Wegkomen met de kantjes ervan af lopen

Wegkomen met de kantjes ervan af lopen

Ken jij ze ook? Die collega's die zich wonderwel weten te onttrekken aan het werk en de kantjes er lustig vanaf lopen? Die uitgebreide rook- en koffiepauzes nemen, lang weg zijn om te lunchen en tijdens vergaderingen altijd te laat komen en óók nog presteren eerder te vertrekken.

En dan te denken aan hun verzuim. Zeer frequent op maandag, als ze in het weekend de beest hebben uitgehangen, want dat mag iedereen in geuren en kleuren tijdens koffiepauzes vernemen. Ook al die plotselinge ziekmeldingen voor, tijdens en na de vakantie vallen op, en bij feestdagen, heel toevallig zijn ze ziek na Pasen, Pinksteren en vooral de dag na Hemelvaart.

Extra uren werken sloop erin

Zelf erger je je wel aan hun gedrag, maar eigenlijk heb je daar helemaal geen tijd voor. Want bij jou sloop het erin. Een uur extra werken, nog een uur en nog een. Een half uurtje eerder beginnen, wat werk meenemen naar huis, eerst voor in de avonden, daarna ook voor in het weekend. Op zondagavond, en vaak ook de middag, ga jij standaard naar boven om 'even' alle stukken door te lezen waar je de afgelopen week niet aan toe gekomen bent. Ondertussen loopt jouw stuwmeer van vakantiedagen op.

Van hard werken gaat niemand dood

Maar dat is niet erg. Van hard werken is nog nooit iemand doodgegaan. Dat hoort juist bij de verantwoordelijke functie die je hebt. Je medewerkers en klanten rekenen op je. Net als jouw leidinggevende. Die werkt zich ook een slag in de rondte, dus op begrip hoef je niet te rekenen. In jouw organisatie wordt het als normaal gezien om hard te werken. Om net dat tandje extra bij te zetten als de situatie het vraagt. Zeker als je carrière wilt maken. Deze inzet verwacht jij ook van jouw medewerkers. Maar toch…

Dezelfde argumenten naar jouw team

Je hebt het wel aangekaart in een gesprek met je baas, maar het antwoord is elke keer hetzelfde. "Het is tijdelijk, het lost op als het nieuwe systeem er is, als we gaan scrummen dan…" Elk gesprek eindigt met argumenten waarom het anders is dan jij ziet, dat het beter is om door te gaan met je werk, omdat dit gesprek tijd kost, tijd die schaars is. Voor je het weet is je baas weer weg, ergens een nieuwe brand aan het blussen, zoals er zoveel zijn in de organisatie. En merk jij dat je dezelfde argumenten gebruikt naar jouw medewerkers.

Wapenfeiten spreken voor zich

Aan de ene kant heeft het wel wat dat jij zaken voor elkaar krijgt met jouw team, dat je van hot naar haar rent en zorgt dat het voor elkaar komt. Niemand twijfelt aan jouw toegevoegde waarde omdat je wapenfeiten voor zich spreken. Aan de andere kant merk je wel dat de belasting op je drukt.

Vergeetachtigheid slaat toe

Je slaapt niet zo lekker als vroeger. Je gezin zeurt vaker aan je hoofd dat je zo afwezig bent. Niet alleen letterlijk, ook figuurlijk. Je bent er als je thuis bent gewoon niet helemaal bij. Je vergeet de vuilnis buiten te zetten, je kinderen met hun huiswerk te helpen en een cadeautje te kopen voor de verjaardag van je partner. Je komt vaak niet opdagen bij sportafspraken, en als je komt dan ben je te laat of kom je zonder racket. Vergeten! Je gezin is het ondertussen gewend en je vrienden rekenen al lang niet meer op je als ze een balletje gaan slaan.

Geen tijd voor exitgesprek werknemers

Vervelend is dat je het ook op je werk merkt. Je vergeet vaker dingen, je reageert niet meer zo adequaat als vroeger op problemen van en tussen medewerkers in je team. En een aantal goede medewerkers heeft opgezegd en zijn weggegaan, terwijl je geen tijd had om een exitgesprek met ze te voeren.

Ergernis in de wandelgang

Uit de wandelgangen heb je begrepen dat ze zich groen en geel ergerden aan de chaos op de afdeling en het continue gestres van management en medewerkers. Dat ze er klaar mee waren om als kippen zonder kop door elkaar te rennen, zonder visie, strategie of doel, dan weer dit en dan weer dat belangrijk vindend, en niets af kunnen maken, omdat een volgend besluit met bloedspoed uitgevoerd moet worden, waarna het hele circus weer opnieuw begint. Een verspilling van ieders tijd, geld en energie. Dus gingen zij weg.

Bloedspoed voelt niet iedereen

Erger is dat je hun kritiek herkent. En dat je tegelijk ziet dat die bloedspoed niet betekent dat iedereen armen uit de mouwen steekt. Terwijl veel collega's zich het vuur uit hun sloffen lopen, en als ganzen de trechter accepteren die in hun strot wordt geperst - omdat het management buldert en de directie alarm slaat - zijn er anderen die hun eigen liever-lui-dan-moe scepter zwaaien.

Vrijheden waar je u tegen zegt

Deze 'lanterfanters' maken dankbaar gebruik van het gebrek aan focus, overzicht en structuur en gaan hun eigen goddelijke gang. Zij weten zich wonderwel te onttrekken aan het werk en lopen de kantjes er lustig vanaf, met vrijheden waar je u tegen zegt, speciale projecten of denktanks, bij voorkeur buiten de deur en wat al niet meer. Gedrag dat jij ziet, maar waar je geen tijd voor hebt om iets aan te doen, want…

Cultuur is verre van gezond

En zo zijn we terug bij het begin van dit blog. Een cultuur waarin sommigen zich te pletter werken en hard op weg zijn naar een burn-out en anderen leven als een luis op een zeer hoofd en elke verantwoordelijkheid ontduiken. Deze cultuur is verre van gezond.

Hoe kan het beter?

Transparantie is nodig waar zaken niet lekker lopen en er meer van mensen wordt verwacht dan redelijk of mogelijk is binnen de uren waarvoor zij worden betaald. Hetzelfde geldt voor situaties waarin minder wordt gepresteerd dan redelijkerwijs mag worden verwacht.

Meten is zeker weten

Meten is in dit geval weten en de enige manier om een verandering voor elkaar te krijgen. Dat betekent staatjes bijhouden, wie doet wat binnen welke termijn, zodat weloverwogen keuzes gemaakt kunnen worden. Niet op basis van gevoelens en meningen, maar op basis van keiharde feiten en concreet waarneembaar gedrag.

De norm moet klip en klaar zijn

Voorwaarde is wel dat klip en klaar moet zijn wat de norm is waaraan voldaan moet worden, wie deze norm stelt en waarom deze norm zo gesteld wordt. Wordt aan deze drie voorwaarden voldaan, dan kan er geen discussie meer zijn over wie wat moet doen, wanneer en hoe.

Waar zitten de witte raven?

Door op houding en gedrag te meten kun je binnen een maand helder hebben hoe de hazen rennen en waar de witte en zwarte raven zitten. De witte raven onderscheiden zich in positieve zin, doordat zij binnen de norm presteren en hun zaken voor elkaar hebben. De zwarte raven presteren onder de maat en hebben hun zaken niet op orde.

Zwarte raven willen geen transparantie

Reken op protest van de zwarte raven. Zij hebben er belang bij geen openheid van zaken te geven, omdat zij met gebrek aan transparantie heer en meester over hun eigen tijd zijn.
Verheug je op applaus van de nijvere bijen die zich het schompes werken zonder dat het iets uithaalt, omdat het team niet effectief en efficiënt functioneert.

Ook op lange termijn meten

Door te blijven meten krijg je inzicht hoe elke raaf erin zit. Tijdigheid, juistheid, volledigheid, betrouwbaarheid worden per persoon en per team inzichtelijk en ook hoe deze factoren zich op de lange termijn manifesteren.

Erkenning voor kunde, kennis en ervaring

Als het voor de witte raven mogelijk is om binnen de gestelde norm goed te presteren, dan is het nuttig om te kijken wat de zwarte van de witte raven kunnen leren om net zo productief te zijn.

Voor de witte raven betekent dit erkenning van hun kunde, kennis en ervaring. Zij kunnen de zwarte raven instrueren, coachen en trainen totdat ze op hetzelfde niveau functioneren.

Het voordeel van deze aanpak is dat effectief gedrag wordt beloond en dat het als voorbeeld wordt gesteld om ineffectief gedrag binnen het team samen aan te pakken. Het presteren volgens de norm wordt daarmee een gezamenlijk doel binnen een team.

Bemensing vergroten

Uitkomst van de meting kan ook zijn dat het onmogelijk blijkt binnen de norm te presteren. De juiste mensen zijn wel aan boord, de verwachte output is echter te hoog.

Dat is het geval als mensen structureel te veel uren werken, waar ze niet voor betaald worden, omdat dat nu eenmaal vanaf een bepaald functieniveau 'verwacht' wordt. Deze mensen werken zich uit de naad, komen eerder, gaan laat weg en werken in de weekenden.

Zij werken zich een burn-out in, wat niet altijd opgelost wordt als een zwarte raaf het licht ziet en productie gaat leveren. Soms zijn er namelijk geen zwarte raven in een organisatie, maar wordt er gewoonweg te veel van medewerkers verwacht.

In dat geval kan besloten worden om met minder output genoegen te nemen. Of alsnog de bemensing te vergroten. De oplossing komt uit de lengte of uit de breedte.

Hoe staan mensen in hun werk?

Tijdens mijn bedrijfsprogramma's meet ik hoe teams en organisaties ervoor staan. Vaak blijken collega's allemaal anders te denken over wat ze van hun organisatie, afdeling en zichzelf vinden. Waar de een gebukt gaat onder torenhoge werkdruk en bekaf in en uit zijn bed stapt, trekt een ander zijn schouders op en gaat fluitend van en naar zijn werk.

Vaak is volstrekt niet bekend bij directies en management hoe mensen in het werk staan. Dit geldt ook voor hoe men kijkt naar doelen en resultaten die behaald moeten worden, voor hoe het werk georganiseerd is en voor de sfeer die op het werk heerst.

Anonieme meting helpt niet

Ervaring leert me dat het dan zeker niet helpt om anonieme enquêtes, zoals medewerkers- en klanttevredenheidsonderzoeken in te zetten om duidelijkheid te krijgen. Want wie heeft er dan wat gezegd en waarop zijn deze oordelen dan gebaseerd?

Een groot raadsel dat niet opgehelderd wordt, omdat de privacy beschermd moet worden. En koren op de molen van de zwarte raven. Zij hebben wel in volstrekte anonimiteit hun zegje kunnen doen, maar worden niet aangesproken op hun gedrag.

Teamscan schept band voor samenwerking

Mijn teamscan maakt heel veel van de wrevel binnen een team inzichtelijk. Ook geeft de scan duidelijkheid op welk niveau de oplossingen voor betere samenwerking en meer productiviteit liggen.

Naast de diagnose opent de scan het gesprek tussen de teamleden om wat er goed gaat uit te buiten en wat er beter kan op te lossen.

Ook al is de diagnose soms hard en confronterend, het schept direct een band van saamhorigheid en samenwerking, omdat iedereen wordt gezien en gehoord.

En nu aan de slag!

Wil jij graag 'iets' doen aan de werkdruk in jouw team? Wil jij kritisch naar jezelf kijken en echt op zoek gaan naar de oorzaak waarom het niet zo lekker loopt in je team of organisatie? Maak je keuze uit een van de volgende opties.

Vraag en antwoord

Heb je vragen over deze blog? Of wil je jouw ervaringen met kantjes eraf lopen delen? Laat dan hieronder jouw reactie achter en ik antwoord persoonlijk.

Doe mee met mijn interactieve, online Masterclass

Stap nu uit jouw vicieuze cirkel van alsmaar harder werken, waardoor je tijd en energie krijgt voor jezelf en ontspannen excelleert aan de top. In slechts één uur krijg jij weer grip op je werk en leven. Meld je nu aan voor de interactieve, online Masterclass 'Succes Zonder Stress'.

Aanmelden Masterclass 'Succes Zonder Stress'

Exclusief 1 op 1 sparren

Wil je liever direct persoonlijk met mij in gesprek, zodat 0% overuren, 25% productiever en 100% leven jouw relaxte werkelijkheid wordt? Klik hier om jouw Doorbraaksessie te boeken en we spreken elkaar binnenkort.

Laat een reactie achter

You have to agree to the comment policy.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.