Gaan of blijven? Zo laat je jouw team groeien!

Gaan of blijven? Zo laat je jouw team groeien.

Sommige managers snappen het en met deze managers werk ik heel graag samen.

Het zijn de managers die top willen presteren en daarom het beste uit hun mensen willen halen. Ze sturen op doelen en resultaten en maken afspraken met hun teams en teamleden om daar maximaal aan bij te dragen: ieder op zijn eigen kracht, samen sterker dan alleen. Wie hierin hulp nodig heeft, kan die hulp krijgen. Intern of extern, groei en ontwikkeling worden gefaciliteerd.

Janneke, Hans en Alexander hadden zo'n manager en bij alle drie zag ze mogelijkheden voor persoonlijke en professionele groei. Ook Janneke, Hans en Alexander zagen die mogelijkheden voor zich, en – nog belangrijker – ze waren bereid om met zichzelf aan de slag te gaan.

janneke van den hout gemeente venlo

Het verhaal van Janneke

Even voorstellen: Janneke van den Hout – van Bart. Net gestart in een nieuwe adviesfunctie binnen Gemeente Venlo, waarin ze van haar manager wel wat meer 'grrr' mocht laten zien. Daarnaast had Janneke een leuk en druk leven en voelde zij zich thuis en in haar werk regelmatig geleefd.

Zeg eens 'grrr'

Door deel te nemen aan 'Meer Succes, Minder Stress' is er veel veranderd. Janneke zegt hier zelf het volgende over:

"Alle opdrachten, oefeningen en presentaties hebben mijn 'grrr' meer naar boven gebracht. Door duidelijk te zijn, feitelijk te blijven en te vertrouwen op mijn kennis en kunde, laat ik meer van mijn professionaliteit zien.

In de privésfeer maak ik nu bewust tijd voor de dingen die ik belangrijk vind. Hierin heb ik gedurende 'Meer Succes, Minder Stress' meerdere stappen gezet: werken met een heldere dag- en weekplanning en me hieraan houden, vergelijkbare werkzaamheden clusteren, ontspanning inbouwen met gezin, meer 'Janneke' tijd, sporten, reflecteren en relativeren als ik tob, te veel aan klussen delegeren aan collega's en gezinsleden of nee zeggen."

Van het een komt het ander

Janneke's 'grrr' smaakte naar meer binnen haar organisatie. In 2016 solliciteerde ze op een strategische beleidsfunctie in de bestuursstaf en werd ze aangenomen.

Om zich terdege op deze nieuwe rol voor te bereiden heeft Janneke een aantal PowerSessies met me doorlopen, waarin we alles wat haar parten speelde bij de kop hebben gepakt, zowel zakelijk als privé.

Wat de winst hiervan was, verwoordt Janneke als volgt:

"Door onze PowerSessies kon ik steeds duidelijker neerzetten wie ik ben en waar ik voor sta. En daar ben ik ook voor gegaan. Dit heeft uiteindelijk geleid tot het verleggen van mijn horizon buiten gemeente Venlo. Alles wat ik kon beïnvloeden heb ik beïnvloed. Wat ik niet kon beïnvloeden heb ik mijn conclusies uit getrokken."

Afscheid was onafwendbaar

Waarom vertrekken voor Janneke de juiste conclusie was, blijkt uit haar verdere toelichtende woorden:

"Ik heb gekozen voor een nieuwe werkgever, omdat ik me van A tot Z wil kunnen uitleven in mijn adviezen en praktische toegevoegde waarde wil leveren aan mijn klanten. Van praten en beleid naar actie en resultaat, omdat er dan pas echt zaken voor elkaar komen. Daarom heb ik ook besloten om me dit voorjaar verkiesbaar te stellen voor de Gemeenteraad in mijn woonplaats."

Kiezen voor zichzelf

Met deze nieuwe stappen buiten de gemeente Venlo heeft Janneke gekozen voor zichzelf en wat zij werkelijk belangrijk vindt in haar werk en leven.

"Mijn 'grrrr' zeggen gaat steeds beter en dat bevalt me goed. Ik blijf scherp naar mezelf en de ander kijken en daar gebruik ik de geleerde methoden, technieken en vaardigheden voor om - vanuit het gemeenschappelijke belang dat ik met de ander heb - voet bij stuk te houden.

Ik kijk terug op een leerzaam en inspirerend traject en kan dit van harte aanbevelen aan iedereen die meer rust en ontspanning in zijn werk en leven wil."

Het verhaal van Hans

hans vullings gemeente venlo

Even voorstellen: Hans Vullings, IT-adviseur bij Gemeente Venlo. Hans heeft zelf bij zijn leidinggevende aangegeven dat hij tegen van alles en nog wat aanloopt. Ook heeft hij het gevoel meer te kunnen betekenen voor de organisatie, maar het komt er niet uit. Beide frustreren hem en daar wil hij vanaf.

Snikhete ontmoeting 2015

Op de warmste dag van 2015 stapte Hans in de auto naar Utrecht. Zijn missie was kennismaken met mij en hij was erg nieuwsgierig of er een klik zou zijn. In de zeven kwartier om van Venlo in Utrecht te komen, dacht hij daar veel over na, en schrijft hij hier het volgende over:

"Onderweg denk ik aan ons gesprek aan de telefoon, aan de informatie die ik heb ingewonnen bij een collega die de training bij jou al heeft afgerond en aan de, door mezelf, ingevulde vragenlijst die we zo meteen gaan bespreken. Ik ben erg benieuwd of er een klik is. Dat is voor mij namelijk erg belangrijk. Om nu precies uit te leggen wat ik met die klik bedoel is lastig, maar het gaat om vertrouwen, een goed gevoel. Ik wil vooral antwoord op de vraag; is Margriet de persoon die me verder kan helpen met mijn leerdoelen? En ook heel belangrijk: Hans moet wel gewoon Hans blijven."

Wat is er loos?

Hans wist prima te vertellen wat eraan schortte: "Er blijven werkzaamheden liggen, ik krijg ze niet af. Te weinig of helemaal geen structuur in mijn werk." Ook stelde hij zichzelf vele vragen waarom er niet uitkomt wat erin zit: "Ben ik niet duidelijk in mijn communicatie? Denk ik te snel dat men het wel begrijpt? Is mijn mening is niet belangrijk?"

Door naar de volgende ronde

Hoe ons gesprek verliep? Daarover schrijft Hans klare taal:

"De kennismaking en ons gesprek verlopen heel goed. Wat een energie heeft die vrouw dacht ik op de terugweg. En ja, Margriet is duidelijk, vraagt door en laat je nadenken/werken, op die manier kregen we de antwoorden op de vragenlijst uiteindelijk smart op papier."

Ook zijn conclusie was klip en klaar:

"Voor mij was het duidelijk. Ik wil meedoen met 'Meer Succes, Minder Stress'."

Wat vloog het jaar om

Hans nam met veel plezier deel aan het programma:

"Het groepsgevoel, samen werken aan opdrachten, elkaar helpen en vooral leren van Margriet. De presentaties voor de camera. De feedback ontvangen en geven en hiervan leren. Kijk in de spiegel. Vraag door. (Pffff wat is Margriet daar een kei in). Niet moeten maar mogen. Het lijkt zo'n klein verschil, maar geeft zoveel rust.

Ik had hulp nodig en durfde daar uiteindelijk naar te vragen. Ook een leerdoel waar ik aan mocht werken. Eigenlijk had ik me helemaal niet gerealiseerd dat ik daar moeite mee had. Gewoon simpel vragen om hulp. Aangeven dat ik er moeite mee heb. Dat kan toch niet zo moeilijk zijn. Nou….. dus wel …..

Dat ik moeilijk NEE kan zeggen en altijd klaar sta voor een ander dat wist ik wel. Hierdoor deed ik veel mensen ook tekort. Dat zag ik echter lang niet altijd zo.

Niet alles benut

Heeft Hans alles uit het programma gehaald? Het antwoord is NEE!

Waarom Hans daar in het geheel niet mee zit – en ik evenmin - is een weloverwogen keuze, die Hans bij aanvang van het programma heeft gemaakt:

"Ik heb bewust gekozen om werk en privé te scheiden en me op mijn zakelijke 'tobbers' te concentreren. Graantjes voor thuis heb ik meegepikt, ook geoefend in bepaalde situaties, maar niet doorgepakt. Dit was ook niet nodig. Ik wilde wat ik leerde toepassen op mijn werk en dat doe ik met veel plezier. De klappers staan op de studeerkamer. Soms is het al voldoende om ze te zien staan om te Margrieten en soms gaat de klapper open en lees ik en zie ik het geleerde weer voor me."

Onder de kerstboom van 2016

"Ik ben heel blij dat ik op die warme dag naar Utrecht ben gereden. Ik heb erg veel geleerd en leer nog dagelijks. Ik ken mezelf nu nog beter dan dat ik al deed. Weet vooral beter wat mijn gedrag doet met de ander (actie - reactie). En ja mijn mening doet er echt wel toe !!

Ik lees mijn verhaal zo nog even door, maar ga niet teveel aanpassen, want dit is mijn gevoel, onder de kerstboom na een jaartje – meer succes, minder stress – van Margriet.

Dankjewel en veel liefs."

Het verhaal van Alexander

Alexander op het Veld Gemeente Venlo

Even voorstellen: Alexander op het Veld, Functioneel Beheerder en Product Manager Zaaksysteem bij Gemeente Venlo. Sinds jaar en dag was Alexander op zoek naar balans in alle activiteiten die hij met veel plezier doet. Zelf kreeg hij dat niet voor elkaar, waardoor 'zijn emmertje' regelmatig overliep en hij elk half jaar oververmoeid was. Die emmer moest leeg en bij voorkeur ook niet meer gevuld worden. Tijd voor een effectieve aanpak.

Anders dan anders

Alexander liep tegen zichzelf aan en wist niet hoe hij zijn eigen barricades moest slechten. Of ik hem daarbij zou kunnen helpen benieuwde hem zeer.

Hij had al verschillende trainingen gevolgd en daar waren zijn leven en werk niet relaxter van geworden. Over zijn ervaringen met zijn intake met mij schrijft Alexander het volgende:

"Bij de intake met Margriet bleek al snel dat dit een andere training was dan alle andere. In plaats van luisteren en mogelijke hulpmiddelen voorgeschoteld te krijgen, mocht ik zelf aan de slag met hulpmiddelen die voor mij op maat gemaakt zijn."

Zelf aan zet

Dat Alexander zelf aan het roer kwam te zitten beviel hem. En dat hij aan het denken werd gezet over zijn eigen ineffectieve gedrag beviel hem ook. Alexander schrijft hier zelf het volgende over:

"Margriet geeft je een bad van gastvrijheid, oprechtheid, eerlijkheid en positivisme. Ze luistert, vraagt door en oordeelt niet. Zij gaf mij vanaf het begin een spiegel van mijn eigen verbale en non-verbale gedrag. Margriet doet niet, maar is Hard on the matter en Soft on the person. Door haar voorbeeld werd ik gestimuleerd om na te denken over mijn handelen."

Ook over de materialen had Alexander lovende woorden te melden:

"Het materiaal in de training is zo divers dat er voor ieder voldoende hulpmiddelen worden gegeven om de theorie om te zetten in daden. Gelijktijdig zit in het trainingsmateriaal een door Margriet weloverwogen opbouw om het maximale uit jezelf te halen."

Kind kan de was doen

Met alles wat Alexander stapsgewijs en in 'hapklare brokken' kreeg aangeleverd, kon hij prima uit de voeten:

"Na elke live training kon ik mijn relevante aandachtspunten eenvoudig omzetten in praktisch bruikbare acties voor betere samenwerking binnen mijn team. Minder zelf doen, meer delegeren. Meer leiden en sturen, minder volgen en afwachten. En problemen laten waren ze horen door apen van anderen niet meer op mijn eigen schouders te nemen. Ik ging zelf aan de slag met luisteren, doen, evalueren, leren en herhalen, herhalen, herhalen… Beter luisteren naar een ander, heeft mij geleerd beter te luisteren naar mijzelf. Met alles wat ik heb geleerd ben ik nu echt mezelf geworden: open, transparant, doen!, welkom, verandering, positief, veilige haven en gelukkig."

Me happy!

Alexander is gekomen waar hij wilde zijn, getuige zijn afsluitende alinea's in zijn testimonium:

"Met deze training sluit ik een heftig leerjaar af. Ik heb nu voldoende hulpmiddelen om op terug te vallen voor wat ik wil en mag samen met mijn leef- en werkomgeving. Ik heb mijn balans gevonden met meer rust, betere relaties en resultaten. Me happy!

Mijn oude vete aan het woord 'moeten' heeft een mooie vervanger gekregen: ik wil en ik mag. Ik dank mijn mede cursisten Monic en Matthieu. In het bijzonder bedank ik jou -Margriet - voor je tomeloze focus en aandacht naar mij.

Deze training gun ik iedereen. Iedereen die echt wil!"

En nu jij!

Ben jij een directeur, manager of ondernemende professional die het snapt? Dan begrijp je dus dat het laten tobben of stressen van collega's geen zoden aan de dijk zet. Je bereikt er niets mee in je resultaten en relaties en al helemaal niet als je zelf net zo hard mee-tobt of mee-strest.

Vraag en antwoord

Heb je vragen over deze blog? Of wil je jouw ervaringen met investeren in jouw medewerkers delen? Laat dan hieronder jouw reactie achter en ik antwoord persoonlijk.

Doe mee met mijn interactieve, online Masterclass

Stap nu uit jouw vicieuze cirkel van alsmaar harder werken, waardoor je tijd en energie krijgt voor jezelf en ontspannen excelleert aan de top. In slechts één uur krijg jij weer grip op je werk en leven. Meld je nu aan voor de interactieve, online Masterclass 'Succes Zonder Stress'.

Aanmelden Masterclass 'Succes Zonder Stress'

Exclusief 1 op 1 sparren

Wil je liever direct persoonlijk met mij in gesprek, zodat 0% overuren, 25% productiever en 100% leven jouw relaxte werkelijkheid wordt? Klik hier om jouw Doorbraaksessie te boeken en we spreken elkaar binnenkort.

Laat een reactie achter

You have to agree to the comment policy.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.