezier.

Voel jij je onderbelast?

Misschien weet je niet eens dat het zo heet, zoals je je nu voelt. Omdat je je alles kunt permitteren en niemand je een strobreed in de weg legt.

Je mag meer dan je moet en je hebt alle ruimte en vrijheid om de kantjes eraf te lopen, te losbollen en potverteren. De hele dag in je onesie, eindeloos netflixen en een gat in de dag slapen.

Niemand die daar iets van hoeft te vinden, maar ook niemand die daar iets aan heeft. Ook jij niet, want je participeert niet optimaal in je werk, thuis of hobby’s. Of niet optimaal in twee van de drie. Of niet optimaal in alle drie.

Wat jij nodig hebt, is een omgeving die je prikkelt om het beste uit jezelf te halen, zodat jij – op jouw beurt – het beste voor anderen kunt betekenen. Dus kom uit je luie stoel en get a life. Scheelt een hoop verveling en lamlendigheid en voorkomt boetes op burgerlijke ongehoorzaamheid.

Heb je hulp nodig?

Vind je het lastig om jezelf bij de lurven te pakken en te stoppen met wat je over- of onderbelast? Dan help ik je graag.

Boek nu een gratis doorbraaksessie om jezelf van stress naar succes te helpen met jezelf. Ik heb een beperkt aantal plekken in mijn agenda gereserveerd. Het enige wat je hoeft te doen is mij ervan overtuigen dat jij echt met jezelf aan het werk wilt. Meld je hier aan voor jouw gratis doorbraaksessie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Wil je ook werken zonder stress? Boek nu met 50% zomerkorting mijn online workshop. Laat maar zien!