Rick vond mij bloedirritant – en daarom ging hij met me in zee

Rick van der Heide

“What doesn’t kill you, makes you stronger”

Graag stel ik je voor aan Rick, een ambitieuze hogere veiligheidskundige, die tegen de grenzen van zijn werk aanliep. Hij wilde de veiligheid in bedrijven duurzaam verbeteren en hij wist precies hoe dat moest, maar hij kreeg het niet voor elkaar met zijn klanten, collega’s en werkgever. Het frustreerde hem zeer dat niemand met hem meewerkte, terwijl hij dit met zijn eigen houding en gedrag veroorzaakte. Toen ik Rick hiermee confronteerde, vond hij mij ‘bloedirritant’ – en juist daarom besloot hij zaken met me te doen.

Dat Rick over zijn eigen schaduw heen durfde te stappen heeft hem veel gebracht. In deze blog vertelt hij er zelf over in zijn persoonlijke video en zijn openhartige brief van 14 april 2020.

Maak kennis met Rick

“Als ik me irriteer aan iemand, dan heb ik iets te leren.”

In deze korte video vertelt Rick waarom hij koos voor mijn leiderschapsprogramma – juist doordat hij zich irriteerde – en wat het hem opleverde.

Dichte mist

In zijn persoonlijke brief vat Rick zijn uitgangspositie samen als ‘dichte mist’:

“Mijn wereld vóór het leiderschapsprogramma ‘Meer Succes, Minder Stress’, kan ik het beste vergelijken met lopen in dichte mist. Me oriënteren lukte niet, mijn behoeftes goed toelichten leek onmogelijk. En mijn nieuwste diensten aan klanten uitleggen, ging zo onhandig dat ik mijn omzetdoelen niet haalde. Ik wilde heel graag mijn nieuwe coaching diensten aanbieden. Maar hoe doe ik dat in een wereld van adviseurs die zichzelf ontzettend goed vinden en alleen maar een ‘adviesje’ komen halen?

Kortom, in die dichte mist liep ik steeds tegen obstakels aan die ik niet had zien aankomen. Ik wist niet eens dat ze er überhaupt waren. Totdat ik in die mistbank Margriet tegenkwam. Zij liet mij ervaren en inzien waar het telkens weer misging. Margriet deed dat op een heldere en prettige manier waardoor ik me heel erg geholpen en vooral gehoord voelde.”

Uit de mistbank komen

Waar Rick tegenaan liep was dat hij wilde ondernemen, maar geen idee had wat ondernemerschap inhoudt. Ook vond hij het lastig om zijn leiderschap te pakken. Daardoor behaalde hij zijn doelen en resultaten niet en liep de samenwerking met collega’s verre van soepel.

“Ik vond het lastig om de bedrijfsdoelstellingen voor mijn nieuwe business te halen en van pitchen om nieuwe klanten te werven, had ik al helemaal geen kaas gegeten. De afspraken die ik hierover met collega’s maakte, verliepen stroef en waren weinig constructief. Ik vroeg me af hoe ik mensen nu daadwerkelijk moest aansturen. Ik wist het niet goed. Daarom deed ik het allemaal alleen. Het bezorgde me erg veel frustratie en stress.

Punt van groei

Gelukkig stond Rick open voor feedback en was hij bereid om op zichzelf te reflecteren.

“Toen ik Margriet leerde kennen, zag ik voor het eerst kansen om uit die mistbank te komen en de zaken weer helder te zien. Ze prikkelde me met haar treffende feedback die ze hard op de zaak en zacht op de mens bracht. Daar kon ik nog wat van leren, want in spannende situaties wist ik dat evenwicht slecht te bewaren. Ik werd óf hard op de persoon óf zacht op de zaak en in extreme gevallen werd ik het allebei. Daar maakte ik geen vrienden mee en ook hielp ik er mijn business niet mee vooruit. Hier zat dus zeker een punt voor groei bij mij.”

Vreemde ogen (dwingen)

Rick realiseerde zich dat hij zich niet assertief gedroeg, waardoor hij zakelijk en persoonlijk regelmatig de plank missloeg. Wat hij zich eveneens realiseerde was dat hij dit nooit voor elkaar zou krijgen zonder vreemde ogen. Van zichzelf en zijn bekende omgeving hoefde hij immers niets te verwachten, want anders was die groei allang gerealiseerd. Een beetje druk van buitenaf kon geen kwaad. Rick had zelfs irritatie nodig om zich bloot te geven.

“Wat ik me ook realiseerde is dat ik deze groei niet alleen kon bereiken en ook niet met de mensen die ik tot dan toe om me heen had verzameld. Samen zaten we in dezelfde mist te koekeloeren en degene die mijn ogen daarin geopend had was Margriet. En niet alleen dat. Margriet wist me zodanig te ‘irriteren’ dat ik me echt bloot durfde te geven. Dit was precies waar ik behoefte aan had.”

‘Bloedirritant’

Rick koos voor mij en mijn leiderschapsprogramma, omdat hij mij ‘bloedirritant’ vond. Ik nam geen genoegen met zijn vage woorden zonder concrete daden en ik liet hem rustig in zijn eigen sopje gaarkoken als hij niet transparant communiceerde of klip en klaar om hulp vroeg.

Vond hij dit altijd leuk? Nee, zeker niet!

Was het effectief? Ja, zeker wel!

Grote stappen gezet

Wie of wat was er nou eigenlijk ‘bloedirritant’ voorheen? Rick weet nu de antwoorden!

“Nu ik het programma heb doorlopen, kan ik stellen dat ik grote stappen heb gezet qua communicatie en zelfvertrouwen. Ik merkte dat mijn hoofd volliep met allerlei ideeën en gedachtes die ik in brokjes eruit gooide. Daar snapte de ander natuurlijk niks van. Die moest eerst de puzzel van mijn brokjes oplossen, voordat hij of zij mijn boodschap begreep. Mega onhandig zeg maar.”

Niet zwelgen in verdriet

De confrontatie met zichzelf viel Rick niet altijd licht, maar hij bleef niet zwelgen in verdriet.

“Margriet heeft mij en paar keer goed aangepakt, waardoor ik begreep hoe ik communiceerde en hoe mijn boodschap overkwam. Hierdoor werd het voor mij steeds duidelijker waarom ik alsmaar niet bereikte wat ik wilde. Vooral in het begin heeft me dat verdrietig gemaakt, maar ‘what doesn’t kill you, makes you stronger’.

Wrijving geeft glans en warmte

Rick koos ervoor om zichzelf bij de kladden te vatten en van wrijving glans en warmte te maken.

“Ik wilde alle middelen inzetten om het hogere doel te bereiken en ben de uitdaging met mijzelf aangegaan. Daar heb ik veel van geleerd en ervaren dat ik mijn doelen wel degelijk bereiken kan. Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen door alle positieve en constructieve feedback. Daarnaast ervaar ik veel meer rust bij mezelf, nu ik al mijn stressoren heb kunnen aanpakken.”

Ricks rijke oogst

Dat Ricks investering in zichzelf dubbel en dwars heeft uitbetaald, spreekt uit zijn rijke oogst.

“Het belangrijkste wat ik van het programma heb geleerd en meegekregen:

  • Spreek in behoeftes, thuis en op het werk. En stem die op elkaar af.
  • Communiceer concreet in e-mail, tekst en mondeling.
  • Ik heb de waarde van wedijveren leren kennen.
  • Ik onderken mijn passie en heb geleerd die in te zetten.
  • Ik onderken mijn tobbers, schrijf ze op en pak ze aan, waardoor ik ze kan omzetten in toppers.”

‘Bloedirritante’ afsluiter

Rick eindigt zijn brief met een afsluiter, die ik ‘bloedirritant’ zou kunnen vinden, als ik hem niet 100% op waarde zou weten te schatten. En het leuke is ook nog eens dat hij rijmt!

“Kortom, weet Margriet je te irriteren? Volg dan direct haar programma om te ontdekken wat je van haar kunt leren!”

Epiloog

Aan het eind van zijn getuigenis van 14 april 2020 plaatst Rick nog een persoonlijke noot:

“Zelf ben ik nog niet op mijn bestemming aangekomen, maar wel een heel eind op weg. Ik heb de afgelopen twee jaar een hoop geleerd over wat wel en niet werkt en ben gelukkig dat ik nu veel beter communiceer over mijn behoeftes. Ik heb er het volste vertrouwen in dat ik mijn doelen ga bereiken. Is het niet linksom dan wel rechtsom.

Met vriendelijke groet, Rick van der Heide
Hogere Veiligheidskundige, Coach en PBM Specialist
Copla Opleiding Training Consultants & Coaching”

Bestemming bereikt

Rick en ik hebben nog steeds contact, waardoor ik weet dat hij inmiddels op zijn gewenste bestemming is aangekomen. Hij onderneemt nu in datgene waarin hij gelooft en zet dat op zijn geheel eigen wijze – vol passie, energie en plezier – neer binnen een omgeving, die kiest voor veilig en vertrouwd (samen)werken.

Ik ben blij voor Rick dat hij zichzelf ‘bloedirritant’ bij de lurven heeft willen laten pakken, waardoor hij nu zijn visie, missie en kernwaarden waarmaakt. Voor Rick heeft mijn leiderschapsprogramma ‘Meer Succes, Minder Stress’ haar naam alle eer aan gedaan.

Houd jij ook van bloedirritant?

Herken jij jezelf in het verhaal van Rick? En ben jij gemotiveerd en bereid om jezelf ‘bloedirritant’ bij de lurven te laten pakken, zodat ook jij jouw dromen assertief in daden leert omzetten?

Als jouw antwoord “JA” is, heb ik drie keer goed nieuws voor je.

60 minuten interactie in select gezelschap

Lijkt het je fijn om samen aan de slag te gaan in exclusief gezelschap van gelijkgestemden? Meld je dan nu aan voor mijn online masterclass ‘Succes Zonder Stress’. Hierin leer je te focussen op wat werkelijk belangrijk is, waardoor je jezelf en jouw business ‘als vanzelf’ tot groei en bloei brengt. Wat denk je van 0% overuren, 25% productiever werken en 100% leven?

30 minuten alleen voor jou

Spar je liever alleen met mij over het assertief behalen van jouw doelen en resultaten? Dan nodig ik je van harte uit voor een Doorbraaksessie met mij. In dit 1 op 1 gesprek denk ik graag met je mee over waar je nu staat en wat je nodig hebt om werk te maken van waar je hart ligt. Klik hier om jouw Doorbraaksessie te boeken en we spreken elkaar binnenkort.

Vraag & antwoord

Vind je iets of iemand ‘bloedirritant’, waarbij je raad of daad wilt? Laat het me hieronder weten! Ik reageer altijd.

Laat een reactie achter

You have to agree to the comment policy.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.