Een leesfeest met krachtige tips

Een leesfeest met krachtige tips

Vandaag is de 22e verjaardag van Fit For Thought – denkadvisering. 22 jaar ervaring leidt tot een leesfeest met krachtige tips. Vanuit het gedachtegoed van FFT waar jij als lezer direct mee aan de slag kunt. Ik vier mijn ondernemersverjaardag graag met jou door te doen waar ik goed in ben: anderen helpen effectiever en efficiënter te worden.

Bij elke tip stel ik één of meerdere vragen. Doe er je voordeel mee. En geef jezelf een compliment op die gebieden waar je al actief bezig bent. Mijn praktijk wijst het uit: je maakt stappen als je effectief denkt, durft en doet.

22 krachtige tips

Laat je inspireren door de volgende tips. Ga rustig zitten, pak een pen en papier en beantwoord de vragen. Neem er de tijd voor om na te denken over wat jij krachtiger kunt aanpakken.

1. De kracht van ondernemen

De eerste tip is durf te ondernemen met jezelf. Stel je voor dat je opnieuw mag beginnen met werken door te ondernemen met jezelf:

  • Wat zou je doen als je ondernemer bent?
  • Wat zou je laten?
  • Wat doe of laat je nu al?
  • En wat zou je nu direct kunnen toepassen?

2. De kracht van gezonde stress

Niet alle stress kan kwaad. Spanning en druk zorgen ervoor dat je actief en alert functioneert, zodat je goed voor jezelf kunt zorgen en makkelijk mee kunt draaien in de maatschappij.

Zorg je voor voldoende ontspanning en tegendruk? Dan is er weinig aan de hand. Maar doe je dat niet, dan heb je de poppen aan het dansen. Dan gieren de stresshormonen door je lijf en verkeer je voortdurend in acute staat van paraatheid. Geen mens houdt dat vol, ook jij niet.

Let op: Jouw reactie op stress is bepalend. Of je nu in loondienst bent of ondernemer, in je werk of privé, thuis en bij je hobby’s, je neemt jezelf mee in elke situatie.

Weet jij of je gezonde stress hebt? Of kun je wel wat stressreductie gebruiken?

3. De kracht van luisteren

Mensen willen gehoord worden. Oordeel niet over anderen, maar luister naar hun verhaal. Laat je verrassen door de schoonheid van elk mens.

Kijk maar naar jezelf, hoe voel jij je als er naar je geluisterd wordt? En wanneer was de laatste keer dat jij echt naar een ander geluisterd hebt?

4. De kracht van toppen

Ken jij mensen die hun schouders laten hangen? Die tobben met het leed van de wereld op hun schouders? Daar gaan ze vroeg of laat aan onderdoor.

Je kunt pas toppen als je adresseert wat van jou is en wat niet. Als je weet wat binnen jouw cirkel van invloed zit en wat niet. En daar verantwoordelijkheid voor neemt.

Hoeveel leed van de wereld rust er op jouw schouders? En wanneer ga je er iets aan doen?

5. De kracht van een burn-out

Ja, je leest het goed. Een burn-out krijgen is niet leuk, het kan je op termijn wel veel goeds brengen.

Mensen met een burn-out zijn uitgeput… Zij zijn niet meer in staat om effectief te denken, durven en doen. Zij waren mijn eerste klanten, omdat werkgevers, arbodiensten en verzekeraars met hun handen in het haar zaten door de schade die zij liepen.

De cijfers zijn nog steeds ziekmakend en daarom help ik mijn klanten liever voorkomen dan genezen. Heb jij genoeg energie om te komen waar jij wilt zijn?

6. De kracht van grote organisaties

Hoe groter de organisatie, hoe complexer de intermenselijke processen. Jezelf begrijpen is soms al ingewikkeld, laat staan dat je de ander meteen begrijpt.

Hoe meer anderen, hoe groter de kans dat er niet gezegd wat er bedoeld wordt, wat gezegd wordt, wordt niet gehoord en wat er wordt gehoord wordt niet begrepen. Wat er begrepen wordt, wordt vervolgens niet gedaan en wat gedaan wordt, blijkt uiteindelijk niet oké.

Het project is wel op tijd, maar het budget is drie keer overschreden. De procedure is gevolgd, maar de patiënt is overleden. Het roer is omgegooid, maar het schip bleek al op de klippen te zijn gelopen.

Wie samen met anderen op tijd, juiste en volledig betrouwbare resultaten wil behalen, heeft er een hele kluif aan om iedereen – die iets met elkaar moet of mag – van begin tot finish betrokken, gemotiveerd en bereid te krijgen en te houden. Het is de grootste bottleneck bij veranderprocessen en de reden waarom deze meestal niet slagen.

Hoe vaak neem jij de tijd om te toetsen of iedereen begrijpt wat er gedaan moet worden en daar ook adequaat naar handelt?

7. De kracht van dagelijkse routine

Routines geven houvast en zorgen ervoor dat je je tijd en energie slim kan besteden. Aan dingen en mensen die je leuk en belangrijk vindt.

Ze maken je leven overzichtelijk. Zo weet ik precies waar ik mijn tijd aan wil besteden, zowel in mijn werk als mijn hobby’s en privé. En zit het een keertje tegen? Dan weet ik daar prima mee te dealen, omdat ik mijn zaken en relaties op orde heb.

Hoe zit dat bij jou? Word jij geregeerd door de waan van de dag? Of heb je net als ik routines ingesleten die maken dat je tijd besteedt aan de dingen die er voor jou toe doen?

8. De kracht van geloof in eigen kunnen

Als jij zelf niet gelooft in jouw eigen kunnen, wie gelooft jou dan wel?

Wat je ook wilt bereiken, zorg ervoor dat je je eigen vuurtje brandend houdt door jezelf te zien in je kwaliteiten en talenten én deze aan de buitenwereld te tonen.

Meet je daarin niet af aan anderen, zij zijn jou niet. Je wordt dan enkel een kloon of een clown – geen van beide erg helpend om serieus genomen te worden.

Geloof jij in jezelf? Heb jij je kwaliteiten en talenten helder en gebruik je deze ook in je werk, in je hobby’s en privé?

9. De kracht van in het diepe springen

Spring gewoon. En leer ter plekke zwemmen. Ik heb dat gedaan toen ik met mijn bedrijf startte. Ik had geen idee waar ik aan begon – en dat is maar goed ook.

Als ik van tevoren had kunnen bevroeden wat ondernemerschap inhoudt en welke hobbels en bobbels ik allemaal op mijn pad tegen zou komen, was ik er waarschijnlijk nooit aan begonnen. 22 jaar later ben ik nog steeds blij dat ik de sprong gewaagd heb.

Wanneer was de laatste keer dat jij in het diepe gesprongen bent?

10. De kracht van verlangen

Wat mij dreef – en drijft – was het verlangen om mensen, teams en organisaties die niet effectief met elkaar samenwerken weer succesvol te laten functioneren. Voor zichzelf, voor hun klanten, voor de maatschappij.

Ik vind het zonde als kwaliteiten niet worden benut en mensen niet gezien of gehoord worden. Ik geloof niet in pillen, poeders en prikken als duurzame oplossingen. Ik pak de zaken graag bij de kern aan.

Ik geloof dat effectief denken, durven en doen de basis is voor meer succes en minder stress en voor meer toppen dan tobben. Ik ben eigenwijs en ben niet bereid om paden die nergens toe leiden te blijven bewandelen. Dat is negatieve energie, terwijl ik juist positieve energie wil.

Hoe effectief ben jij als het om de kracht van jouw verlangen gaat? Durf je te doen? Of hou je jezelf nog op punten tegen?

11. De kracht van hulp

Wat mij de afgelopen 22 jaar enorm geholpen heeft, zijn mijn diverse hulptroepen, die me met hun kennis, kunde en ervaring bijstonden.

Nog steeds weten zij wat ik niet weet, kunnen zij wat ik niet kan – en wat ik ook niet wil kunnen – en doen zij wat ik niet doe, maar wat wel allemaal nodig is voor een florerend bedrijf. Dankzij hun kon ik mijn droom realiseren – en kan ik dat nog steeds.

Hoeveel hulptroepen heb jij paraat staan om jou verder te helpen? En hoe divers zijn zij in wat zij kennen, kunnen en doen?

12. De kracht van samen

Ook al heb je je eigen bedrijf of run je dat van een ander, ondernemen is geen solo activiteit.

Diep in mijn hart zou ik soms het liefst alles zelf doen, omdat ik dan van niemand afhankelijk ben. Op die momenten vind ik mezelf natuurlijk ook een heel erg slechte ondernemer, omdat ik heel veel niet zelf weet, kan en doe. (Ja, ja, ook ik kan het mezelf in mijn goed is nooit goed genoeg gedachten soms aardig ingewikkeld maken…)

Tegelijk weet ik ook dat als ik mijn klanten wil geven wat ze nodig hebben en ik mijn bedrijf goed wil laten draaien, ik specialisten om me heen nodig heb.

Ik heb inmiddels ervaren dat de clou in het ondernemerschap juist zit in het samen doen. Het is een kracht en geen beperking. Juist door de kracht van samen kan ik me richten op wat ik het beste kan. En dat is effectief denken, durven en doen.

Met wie werk jij graag samen? En is dat soms of vaak?

13. De kracht van excellentie

Ik verzamel negens en tienen om me heen om te zorgen dat klanten gezwind van hun getob afraken. Hoe sneller en beter zij van hun ineffectieve en inefficiënte gedrag afkomen, hoe energieker en fitter zij zich voelen.

Goed zijn is dan niet goed genoeg, je goed blijven voelen wel. De snelste weg is om een leven lang te willen leren. Als mijn klanten weten wat hun talenten en kwaliteiten zijn, dan kunnen zij zichzelf optimaal ontwikkelen. Zij komen in de kracht van excellentie.

Wanneer was de laatste keer dat je een cursus of een opleiding deed? In hoeverre ben jij bereid je blijvend te ontwikkelen? En welke offers wil je daarvoor brengen?

14. De kracht van LOVE

De hulptroepen om mij heen – de bovenstaande negens en tienen – verbinden zich met mij omdat zij geloven in mijn visie en missie. Zij staan achter mijn kernwaarden Leiderschap, Ondernemerschap, Verbinding en Energie – de kracht van LOVE – en zijn ‘in’ voor avontuur.

Hoe kijk jij naar deze kernwaarden? Heb jij dezelfde of heb jij andere? En leef jij ze net zoals ik?

15. De kracht van het onbekende

Wie het onbekende omarmt, leert zichzelf beminnen.

Er is geen grotere confrontatie met jezelf dan door je angsten aan te gaan en dingen te doen die je niet wilt, niet durft of moeilijk vindt. Je hele wezen verzet zich, je ego roert zich en ook je omgeving is over het algemeen weinig stimulerend om het onbekende aan te gaan.

Buiten je comfortzone is er zoveel meer te halen, voor jou en voor de mensen om je heen. Dus word vriendjes met jezelf en ga voor het onbekende. Leef het leven zoals het bedoeld is: vrij, blij en als de beste versie van jezelf.

Wanneer was de laatste keer dat je iets deed wat je nog nooit gedaan hebt? En hoe voelde dat? Ervoor en erna?

16. De kracht van trots

Keer het om: doe maar eens gek, dan doe je al gewoon genoeg. Laat beperkingen los en wees trots op wie je bent en wat je bereikt hebt. En wees trots op anderen. Schrijf eens een recommandatie, testimonium of een getuigschrift.

Wanneer heb jij voor het laatst een compliment gegeven? En wanneer mocht je meest recent een compliment ontvangen?

17. De kracht van doelen stellen

Wat wil je later worden?

Blijf deze vraag – dagelijks – stellen, ook als je 20, 40, 60 of 80 bent. Het geeft je een doel in je werk en in je leven. Het houdt je in beweging.

Blijf jezelf ontwikkelen, dan ben je nooit te oud en houd je jezelf inzetbaar.

Wat wil jij later worden?

18. De kracht van stoppen

Je kunt niet alles zelf doen. Je weet niet alles zelf en het is heel ongezellig als je alles alleen wilt doen. Gebruik de kracht van anderen. Werk samen, vraag om hulp en zeg nee. Delegeer taken aan anderen. En doe waar jij zelf goed in bent.

Stop met de dingen die je niet leuk vindt. Vandaag nog. Ze kosten je tijd en energie die je veel beter kunt gebruiken. Bovendien zijn er anderen die deze dingen juist leuk vinden en er daarom waarschijnlijk beter in zijn dan jij. Dubbele winst. Jij blij en zij blij.

Hoeveel dingen doe jij die je niet leuk vindt? En ben je er goed in? Bedenk eens wie je hier heel blij mee zou kunnen maken…

19. De kracht van doen waar je je prettig bij voelt

Doe werk dat bij je past en waarin je je helemaal uit kunt leven. Dan zit je lekker in je vel.

Werken is een bron van energie en vreugde. Je zult zien dat je dan weinig last hebt van tobbers of stress. Het is tijd voor actie wanneer je dat nu niet voor elkaar hebt.

Weet jij wanneer je in je element bent en hoe je daar zelf voor kunt zorgen?

20. De kracht van grenzen stellen

Als jij geen grenzen stelt, gaan anderen op je tenen staan. Je komt niet waar je wilt zijn en moet het doen met de ruimte die je krijgt. Een schamele oogst, terwijl het leven zo veel rijker en aangenamer kan zijn.

Grenzen stellen wordt zoveel makkelijker als je handelt vanuit LOVE en je daardoor assertief weet te gedragen.

Stel jij je eigen grenzen? Of word je nog vaak gehinderd door grenzen van anderen?

21. De kracht van echt geluk

Voor mij betekent geluk het kunnen genieten van de kleine dingen in het leven. Om letterlijk te horen, zien, proeven, ruiken en voelen wat het leven is en wat het voorbrengt.

De geur van vers gemaaid gras, het gezoem van bijen, de zuurzoete smaak van een sappige framboos, het koele briesje op mijn bezwete huid tijdens het hardlopen, mijn dochters hand in hand op het strand terwijl ze de zon in de zee zien zakken…

Aandacht voor wat jou gelukkig maakt is belangrijk. Als ik je vraag wat je gelukkig maakt, wat zeg je dan? En als je dat aan je dierbaren zou vragen, wat zouden zij dan zeggen? En wat zou het antwoord van je collega’s of je klanten zijn? Hoe gelukkig ben je met al deze mensen als je naar deze antwoorden kijkt?

22. De kracht van je kamer bewaken

Het boekje ‘Wie is er in jouw kamer?’ van Ivan Misner kan ik van harte aanraden. Stel je voor dat iedereen die je ontmoet in jouw kamer komt. Eenmaal erin, kunnen ze de kamer nooit meer verlaten. Wie laat jij dan binnen?

In mijn kamer verzamel ik het liefst ondernemende mensen, die leiding geven aan hun eigen leven en daarmee verschil maken in het leven en het werk van anderen. De negens en tienen die blaken van passie, energie en plezier. Mensen die het heerlijk vinden om anderen vooruit te helpen met wat zij doen.

Sta er eens bewust bij stil en bedenk wie jij in jouw kamer wilt hebben. Hoe ga je met deze mensen om? Wie laat je dichtbij je staan en wie wil je juist zo ver mogelijk van je af plaatsen? En waarom?

Nu ben jij aan zet

Ben je een gestreste tobber en wil je een succesvolle topper worden? Hebben bovenstaande vragen je tot nadenken gebracht en wil je meer? Download dan mijn stappenplan ‘In 5 stappen van stress naar succes’. Het is tijd voor effectief denken, durven en doen. Leer zelf het vitale verschil te maken.

Wil je me vertellen welke ervaringen jij met de vragen bij de tips hebt? Laat hieronder je reactie achter. Ik reageer altijd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Wil je ook werken zonder stress? Nog slechts één workshop met 50% zomerkorting. Laat maar zien!