Waarom 51 jaar een goede aanleiding is voor een blog

toen was geluk nog heel gewoon

Vandaag is mijn 51ste verjaardag. Voor de meeste mensen geen mijlpaal – niet na het kroongetal van het jaar ervoor.

Voor mij wel.

Ik ben nu namelijk zeventien dagen ouder dan mijn moeder is geworden.

Wat ik je ga vertellen is heel persoonlijk. Misschien denk je: wat heb ik ermee te maken? In feite niets. Dit verhaal gaat over mij. Maar het is ook een universeel verhaal. Over groei en hoe je jezelf soms onbewust saboteert.

Het verhaal loopt goed af: met een traktatie van mij voor jou.

Jong geleerd: feesten

Elke verjaardag is een feestje waard. En dat heb ik gevierd, afgelopen weekend met dertig dierbaren. Alleen al de voorbereidingen samen met Sterre en Noor vond ik reuzeleuk. Lekkers uitkiezen, inkopen doen, aan de slag in de keuken. Swingend muziekje erbij, een grote pot thee… heerlijk.

Dat plezier in samen feestjes vieren komt ergens vandaan.

Ook vroeger thuis was ik er dol op. Mijn moeder en ik voedden met gemak tien, twintig of dertig monden. Dagen stonden we in de keuken om alles op het moment suprême dampend en wel op tafel te zetten. Uitgebreide zuurkoolschotels, wildmenu’s, Indische rijsttafels, stamppotbuffetten – niets was ons te dol. Ik bewaar er mooie herinneringen aan.

Altijd alert

Begin 1992 overleed mijn moeder. Zij was 50, ik 25. Een groot verlies.

Maar ook een opluchting.

Nooit meer zouden we doodsangsten hoeven uitstaan. Dat ze zichzelf of een ander doodreed. Dat ze van de trap zou vallen en in coma bleef. Dat ze haar huizenblok in lichterlaaie zou zetten.

Geen telefoontjes in het holst van de nacht meer. Niet van mijn moeder, niet van paniekerige buren of hulpverleners. Het heeft jaren geduurd voordat we weer normaal sliepen. We waren gewend om altijd ‘aan’ te staan. We wisten niet eens meer hoe ‘uitstaan’ voelde.

Mijn moeder was ziek ­– een alcoholiste. Haar ziekte tekende ons leven en hield ons gezin sinds mijn veertiende in de greep.

Hoe het nooit goed genoeg was

Als puber wist ik nooit wat ik thuis zou aantreffen. Of mijn moeder ‘normaal’ functioneerde of laveloos op de bank lag. Of het avondeten klaar was of dat alles nog bereid moest worden. Of het gezellig zou zijn aan tafel of dat er weer eens knallende ruzie was.

Mijn lieve mama richtte zichzelf ten gronde. En mijn vader ontkende de problemen. Hij zag ze niet of wilde ze niet zien.

Mijn zusjes en ik konden de situatie niet veranderen. Wat we ook probeerden, hoe goed we ons best ook deden.

Het was nooit goed genoeg.

Dat gevoel bleef, ook na het overlijden van mijn moeder.

Focus op de fouten

Toen ik eind twintig was, werkte ik als business consultant bij Capgemini. Tijdens een beoordeling kreeg ik fantastische feedback – het was lof en halleluja. Een ander zou ervan hebben genoten, maar ik? Ik was teleurgesteld in mezelf.

Er waren namelijk ook een paar kleine puntjes waar ik minder goed op scoorde. En dat was alles wat voor mij telde.

Ik lag er zelfs wakker van.

Mijn doorbraak

Mijn tobben hield gelukkig niet heel lang aan. Met hulp van een coach kwam ik tot een belangrijk inzicht: ik zat mezelf in de weg.

Want hoe kon ik nou groeien als ik mezelf steeds weer naar beneden haalde? Mezelf als minder competent, talentvol en vaardig zag dan ik was? Niemand anders deed dat voor mij, iedereen was juist enthousiast over mijn mogelijkheden.

Er was maar een conclusie mogelijk: ik deed het zelf.

Ik vond mezelf nooit goed genoeg.

Dat betekende ook dat alleen ik dat patroon kon doorbreken. Ineens zag ik groei als een keuze, iets waar ik me bewust op kon richten.

De daaropvolgende periode ontdekte ik tijdens coaching wat er nodig was om die omslag te realiseren. En nam mijn carrière een vlucht.

Groei start met een keuze

Dat klinkt best makkelijk hè? Je kiest voor groei, laat ingeroeste patronen los en wordt succesvol in wat je doet.

Ik beloof je: het is inderdaad makkelijker dan je denkt.

Het is als hardlopen – je moet gewoon beginnen. Natuurlijk moet je trainen. En ontkom je niet aan spierpijn en hier en daar een blauwe plek. Maar op zeker moment heb je het ritme te pakken. Je weet precies waartoe je in staat bent en hoe je moet lopen.

Mijn eigen pad

Waar ik vandaag – op mijn 51ste verjaardag – bij stilsta is dit:

Ik ben blij dat ik heb kunnen en mogen groeien tot de persoon die ik nu ben.

Naar mijn ouders voel ik dankbaarheid. Zonder hun had ik niet bestaan en was ik niet geworden wie ik nu ben. Ze hebben mij op hun manier gevoed, en ik ben ervan overtuigd dat ze dat binnen hun mogelijkheden op de beste manier hebben gedaan.

En vervolgens heb ik mijn eigen pad gekozen en zelf geplaveid.

Ik trakteer

Mijn verhaal is voor veel mensen herkenbaar. Vrijwel iedereen die ik begeleid, zit zichzelf in de weg. De omslag van tobben naar toppen begint altijd met een keuze.

Daarom – en om mijn verjaardag en het leven te vieren – geef ik drie Topgesprekken cadeau. In 20 minuten help ik je richting te geven aan jouw succes. Een kans voor jou om al je mogelijkheden te benutten. Met jezelf, je team en je organisatie.

Wil je kans maken op een van deze drie gratis Topgesprekken? Vul direct de ‘TOB ik of TOP ik’ scan in. De winnaars krijgen voor 6 december een uitnodiging voor hun Topgesprek.

Naar de ‘TOB ik of TOP ik’ scan

12 reacties op “Waarom 51 jaar een goede aanleiding is voor een blog”

 • Paul-Jan schreef:

  Beste Margriet,

  Hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag en het bijzondere wat je hierin hebt gerealiseerd.
  Ik vind het knap hoe je open hartig spreekt wat je leven heeft bezield en jouw uit een moeilijke positie vruchtbaar fundament en structuur heeft gegeven.
  Voor mij is jouw verhaal tevens een rustmoment om mijn Kompas bij te stellen.
  Veel liefs en bloei voor de komende tijd.

  Hartelijke groet,
  Paul-Jan

 • Hanneke Andringa schreef:

  Beste Margriet, wat een bijzonder verhaal en wat moet er een verdriet zijn geweest in je leven, en dat van je moeder. En nog van harte, en inderdaad, iedere keer dat we jarig zijn moeten we vieren dat we er weer een jaar bij krijgen.
  Hartelijke groet, Hanneke

  1. Margriet schreef:

   Hallo Hanneke,

   Naast verdriet was er ook vreugde, naast pijn ook plezier. Ik koester de mooie momenten die we samen hebben beleefd en de lessen die ik van haar mocht leren. Beide hebben me mede gevormd tot wie ik nu ben en hoe ik in het leven sta: liefdevol, leidend, ondernemend, verbindend en energiek. In mij leeft ook mijn moeder voort, zoals ik ook weer voortleef in mijn dochters. Voor mij is het leven het kostbaarste geschen dat ik ooit heb gekregen. Daar zal ik mijn ouders altijd dankbaar voor zijn.

   Liefs van Margriet

 • Nelleke schreef:

  Lieve Margriet,

  Wat een ontroerend verhaal en wat bijzonder dat je dit op je 51ste verjaardag met ons deelt. Dank daarvoor.

  Liefs en dikke verjaardagszoen!

  Nelleke

  1. Margriet schreef:

   Dank je wel Nelleke, dikke zoen terug😘

 • Karel van Berk schreef:

  Hoi Margriet,

  Het leven kent zijn loop zo blijkt. Zelf de regie nemen is een prachtige keuze gebleken. Mooi dat je anderen zoals mij daar nu ook mee helpt.

  Pluk de dag en geniet er van.

  Groet,

  Karel

  1. Margriet schreef:

   Zo is dat Karel. Mijn verleden heeft mij gebracht waar ik nu ben en ik ben blij en dankbaar met alle leermeesters op mijn pad. Door hen kan ik nu ook anderen leren hun leven en werk te leiden door effectief te denken, durven en doen. We gaan samen mooie tijden beleven Karel met een prachtige oogst eind 2018.

 • Lieve Delestinne schreef:

  Lieve Margriet,

  Wat een mooi open verhaal van jezelf. Ik heb het met veel warmte gelezen. Jouw dankbaarheid en geloof in jezelf brengen je waar je nu bent. Op jouw verjaardag. Van harte proficiat! Dikke kus,
  Lieve

  1. Margriet schreef:

   Dank je wel Lieve voor je reactie en compliment

 • Karin Cordewener schreef:

  Van harte gefeliciteerd met je verjaardag en met het leven .

  Gr. Karin

  1. Margriet schreef:

   Dank je wel Karin. Ik blijf het leven vieren.

 • Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
  Wil je ook werken zonder stress? Online workshop nu met jubileum aanbieding. Laat maar zien!