“Hoe je het beste uit je mensen haalt en iedereen te vriend houdt”

Maatwerkprogramma voor managers en organisaties met matig tot slecht functionerende teams.

Margriet Taams

Hoe je teams optimaal laat presteren
zonder er zelf aan onderdoor te gaan

Het gaat om mensen

Je team goed laten functioneren is ongetwijfeld een van de moeilijkste taken die je als manager hebt. Mensen uit je team verschillen. Ze interpreteren jouw woorden allemaal anders, hebben verschillende niveaus van functioneren en het is lastig om de neuzen dezelfde kant op te krijgen.

Geloof me: ik kan het weten. Ik heb jarenlang zelf teams aangestuurd. En nu help ik organisaties om beter te functioneren – dat laatste begint altijd bij teams en individuen.

Het kan nog erger…

Het wordt nog veel lastiger je team goed te laten functioneren als er bondjes worden gevormd. Of als sommige teamleden een dubbele agenda hebben. Of als sommigen zich niet houden aan de afspraken. Herkenbaar?

Er zijn mensen die niet doen wat ze moeten doen. Er zijn mensen die op een eilandje zitten en met niemand wat te maken willen hebben. Mensen die al jaren op hun plek zitten en niets anders zeggen dan “Het gaat toch goed zo?”. Vraag jij je wel eens af hoe je hen nu in beweging krijgt?

Er zijn ook sceptische en angstige mensen – want de afgelopen twee jaar zijn er al vier managers geweest en “is er ook maar iets verbeterd?”

En er zijn de mensen die de boel ondermijnen. Omdat ze roddelen en anderen daarin worden meegezogen. Achterklap is een van de hardnekkigste drempels voor soepele teamprestaties. Als je deze pagina woord voor woord leest zie je precies hoe je daar in jouw team van afkomt.

Gerard Riemen

“Margriet schept orde in onze chaos. Ze zorgt voor structuur en rust. Stelt scherpe vragen en laat niet los. Confronteert en geeft de uitweg. Ze liet ons zo duidelijk zien dat het maken van keuzes noodzaak is.

In een lastige context van bestuurlijke gevoeligheden, loyaliteiten die werden getest en animositeit heeft Margriet een topklus geklaard.”

Gerard Riemen

Pensioenfederatie

De gevolgen van een niet goed functionerend team

Ook jij hebt er vast en zeker mee te maken: de productiviteit is laag. Er worden veel onnodige fouten gemaakt. Er zijn veel klachten. Er is stress bij teamleden. Er is verzuim. De arbeidsrelaties dreigen verstoord te raken (of zijn dat al).

Als het allemaal zo slecht draait, kost dat uiteindelijk mensenlevens, veel geld en klanten. Op den duur leidt dat tot bezuinigingen en fusies.

Het lastige is: jij bent gehouden aan doelstellingen. Jij legt verantwoording af in de directiekamer. Terwijl je taak… je kunt pas resultaten behalen als er goed teamwerk wordt geleverd.

Zit je in een spagaat? Kijk er eens heel eerlijk naar?

Ja, je zit in een spagaat…

Hoe krijg je je team in beweging?

Misschien is het lastigste van een niet goed functionerend team wel dat je het mee naar huis neemt.

Dat je tot in je slaap ligt te piekeren hoe je met dit ‘materiaal’ een efficiënt functionerend team bouwt dat moderne, duurzame topservice levert aan klanten.

Hoe zorg je dat er met respect, volgens afspraak en effectief gewerkt wordt? Als er een methode zou zijn om je team op een soepele manier te laten samenwerken, zodat jullie goede resultaten behalen, zou je daar dan gebruik van maken?

FFT ervaringen

“Margriet confronteert zeer scherp op de inhoud maar respectvol naar de mens. Weet mensen in beweging te krijgen en helpt ze het lef te tonen om zichzelf kritisch onder ogen te zien. En daadwerkelijk stappen te zetten. In zeer korte tijd een zeer goed resultaat.”

Bert Kunst

Rabobank

De harde werkelijkheid

Je weet dat een goed-functionerend team de crux is voor het behalen van je doelen. En ook om meer rust in jezelf te krijgen. Een betere gezondheid misschien wel.

Dus je doet aan teambuilding. Je stuurt mensen op cursus. Je zorgt voor druk van buitenaf. Je past de spelregels misschien wel aan.

Maar wat je ook probeert, het lukt niet om het team lekker draaiend te krijgen. De cultuur blijft precies zoals ie was: niet productief en niet succesvol.

Klanten (ook interne klanten) willen waar voor hun geld. Op tijd, juist en volledig. En als dat niet lukt, frustreert dat.

Je neemt de frustraties mee naar het MT of ander overleg. En misschien zelfs naar huis.

Dat is niet leuk voor de mensen om je heen. En het is slecht voor je gezondheid. Vooral omdat je ook ziet dat de resultaten achterblijven.

Wat kun je eraan doen?

Want het goede nieuws is: dit hoeft voor jou niet zo te zijn.

De eerste stap: objectief meten

Tuurlijk, je ziet dat je team (of je teams) niet lekker functioneren. Dat er een paar rotte appeltjes tussen zitten. Maar een objectieve meting, dat zou handig zijn, toch? Dan heb je ook iets om aan de directie te tonen.

Je eerste stap is de gratis team-scan doen. Via de team-scan kom je erachter op welke punten teams het laten afweten en waar ze het redelijk of goed doen.

Hoe zou je het willen hebben met je team?

Wat zou het voor jou en je team betekenen als je klant- en resultaatgericht samenwerkt? Daar begint het: je klant kennen, weten wat hij of zij nodig heeft en hierin voorzien. Dat is de teamtaak. En elk lid heeft zijn eigen verantwoordelijkheid daarin.

Stel je eens voor dat ieder lid zijn verantwoordelijkheid zou nemen? Dat je niet meer hoeft te leuren en te sleuren om dingen voor elkaar te krijgen, maar dat je in het week-overleg gezamenlijk de lijnen uitzet en dat er gebeurt wat er gebeuren moet.

Wat zou dat betekenen voor je klanten? Voor de mensen in je team? En wat zou dat betekenen voor je resultaten?

van tobben naar toppen

De grote vraag is: blijf je tobben met je team zodat de resultaten achterblijven en zelfs mensen beschadigd raken of zet je stappen en maak je van je tobteam een TOP-team?

Zij gingen je voor:

achmea
Amstelveen College
bpfBOUW
CBR
De Haagse Hogeschool
gemeente amsterdam
Origin
rabobank
Rechtshulp Rotterdam
Relan Arbo
roc midden nederland
Stichting VO Haaglanden
tredin
Universiteit Utrecht
UWV
Veldwest Wereldwijs
Zinn

In 6 tot 12 maanden een TOP-team

Loop je te tobben met je team? FFT biedt een maatwerktraject aan waarin je team tot TOP-prestaties gaat komen, waar de energie en de passie vanaf spatten:

 • Heldere communicatie- en organisatiestructuren, zodat iedereen precies weet waar hij aan toe is en er met plezier effectief wordt gewerkt
 • Continue hoge kwaliteit zodat zowel interne als externe klanten meer dan tevreden zijn
 • Een atmosfeer van openheid, veiligheid en vertrouwen zodat het verzuim afneemt binnen het team en mensen weer met plezier werken (en jou daar dankbaar voor zijn)
 • Duidelijke afspraken gericht op het bereiken van resultaat
 • Trots, balans en rust zodat de mensen in het team tevreden zijn en ook echt iets voor elkaar over hebben

Afhankelijk van je probleemvraag ontwikkelen we een programma op maat waarin gestructureerd gewerkt wordt aan het functioneren van het team.

In enkele gevallen kan dat betekenen dat ook jij met de billen bloot moet. Het kan ook zijn dat teamleden niet functioneren omdat ze gewoonweg niet op hun plek zijn.

Er kunnen met andere woorden harde maatregelen nodig zijn.

Ik schuw dat niet. Jij?

Hoe weet je of je team functioneert?

Je voelt het aan alles: je team laat steken vallen. Je ziet het terug in de resultaten. Je hoort het van klanten. Alleen krijg je je vinger er niet helemaal achter.

Precies dat was het geval bij het Universiteit Utrecht – echt, je bent de enige niet bij wie dit gebeurt. Interne opdrachtgevers klaagden veel, maar wat er ook geprobeerd werd, het team kwam maar niet tot TOP-prestaties.

En eigenlijk was het allemaal een beetje gissen. Mijn opdrachtgever zag het wel, maar wist niet zo goed wat er aan de hand was.

De eerste stap die we gezet hebben samen is de team-scan.

Vanuit de team-scan zie je precies waar het mis is met je team, waar jullie lopen te tobben. Je hebt duidelijke cijfers. Dat zijn vaak de steekhoudende argumenten om budgetverantwoordelijken te overtuigen nu toch eindelijk echt eens iets te gaan doen aan het functioneren van het team.

Waarom zou je met mij werken?

Mijn naam is Margriet Taams – directiecoach sinds 1997. Ik werk en heb gewerkt voor grote bestuurlijke organisaties. Vanuit die ervaring weet ik precies hoe ik mensen in beweging moet krijgen én houden.

Het geheim? Omdat ze dat willen. Omdat wat er van ze wordt gevraagd past bij wie ze zijn en waar ze plezier in hebben.

Houd je van een doel- en resultaatgerichte aanpak waarmee een einde komt aan teamgetob? Wil je met je team TOP-prestaties verrichten? Dan ben je bij mij aan het juiste adres.

Voor wie wel en voor wie niet?

Ik ben altijd heel duidelijk. Afspraak is afspraak. Je doet wat je zegt en je zegt wat je doet.

Doe je dat niet, dan volgen er maatregelen.

Als je er niet van gediend bent dat een externe dame je team onder handen neemt – en jou ook – klap dan nu je laptop dicht en kijk uit naar iemand anders.

Iemand die wel naar je pijpen danst.

Ik doe dat namelijk niet. Alleen als jij het bij het rechte end hebt wat betreft de te volgen route, dan wel. Maar als ik heel eerlijk ben: je hebt geen idee. Het is niet voor niets dat je team niet naar behoren functioneert.

Naar behoren? Is dat goed genoeg voor je? Ja?

Ook dan is het niet verstandig om met mij samen te werken. Ik ga namelijk voor TOP-prestaties met teams die lopen te tobben. En naar behoren is dan simpelweg niet goed genoeg.

Ik leg de lat hoog – ook voor mijzelf.

Heb jij echter de gedrevenheid, de energie en het lef om samen met mij de mensen in je team om te smeden tot een goed geoliede machine die TOP-prestaties levert? Dan zouden we weleens een klik kunnen hebben.

Maximaal drie organisaties per jaar

Het ontwikkelen voor een maatwerk programma en het uitrollen daarvan, kost veel voorbereiding, tijd en effort. Daarom heb ik jaarlijks plaats voor maximaal drie organisaties die hun tobbende teams TOP-prestaties willen laten leveren.

Mijn klantenkring wordt overigens gevormd door zowel commerciële bedrijven als non-profitorganisaties met een bestuurlijke laag.

Van Tobben naar Toppen FFT

Zet nu de eerste stap

De eerste stap op weg naar een team dat topprestaties levert: doe de team-scan.

Ook als je op dit moment nog een beetje twijfelt of nog niet precies weet of je een programma ook budgettair van de grond krijgt is het verstandig om de scan te doen.

Je hebt dan een vrij exact beeld van de huidige staat en vitaliteit van je team. En je weet of er op korte termijn iets gebeuren moet.

Misschien zit je nog met vragen?

Het kan goed zijn dat je nog met vragen zit over het programma, over mij of over de scan. Hieronder heb ik de meest gestelde vragen verzameld en van een antwoord voorzien. De kans is groot dat jouw vraag er ook tussen staat.

Tot wanneer is de scan geldig?

De scan kun je altijd doen. De uitkomsten echter zijn een momentopname, namelijk van het moment van invullen.

Het is zaak om de scan eerlijk en open in te vullen voor de beste resultaten.

Je vindt de gratis Team-scan hier

Waar moeten we budgettair aan denken?

Dat is op voorhand niet te zeggen. De uiteindelijke kosten worden medebepaald door de omvang van het team of de teams en de complexiteit van de organisatie.

Voor we met elkaar in zee gaan, maken we eerst een plan van aanpak. Alle stappen en middelen worden vooraf begroot. Pas na akkoord gaan we verder.

Er zit voor je organisatie geen risico aan vast.

Het is hoe dan ook een forse investering…

De hoogte van de investering hangt sterk af van het type organisatie en de grootte van de organisatie.

Hoeveel zou het kosten wanneer de organisatie door gaat op de ingeslagen weg? Als de kwaliteit verder keldert en klanten klagen of zelfs vertrekken? Als de doelstellingen en resultaten niet worden behaald?

En natuurlijk, dat kan worden weggemoffeld onder ‘de manager was niet goed genoeg’. Of ‘het niveau van de mensen in het team is te laag’.

Maar wat ga je er nu echt aan doen? En hoe ga je ervoor zorgen dat er geen geld en energie meer weglekken?

Het is al 7 managers niet gelukt om het vlot te trekken. Waarom zou het jou wel lukken?

Ik begrijp heel goed dat er al veel is geïnvesteerd om jullie tobbende teams weer te laten presteren. En ook dat het veel mensen niet is gelukt.

Het verschil met een manager die boven de groep wordt geplaatst en mij, is dat de manager nog tal van andere taken heeft. Bovendien heeft hij resultaatverantwoordelijkheden. Als die in het geding komen en de weerstand bij het team is sterk, dan is het lastig voor elke manager.

Waar moet je prioriteit aan geven? Aan het optimaliseren van het team met de kans dat het ten koste gaat van de resultaten? Of hoe dan ook de prognoses halen – desnoods over de rug van het team?

Die last heb ik niet. Ik kan onbevooroordeeld met een vaste structuur en dito stappenplan het team op topniveau laten functioneren zodat ook de resultaten worden gehaald.

We zijn aan het reorganiseren en dus komt het nu niet uit

Helder verhaal… maar niet heus. Waarschijnlijk denk je ook iets als “Kom maar terug als het stof is neergedwarreld en iedereen op zijn plek zit.”

De realiteit is dat dit moment nooit komen gaat, omdat reorganiseren de realiteit is. Van jou en je team wordt verwacht dat jullie flexibel en wendbaar zijn. Dat jullie je klant- en marktgericht gedragen. Dat jullie van buiten naar binnen kijken.

Wat nu als je met je team vooroploopt in kwaliteit en service? Wat zou dat voor je team betekenen?

Daar zijn mijn programma’s bij uitstek geschikt voor. Het zet je in de juiste denk- en actiemodus om het verschil te maken. Met jezelf, met je team en je organisatie.

Het programma legt te veel beslag op onze tijd

Gedrag veranderen gaat niet door een knopje om te zetten. Er is een tijdsinvestering voor nodig.

Als het om collectief gedrag veranderen gaat geldt dat nog sterker. Het vraagt om bewustwording, oefening en training. Zodat het echt inslijt en je nieuwe jas aan gaat voelen als je oude maar dan wel hip en modern.

Het is te intensief

Zonder persoonlijke aandacht geen resultaat. Een cursusje feedback geven heeft geen zin, een uurtje effectief vergaderen evenmin.

Dingen gaan niet voor niets mis, relaties lopen niet voor niets stroef. Gebrek aan aandacht is een van de oorzaken en die aandacht vraagt tijd: voor elkaar en waar jullie samen voor staan en gaan.

We hebben maar beperkt budget

Prima, want met een beperkt budget kun je ook stappen zetten. Je kunt bijvoorbeeld met een van je teams starten en daarna andere laten volgen.

Het programma bestaat uit verschillende modules. Wat online kan gebeurt online. Alles is er op gericht om met een minimum aan tijd maximaal resultaat te behalen. Er is een helder plan van aanpak, duidelijke communicatie over start en finish en de voortgang daartussen wordt continu gemeten en geëvalueerd, zodat er ook doel- en resultaatgericht kan worden bijgestuurd. Precies de zaken die jij nu waarschijnlijk mist in hoe er wordt gewerkt en waarom je deze pagina nu leest.

We moeten binnen een paar maanden vooruitgang boeken

Heerlijk als het water je aan de lippen staat. Maar veel langer kan het niet zo. En dat is mooi, want binnen een paar maanden kun je al vooruitgang boeken.

We brengen in beeld wat er mis gaat zodat iedereen hierin zijn verantwoordelijkheid kan nemen – dit is hoe dan ook nodig als je met elkaar stappen wilt zetten.

Mensen willen niet veranderd worden. Iedereen zal eigen nut en noodzaak moeten herkennen en erkennen om mee te willen werken. Een nulmeting maakt duidelijk waar iedereen staat en waar iedereen heen wil. Of niet. Maar dan is ook dat duidelijk. En daarmee kunnen jullie snel stappen zetten. Precies wat jij wilt.

Ik wil mijn team niet confronteren/wil het gezellig houden

Kijk eens heel eerlijk naar je huidige situatie… Hoe gezellig is het dan? Heb je het naar je zin met de afspraken die niet nagekomen worden en de smoesjes die steeds weer door dezelfde collega’s worden opgedist en door iedereen worden geslikt?

Een programma van FFT is vrijblijvend noch vrijwillig. Het vraagt commitment van alle betrokkenen. Anders lukt het niet.

Dat is soms confronterend, vaak niet zo heel gezellig. Maar het levert uiteindelijk veruit de beste resultaten op.

Aan jou de keuze.

Ik wil wel, maar mijn omgeving strubbelt tegen…

Da’s een lastig ding. En ik wil je helpen dit voor je inzichtelijk te maken, zodat je er iets mee kunt doen.
De strubbelingen hebben een oorzaak:

 1. Jij bent een vreemde snuiter en jouw idee past niet, hoort niet of werkt niet
 2. Je hebt een uitstekend idee maar brengt het niet op het juiste moment of op de juiste manier (‘daar heb je hem weer’)
 3. Er spelen andere belangen en wat jij wilt strookt niet met de waarden, normen en gedragingen van je omgeving

Alle drie die ‘hobbels’ kun je gladstrijken. Je hebt er een heet ijzer voor nodig en dat krijg je hieronder:

 1. Realiseer je goed dat ‘vreemde snuiters’ nodig zijn voor verandering. Anders hadden die veranderingen allang plaatsgevonden.
  Op een of andere wijze moeten mensen getriggerd worden om het anders te willen. Zonder die wil gebeurt er niets en precies het ontbreken van intrinsieke motivatie is wat frustreert. De kunst van veranderaars is hun omgeving te verleiden om iets te beginnen wat ze niet kennen en daarin stappen te zetten zonder te weten wat ze krijgen en of ze dat gaat bevallen. Dit voelt voor iedereen eng, onzeker, kwetsbaar, dom, onhandig, enz. en bij die gevoelens blijft iedereen het liefste weg. Tenzij het echt niet anders kan. Dan moet iemand wel – en ook dat gaat gepaard met de nodige aarzelingen en omtrekkende bewegingen. Denk maar aan een letterlijke sprong in het diepe: zodra je van de rand springt kan je niet meer terug. Je moet zwemmen, drijven of watertrappelen, anders zink je naar de bodem en ga je dood. Om de ander te verleiden is ‘zelf anders doen’ belangrijk. Juist bij die weerstanden. Dooddoeners die je krijgt zijn een snelle en makkelijke manier om het eigen ongemak te camoufleren en niet naar zichzelf te hoeven kijken – laat staan eigen verantwoordelijkheid te nemen. Juist dit is wat er te doorbreken is en juist daarin help ik mijn opdrachtgever vanaf het eerste moment van samenwerking. Met het betrekken van alle relevante spelers, het creëren van draagvlak en het zorgen voor akkoord om met elkaar aan het verbeteren te gaan. Neem dus je eigen verantwoordelijkheid.
 2. ‘Daar heb je hem weer’ is als de grammofoonplaat die blijft hangen. Die plaat wordt niet meer opgezet en steeds vaker overgeslagen, totdat hij uiteindelijk in het verdomhoekje belandt of bij het oud vuil terecht komt. Er is heldere taal nodig wil je als muziek in de oren klinken. De mensen die je wilt bereiken worden gestoord door allerlei dissonanten: druk, druk, druk, waan van de dag, alles is belangrijk… Herkenbaar? Zolang ‘daar heb je hem weer’ (jij dus!) niet aan zijn effectiviteit werkt krijg je geen gehoor. Het is niet de omgeving die niet wil. Het ligt aan jou. Omdat je je niet effectief gedraagt. Vul dan evengoed de scan in.
 3. Als belangen niet overeenkomstig zijn is er maar een oplossing: het scheiden der wegen. Sjorren aan een dood paard heeft geen zin. Zoek een plek waar je wel ‘gewild’ bent of begin voor jezelf om wat je wilt op geheel eigen wijze waar te maken. Vind je dit eng of ben je onzeker? Vul evengoed de scan in…

Ik wil niet zwak gevonden worden

Het aankaarten van zaken die niet deugen of zeggen dat je iets niet kan wordt vaak als een zwaktebod gezien. Als dat in jouw organisatie speelt, getuigt het van dubbel lef om hiermee aan de slag te gaan.

Jij wilt je klanten geven waar ze recht op hebben, toch? Met FFT is dat wat je krijgt en waar je jouw team(s) en organisatie mee vooruit helpt. Heb je daar geen fiducie in? Ga dan als de wiedeweerga iets anders doen, voordat je jezelf en anderen frustreert.

eeeWat als het niet lukt?

Er zijn twee redenen waarom programma’s van FFT niet lukken: als er niet mee begonnen wordt of als er tijdens het programma andere spelregels gehanteerd gaan worden. In beide gevallen is het kennelijk allemaal nog niet erg genoeg en kan verandering nog op zich laten wachten…

In het programma is het cruciaal dat we samen doelen en resultaten behalen. Dat gebeurt met beproefde middelen en bewezen methodes, ervaren coaches en trainers en door elke stap te evalueren.

Wat gaat goed? Wat kan beter? Daarop ondernemen we actie, zodat het ook telkens beter wordt.

Onderneem nu actie

Je hebt altijd de keuze, ook nu.

Blijf je tobben met je team of kies je voor TOP-prestaties?

Ik wil je uitdagen goed te kijken naar wat je nodig hebt en wat je team nodig heeft. Dat begint met het doen van de team-scan.

Veel succes.

Margriet Taams

Wil je ook werken zonder stress? Nog slechts één workshop met 50% zomerkorting. Laat maar zien!