Sterke schakels maken een ijzersterke ketting

Sterke schakels maken een ijzersterke ketting

Geef jij alles wat je hebt in je werk? Of doe je het er maar een beetje bij? Ben je druk, druk, druk en nog meer druk? Is het meer een moetje dan een pleziertje? Kijk eens naar jezelf, hoe zit jij in je werk of je onderneming? Zonder motivatie om te veranderen komt er echt geen beweging in een situatie en geen ander resultaat dan je al had. Zelfs prolongatie van wat je hebt, is niet gegarandeerd.

In dit blog ontdek je hoe je succes kunt consolideren en uitbouwen door effectief te netwerken. Door te werken áán je bedrijf in plaats van ín je bedrijf. Je leest hoe sterke schakels een ijzersterke ketting maken waar je op kunt vertrouwen. Er zitten volop haakjes in naar jouw dagelijkse praktijk. Je krijgt tips die je direct kunt doorvoeren, mits je voldoende redenen hebt om in beweging te komen. Je ontvangt ook een uitnodiging om een keer aan te sluiten bij mijn ondernemersnetwerk – inclusief kakelvers ontbijtje. Als je tenminste verandering wilt en met een van mijn succesformules wilt kennis maken.

Hoezo geven loont?

Aan de top komen is een, aan de top blijven is een ander verhaal. Op 8 maart jl. werd ik voor de tweede keer beste lid van BNI-regio Den Haag. De eerste keer – een jaar geleden – was een volslagen verrassing. Ik was een groentje binnen BNI - net een jaar lid - en had geen idee hoe 'geven loont' nu precies werkt.

Voor de volle 100%

Iedereen die mij een beetje kent weet dat ik niet het type ben om dingen half te doen. Effectief denken, durven en doen is niet voor niets mijn credo binnen FFT. Dus stortte ik me oktober 2016 100% in het avontuur dat BNI heet en zorgde ik ervoor dat ik de regels van het spel leerde kennen. Heel 2017 en 2018 speelde ik - gezien mijn rij bekroningen - met succes volgens de regels die ik graag met je ga delen. Want ik weet dat je niet succesvol zaken kunt doen als je niet succesvol bent in netwerken.

Ik bleek de sterkste schakel

BNI past bij mij en bij mijn manier van werken. Ik hou van open en eerlijk. Afspraak is afspraak. Als iets niet kan, ook prima, maar laat mij of een ander dan niet voor je lopen. Tijd is geld en mijn energie kan ik maar een keer besteden.

Zo ging ik ook mijn netwerk in. Ik ontdekte dat ik veel dingen van nature al doe. Ik hou van overzichtelijke werkwijzen, doel- en resultaatgericht handelen, met de regie in eigen hand. Ontbreekt er structuur dan zorg ik dat hij er komt. Is er structuur dan zorg ik dat hij werkt. Werkt de structuur dan zorg ik dat hij rendeert. Met FFT help ik niet voor niets teams, directeuren, managers en ondernemende professionals van stress naar succes. In vijf overzichtelijke beproefde stappen, effect gegarandeerd. Heb je nog niet van deze stappen gehoord? Download dan hier mijn gratis stappenplan.

Je kunt er soep van maken

Elk mens heeft behoefte aan erkenning en waardering. Ieder mens groeit en bloeit als zijn kwaliteiten en talenten optimaal tot hun recht komen. En dat platform biedt BNI je, als je de zes ingrediënten voor succes tenminste volgt. Het mooie is dat deze zes stappen naar succes universeel inzetbaar zijn in elke netwerkorganisatie, dus ook binnen jouw team, je afdeling of bedrijf. Met jouw medewerkers, bestuurders of toezichthouders, je klanten, opdrachtgevers of leveranciers.

Want wie netwerkt er nou niet om in zijn werk succesvol te zijn? Ik durf wel te stellen dat het hele leven van netwerken aan elkaar hangt. Of zie jij dat anders? Lees het vervolg dus vooral door je eigen netwerkogen en laat je inspireren tot meer succes.

Wees present, alert en actief

Als je vlak voor de vergadering binnen komt vallen, kun je de vrije netwerkmogelijkheden voor het ontbijt niet optimaal benutten. Je ontzegt jezelf een kans. Kom je op tijd, dan kun je gasten en collega's warm onthalen. Er is tijd voor koetjes en kalfjes, tobbers en toppers, een lach en een traan.

Eenmaal in de meeting, houd je aan de agenda en draag je steentjes actief en positief bij. Bereid je eigen zegjes voor en luister aandachtig naar de zegjes van anderen, zodat je weet wat zij zoeken en hoe je ze kunt helpen. Maak aantekeningen en zorg voor tijd na de meeting om daar direct opvolging aan te geven.

Kun je niet aanwezig zijn? Regel een goede vervanger en geef hem je boodschap mee. Wie ben je? Wat doe je? Wat zoek je? Noem namen, functies en bedrijven. Hoe concreter, hoe beter.

Herkenbare inkoppertjes? Kijk dan eens in je eigen organisatie hoe vergaderingen geregeld zijn en wat je anders kunt doen, zodat je je toegevoegde waarde echt gaat delen met elkaar.

Voer 1 op 1 gesprekken

Leer mensen kennen. Reserveer tijd in je agenda en investeer dit in gesprekken met mensen. Met elkaar praten over elkaars bedrijf en doelstellingen, en kijken waar jij zelf kunt helpen, vergroot het vertrouwen dat mensen in je hebben. Bij BNI zorgde ik ervoor dat ik binnen korte tijd alle leden van mijn eigen chapter had gesproken. Pas als je elkaar leert kennen kun je iets betekenen voor de ander. En vice versa.

Hoe zit dat bij jouw werk? Ken je iedereen? Kennen zij jou? Weten zij wat jij doet en wat jou uniek maakt?

Volg trainingen en vergroot je netwerk

Door het volgen van het Leden Succes Programma ontdekte ik hoe ingenieus het hele BNI-systeem in elkaar zit. Elk onderdeel op de agenda heeft een trainingsfunctie voor de deelnemers. Daardoor gaat 'geven loont' echt werken.

Aanvullend volgde ik presentatie- en netwerktrainingen waarmee ik mijn netwerk buiten mijn chapter vergrootte. Ik leerde BNI-ers kennen die allemaal wat anders konden dan ik. En ging ook hun chapters bezoeken. Ik liet me zelfs op de regionale vervangerslijst plaatsen.

Want zeg nu zelf, het is toch zonde om de tijd die je wekelijks krijgt om jezelf en jouw business over de bühne te brengen niet optimaal te benutten? Om je collega's niet duidelijk te maken wie om jouw diensten of producten zit te springen en hoe zij die behoeften kunnen herkennen? Doe je dit niet, dan doe je jezelf te kort, maar ook alle BNI-ers én potentiële klanten die op jouw dienst zitten te wachten.

Zeg eens eerlijk, wanneer heb je zelf voor het laatst bewust de tijd genomen voor trainingen en daarmee je professionaliteit en je netwerk vergroot?

Verbinden is makkelijk

Als je tijd investeert in anderen en interesse in hen toont, dan is mensen met elkaar verbinden door aanbevelingen een eitje. Mijn collega BNI-ers met een dienst of product waar behoefte aan was, introduceerde ik in mijn netwerk. En omgekeerd, wanneer BNI-ers zelf kunde, kennis of ervaring ontbeerden. Ik hoefde alleen de rol van postillon d'amour te spelen.

Opvolgen en aanspreken maken het verschil

Mijn netwerk is mij zeer dierbaar. Ik vind het fijn en heel belangrijk dat mensen die ik in mijn netwerk aan elkaar verbind net zo zorgvuldig met mijn relaties omgaan als ik dat zelf doe. Afspraak is voor mij afspraak in elk netwerk en bij elk bedrijf. Opvolgen en terugkoppelen horen daarbij. Als dat niet gebeurt, dan meld ik me – zowel bij de een als bij de ander, en zo nodig bij beiden.

Aanspreken hoort bij zaken doen en dus ook bij netwerken. Laat me weten wat ik voor je kan doen als jij zelf tobt en strest op dit punt. Of lees mijn stappenplan, in 5 stappen van stress naar succes.

To know, to like en to trust

Goede aanbevelingen vertalen zich in opdrachten en dus in omzet. Ik begon dicht bij huis, met eigen druk- en kopieerwerk, kantoorartikelen en ICT-oplossingen. Met een nieuwe keuken, schilderwerk en nieuwe raambekleding. Gaandeweg vertelde ik mijn goede ervaringen voort.

Wat voor FFT goede oplossingen waren voor zaken die ik zelf niet kan (en niet wil kunnen), bleken ook goede oplossingen voor klanten van mij te zijn. Wat je ook zoekt in je bedrijfsvoering, BNI heeft het, zeker als je verder kijkt dan je eigen chapter of regio. Voor je het weet spreidt je cirkel van invloed zich als een waterlelie uit. Je kunt zelfs internationaal mensen aan elkaar verbinden.

De kers op de taart

Omzet maken is mooi, daar blijft de schoorsteen van roken. Zaken doen is mensenwerk. Waar een ondernemershart echt sneller van gaat kloppen is een getuigschrift, waarin in geuren en kleuren wordt verteld waarom hij voor zijn opdrachtgever hét verschil heeft gemaakt.

Het is de kers op de taart omdat het de cirkel rond maakt. Het is het bewijs dat je zegt wat je doet en je doet wat je zegt. Je bent te vertrouwen – als mens, als professional en als bedrijf – en dus aangenaam om zaken mee te doen.

Wanneer heb jij voor het laatst een pluim uitgedeeld aan iemand met wie jij samenwerkt?

Een getuigschrift is een ultiem compliment. Het is een persoonlijk statement. Iemand kiest voor jou, gelooft in jou en beveelt jou aan. Jij bent van betekenis geweest in zijn leven. Jij hebt 'pijn' veranderd in 'fijn', jij hebt bereikt wat anderen niet lukte. Of om het in FFT- woorden te zeggen: Wie niet langer wil blijven tobben, moet naar deze topper gaan, dan is minder stress en meer succes gegarandeerd.

Is dit alles?

Tot zover de theorie. Ongetwijfeld herkende je in bovenstaande tekst dingen die je zelf toepast, of nog niet voldoende toepast. Misschien dacht je "het is net een bedrijf" bij het lezen.

Elk chapter functioneert inderdaad organisatorisch als een bedrijf. Leden vervullen verschillende rollen. Er is een leiderschapsteam, coördinatoren, uitvoerende functies. En elk lid neemt zichzelf mee waardoor hij persoonlijk en zakelijk kan groeien met én in zijn business. Het principe 'geven loont' werkt in dit systeem. En je krijgt alles wat ik genoemd heb erbij.

Sterke schakels maken een ijzersterke ketting

Als iedereen op zijn eigen manier BNI't dan presteren chapters, regio's en landen onder hun kunnen. Halen kan niet zonder brengen, vertrouwen heeft kennen en waarderen nodig. Alleen dan ontstaan sterke schakels in een ijzersterke ketting. Ik heb het hier over BNI, maar in feite geldt dit voor elk bedrijf, elk team, elk project, elk netwerk en elke groep mensen die samen iets willen bereiken.

Succesvol netwerken is net als carrière maken. Wie BNI voor zich wil laten werken, zal BNI aandacht moeten geven. In tijd, in geld en in energie. Elke week een eitje komen eten en een kopje koffie drinken met elkaar is niet genoeg als je business uit BNI wilt halen. BNI is niet iets wat je er een beetje bij doet – soms een beetje meer, soms een beetje minder en soms ook helemaal niet –, maar BNI is een wezenlijk deel van je ondernemerschap.

Ondernemen is vakmanschap

Je bent geen BNI-er omdat je lid bent, je bent een BNI-er als je je als een BNI-er gedraagt. Dan snap je waarom je een spijker met een hamer in een plank slaat en niet met een nijptang. Dan heb je gevoel voor het resultaat dat je wilt bereiken en de middelen die je daarvoor nodig hebt. En hoe je de middelen in een gegeven context hanteert. Dan schoffel je niet, terwijl je moet harken en dan bezem je niet met een dweil.

Het complete plaatje is wat BNI voor mij zo aantrekkelijk maakt. Door BNI werk ik elke week, jaar in jaar uit, áán mijn business in plaats van alleen in mijn bedrijf. Ik hou focus op wat ertoe doet – het helpt me kappen met alle poespas eromheen. BNI geeft me een netwerk om op te bouwen en te vertrouwen, waarmee ik in alle facetten van mijn werk en leven uit de voeten kan. De oplettende lezer die mij al langer dan vandaag kent, zal de overlap niet ontgaan met wat ik doe voor directeuren, managers en ondernemende professionals binnen FFT.

En nu jij

Wat denk je zelf van de voordelen van deze discipline in je drukke ondernemende leven? Meer grip op je marketing en sales – en dus niet meer hollen en stilstaan met de bijbehorende pieken en dalen op je bankrekening? Geen werkdruk en operationele vermoeidheid meer – wel professionele excellentie. Passie en plezier in plaats van azijn en venijn.

Ik nodig je van harte uit om een keertje mee te ontbijten met mijn chapter de Pelikaan. Onder het genot van een kakelvers ontbijtje, met volop ruimte om te netwerken krijg je alle gelegenheid om jezelf en je business te profileren inclusief zoekvraag. Daarmee gaan wij dan voor je aan het werk, omdat wij allemaal geloven in geven loont en daar ons beste beentje in voorzetten.

Dus… wanneer schuif jij bij ons aan?

Nawoord: per 1 januari 2020 ben ik van regio en chapter veranderd. Ik ben nu lid van BNI Royaal Amsterdam. Ook hier ben je van harte welkom, dus laat het me gerust weten welke vrijdagochtend je op bezoek wilt komen.

Vraag en antwoord

Heb je vragen over deze blog? Of wil je jouw ervaringen met sterke schakels en ijzersterke kettingen delen? Laat dan hieronder jouw reactie achter en ik antwoord persoonlijk.

Doe mee met mijn interactieve, online Masterclass

Stap nu uit jouw vicieuze cirkel van alsmaar harder werken, waardoor je tijd en energie krijgt voor jezelf en ontspannen excelleert aan de top. In slechts één uur krijg jij weer grip op je werk en leven. Meld je nu aan voor de interactieve, online Masterclass 'Succes Zonder Stress'.

Aanmelden Masterclass 'Succes Zonder Stress'

Exclusief 1 op 1 sparren

Wil je liever direct persoonlijk met mij in gesprek, zodat 0% overuren, 25% productiever en 100% leven jouw relaxte werkelijkheid wordt? Klik hier om jouw Doorbraaksessie te boeken en we spreken elkaar binnenkort.

2 reacties op “Sterke schakels maken een ijzersterke ketting”

 • Annewiek schreef:

  Super dat BNI voor jou werkt Margriet. Ik ben zelf 2 keer hier in de buurt geweest maar naast dat ik mijn vrijheid ( je moet elke week) niet wil opgeven en er al een fotograaf stevig zit, zie ik er voor ons bedrijf (model fotografie workshops) geen meerwaarde in. Dus ik zoek nog even verder, want persoonlijke groei spreekt me wel aan.

  1. Margriet Taams schreef:

   Beste Annewiek, BNI past niet bij iedereen en niet iedereen past bij BNI. Daarom werkt het systeem ook. Hou je van doel- en resultaatgericht netwerken en wil je wekelijks werken AAN je bedrijf, dan geeft BNI focus, structuur en faciliteiten om dat zeer efficient te doen. Benut je alles wat het systeem biedt dan loont dat zeer in persoonlijke en zakelijke ontwikkeling, maar vooral in ijzersterke kettingen met ijzersterke schakels. Of BNI geen meerwaarde heeft voor jouw business weet ik niet. Daarvoor zou ik je moeten leren kennen, zodat ik in je huid kan kruipen en met je mee kan denken in wat jij doet, wie je bent en wat je onderscheidend maakt. Als je dat interessant vindt, ben je van harte welkom om een keertje mee te ontbijten in mijn chapter en hebben we aansluitend een 1 op 1. Ik garandeer je mijn frisse blik op jouw persoonlijke groei - waar je ook zakelijk mee vooruit kunt. Laat me weten welke woensdag je schikt dan meld ik je aan.

 • Laat een reactie achter

  You have to agree to the comment policy.

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.