Margriet Taams is specialist in effectief denken, durven en doen. Met haar eigen bedrijf Fit For Thought – denkadvisering (afgekort FFT, gestart in 1997) helpt zij organisaties, teams en individuen maximaal te presteren in minimale tijd met optimale relaties.
Inmiddels heeft ze duizenden directeuren, managers en ondernemende professionals uit honderden organisaties begeleid, waardoor zij vitaal, effectief en productief functioneren. Wil jij dat ook? Boek dan nu een Doorbraaksessie met Margriet.
Als je me deze vraag voor 1997 had gesteld dan had ik je vast een heel lang antwoord gegeven dat eigenlijk helemaal nergens over ging. En dus eigenlijk ook alles over mij zei: niets.
Stel je me deze vraag nu, dan is mijn antwoord kort en krachtig: mezelf! En telkens als ik mezelf dit hoor zeggen, maakt mijn hart een vreugdesprongetje. Ik heb mezelf geaccepteerd in wie ik ben en wat ik doe en daarvan geniet ik elke dag.
Dat de zoektocht naar mezelf niet zonder slag of stoot verlopen is, kun je lezen in mijn blogs en in mijn levensverhaal - in vogelvlucht - hierna. Ik deel het graag met je, omdat het me gemaakt heeft tot wie ik ben en ik juist daardoor met effectief denken, durven en doen hét verschil kan maken in het werk en leven van jou en de jouwen.
Als dochter van een apotheekhoudende huisarts ben ik opgegroeid met ziekte, gezondheid en 24/7 klaar staan voor de lokale gemeenschap. Plus de verwachting dat ik als oudste dochter – helaas geen jongetje en daarmee stamhouder – geneeskunde ging studeren, daarna zou promoveren en de praktijk van mijn ouders zou overnemen.
Mijn ouders leverden uitstekende patiëntenzorg waarin kwaliteit en persoonlijke aandacht centraal stonden. Zij keken naar de zieke mens in zijn geheel en dokterden voor elke patiënt de beste remedie uit. De een had een prik, pil of poeder nodig, de ander een aai over de bol en de volgende een liefdevolle schop onder de kont. Iedere patiënt vroeg om specifieke aandacht en kon die van mijn ouders krijgen.
Mijn vader en moeder vormden een zakelijk topteam, omdat ze elkaar perfect aanvulden. Waar mijn vader 'hard op de zaak' was, was mijn moeder 'zacht op de persoon' en zo kreeg elke patiënt het beste van beide.
In ons gezin pakte de samenwerking tussen mijn ouders minder gelukkig uit. 'Hard on the person' en 'soft on the matter' overheersten, waardoor de sfeer niet veilig en vertrouwd was. Naar buiten werd de schone schijn opgehouden, maar ondertussen…
Waar mogelijk hielp ik mijn ouders mee en liet ik al op jonge leeftijd verantwoordelijkheid en leiderschap zien. Ik vond het geweldig om patiënten te woord te staan, pillen te tellen en in de behandelkamer te assisteren. Helaas bleek ik niet zo goed tegen bloed bestand en besloot ik op mijn 16de het geplaveide pad van mijn vader – en mijn opa – te verlaten. Geen artsenij voor mij! Maar wat ik dan wel wilde? Geen idee...
Na mijn eindexamen gymnasium-B (1985) ging ik studeren aan Tilburg University. Ik vond het geweldig om op eigen benen te staan en leefde me uit in het volgen van vele colleges op de sociale, juridische en economische faculteit. Daarnaast verzorgde ik werkcolleges statistiek aan 1ste, 2de, 3de en 4de jaarstudenten en verrichtte ik onderzoek voor de wetenschapswinkel. Ook bestuurlijk deed ik ervaring op: als studentlid van de voorbereidingscommissie Sociale Zekerheidswetenschap en in het bestuur van de Sociale Faculteit.
In 1986 behaalde ik mijn propedeuse Sociologie en in 1990 voltooide ik ‘met genoegen’ mijn doctoraal Sociale Zekerheidswetenschap.
Hoe meer ik leerde over sociale zekerheid, hoe meer ik ervan overtuigd raakte dat het zorgen voor persoonlijke zekerheid essentieel is. Niet het recht op een uitkering of voorziening zou daarbij leidend moeten zijn, maar persoonlijke en professionele ontwikkeling, zodat elke medelander zichzelf kan redden en actief kan bijdragen aan de maatschappij.
Ik zag het al helemaal voor me hoe mens en maatschappij daarmee tot volle wasdom zouden komen en iedereen op z'n best zou functioneren – met het sociale zekerheidsstelsel als vangnet als het tijdelijk of structureel echt niet anders kan. Ik popelde om de theorie in de praktijk te brengen.
Om individuen en daarmee teams en daarmee organisaties boven zichzelf uit te laten stijgen, is het zaak dat de individuen vooral zichzelf zijn. Om individuen daarin te kunnen begeleiden en de tools te geven dat voor elkaar te krijgen is mijn leiderschap vereist.
In die zoektocht naar effectief en efficiënt samenwerken – want dat is het – wordt ook een voortdurend beroep gedaan op mijn ondernemerschap . Geen situatie is hetzelfde en ik moet voortdurend anticiperen op veranderende situaties en veranderende personen. Maar ook met ego's, dynamieken en teleurstellingen.
En het is juist deze ratjetoe die roept om verbindende kracht. In verbinding kan ik alles bij elkaar krijgen. In verbinding komen individuen, teams en organisaties bij elkaar en tot elkaar.
1 + 1 = 3 dat is waar ik het voor doe. Ik zie mensen opbloeien. Ik zie mensen beter worden. Ik zie ze groeien onder mijn vingers. Groei = energie . Voor mij. Maar vooral ook voor de mensen die ik begeleid. In alle facetten van hun leven.
I love it.
Na mijn studie trad ik in dienst bij ICT-bedrijf Sovac, later Cap Volmac, tegenwoordig CapGemini. Ik voerde kwaliteits- en efficiëntieverbeteringen door binnen de sociale zekerheid, zorg en pensioenen. Ik begeleidde transformatieprocessen van ziekenfonds naar particuliere ziektekostenverzekeraar. En van bedrijfsverenigingen naar arbodiensten, inkomensverzekeraars en re-integratiebedrijven.
In mijn management- en advieswerk leverde ik op tijd, binnen budget en hielp ik medewerkers, teams en organisaties met betere resultaten tegen minder kosten. Ik geloofde niet in het automatiseren van inefficiëntie of het reorganiseren van ineffectiviteit. Wel in het nemen en geven van eigen verantwoordelijkheid en elkaar op resultaat, kwaliteit en voortgang aanspreken.
Hoe ik dat deed? Ik stelde houding en gedrag aan de orde vanuit het gemeenschappelijke doel of belang. Zonder aanziens des persoons. 'Hard on the matter' en 'soft on the person'. En ik maakte een einde aan wat niet werkte: dubbele agenda's, politieke spelletjes, 'ja' zeggen en 'nee' doen. De impact was groot. Resultaten en relaties knapten op, veiligheid en vertrouwen groeiden, verzuim en verspilling daalden.
Ik geloof in zeggen wat je doet, doen wat je zegt en laten zien dat je doet wat je zegt. Ieder mens heeft kwaliteiten en verdient het dat die optimaal uit de verf komen. Daarom vind ik het belangrijk om elk mens te zien en te horen in wie hij is en hem te helpen de beste versie van zichzelf te zijn. Zodat hij daarin kan uitblinken.
Dienstverlening om schade te voorkomen, zonder uitkering te functioneren of minder zorg te consumeren stond niet op de prioriteitenlijst van mijn opdrachtgevers. Management en medewerkers deden wat ze altijd al deden: wet- en regelgeving uitvoeren en tijdig verantwoording afleggen. En ze bleven dit doen, ondanks wijzigingen in missie, processen, procedures, structuren, systemen en logo’s. Dat bleken – dus – cosmetische ingrepen, zonder duurzaam effect. Herkenbaar? Ook al eens geprobeerd de bedrijfscultuur om te gooien door een nieuwe huisstijl te laten ontwerpen?
Ik kon me niet vinden in een dergelijke oppervlakkige gang van zaken. Nog steeds niet trouwens. En ik wist dat het anders kon. Als ik mijn dromen niet kon realiseren in de bestaande omgeving was het aan mij om een context te creëren waarin ik wel zou slagen. Ik besloot de stoute schoenen aan te trekken door met mezelf te gaan ondernemen in effectief denken, durven en doen. Ik vond het reuze spannend, maar wist ook dat ik geen andere keuze had als ik trouw aan mezelf wilde zijn...
Om mezelf te vinden en te worden heb ik een pad bewandeld vol hobbels en bobbels, met angels en voetklemmen en veel vallen, opstaan en weer doorgaan.
Iedereen die ik op dit pad ben tegengekomen ben ik dankbaar, omdat ik daardoor gekomen ben waar ik nu sta.
Ik weet wat ik belangrijk vind, wie ik wil zijn en wat ik wil doen in mijn leven en daarin vaar ik mijn eigen koers, zowel zakelijk als privé.
Wil jij ook jouw eigen koers leren varen?
Lees hier hoe mijn stappenplan ‘In 5 stappen van stress naar succes’ je daarbij kan helpen'.
Ik wens je veel leesplezier.
Wil je met mij sparren wat ik met FFT voor je kan betekenen? Boek dan nu een Doorbraaksessie.
Wat leiderschap voor mij betekent is dat ik het beste uit mezelf haal om anderen succesvol te kunnen laten zijn. Hoe ik dat doe heb ik samengevat in een top 10 voor leiderschap:
En wat is jouw top 10 voor leiderschap?
Als ik me niet ondernemend gedraag kan ik mijn klanten niet helpen. Ook thuis heb ik dan niet het leven wat ik mezelf en mijn dierbaren gun. Hoe ik onderneem lees je in mijn top 10 voor ondernemerschap:
En wat is jouw top 10 voor ondernemerschap?
Ik ben een netwerker pur sang en doe dat al mijn leven lang. Ik vind het heerlijk om mensen aan elkaar te verbinden en te zorgen dat ze samen meer bereiken dan alleen. Hoe ik verbind vind je in deze top 10:
En wat is jouw top 10 voor verbinding?
Om zelf te blaken van energie zorg ik goed voor mezelf. In wat ik doe en wat ik laat, geestelijk en lichamelijk, voor nu en in de toekomst. Hoe zich dat vertaalt vind je in mijn top 10 voor energie:
En wat is jouw top 10 voor energie?
Ik hou van wat ik doe en ik hou van wat ik laat. Ik leid het leven wat ik wil en kan zijn wie ik ben. Daarvan geniet ik met volle teugen en dat is ook wat ik anderen laat ervaren. Met mij worden je leven en werk een feestje, omdat je gaat zijn wie je bent. I Love It. En jij?
Hier vind je mijn top 10 voor love:
En wat is jouw top 10 voor LOVE?