Ziek van de stress? Deze vakantie ging ook ik voor de bijl!

FFT team

Vandaag is mijn laatste dag van mijn vakantie in Turkije. We hebben hier nog een heerlijke lange dag voor de boeg en ik lig zalig op een ligbedje in de zon met uitzicht op zee. Het is licht bewolkt, er is een klein briesje wind en ik voel me ontspannen, blij en gelukkig ondanks een joekel van een koortslip, die ik nu al drie dagen heb.

En ik zal maar meteen met de billen bloot gaan. De eerste dagen van mijn vakantie ben ik ziek geweest. En niet zomaar ziek. Nee, ziek van de stress. En als coach en trainer op het gebied van stress en succes vind ik dit toch wel een beetje beschamend om toe te geven, want ik zou toch beter moeten weten en dan dus ook beter moeten doen.

Afgezien van het feit dat dit allemaal onredelijke eisen aan mezelf zijn en denken voor anderen, heb ik besloten om al liggend in het zonnetje hier toch een blog aan te wijden. Juist omdat ik een expert in stress en succes ben en ik jou waarschijnlijk wel iets kan leren met mijn verhaal.

Omdat mijn ziek zijn namelijk heel makkelijk als een per ongelukje af te doen is. Als een logisch gevolg van verandering van eten (kruidiger, vetter, zoeter, meer), omslag in temperatuur (warmer en droger) of aanpassing in leefwijze (luiwammesen, lanterfanten en liefhebben). Alle drie genoeg om mijn klachten te verklaren en voor mezelf had ik daar ook nog de gebroken nacht in het veel te warme vliegtuig bij opgeteld.

Met een dagje vasten en ongekoeld water drinken, dacht ik er wel van af te zijn. En zou ik me weer volop kunnen laven aan al het heerlijks wat me hier omringt en lekker kunnen zwemmen, hardlopen en wandelen. Maar niets was minder waar. Mijn ongemakken hielden mij aan mijn hotelkamer gekluisterd en kostten mij twee nachten rust.

Dit kon niet de bedoeling zijn van mijn vakantie met mijn gezin in een geweldig *****ultra all inclusive hotel. Doel was ontspannen, luieren, lezen, zwemmen en spelletjes spelen. Samen genieten, plezier hebben, lachen, knuffelen, smikkelen en smullen. Onbekommerd, frank en vrij, vief en fit.

Hier ging iets helemaal mis! Mijn vakantie dreigde in het water te vallen en dus hoogste tijd voor hulp van buitenaf. Als dochter van een huisarts zijn medicijnen dan de voor de hand liggende oplossing.

Ik wist zelfs precies wat ik nodig had, omdat ik de werkzame stof nog kende uit de vele schoolvakanties dat ik mijn moeder hielp in onze apotheek aan huis. Ik mocht pillen tellen, zalven roeren en drankjes schudden en vond het geweldig dat wij onze patiënten samen blij konden maken met hun geneesmiddel.

Ook de Turkse apotheker maakte mij blij! De medicijnen werkten, waardoor ik weer ongestoord sliep en me met steeds minder vasten en telkens weer wat nieuws toevoegen nu weer op vele Turkse lekkernijen kan storten.

En ook nu zou ik kunnen stoppen met mijn verhaal. Eind goed, al goed immers. Ik kan weer doen wat ik wil, ik voel me weer kiplekker, ik lig in de zon, zwem rondjes en jij zit thuis of op je werk deze blog te lezen. Dus waarom nog verder schrijven, terwijl ik ook kan gaan lezen, koffie drinken of van de glijbanen kan gaan met Sterre en Noor. (Maak je overigens geen zorgen, dat doe ik allemaal tussen het schrijven door. Ik schrijf een blog zelden in een keer.)

Maar nu stoppen is te makkelijk! Want ik heb je nog niets verteld over mijn stress, die de oorzaak is van mijn ziek zijn. En dat weet ik 100% zeker! Ik ken mijn eigen gratis ‘stress of succes?’ scan en ‘tob ik of top ik?’ scan van haver tot gort. En die sappige en smeuïge details wil je hier natuurlijk lezen, want hoe is het mogelijk dat iemand die dit allemaal weet en anderen leert zelf voor de bijl gaat? En dan ook nog op vakantie?

Zie hier mijn ‘blote billen’. Voor deze vakantie was het al maanden helemaal raak met zaken in mijn online marketing, die niet liepen, anders liepen of zich plotsklaps aandienden. Ook thuis stonden een aantal zaken op scherp, waarover ik hier niet meer kwijt wil dan dat deze privé besognes stuk voor stuk al meer dan een jaar hoog scoren op de sociale aanpassingsschaal van Holmes en Rahe en de kans op een verslechtering van gezondheid daarmee ruim boven de 50% ligt.

Alles kwam de zaterdag van vertrek samen en tot aan het boarden zijn Mike en ik nog met mijn virtuele team aan het werk geweest om een nieuwe marketing activiteit op LinkedIn tijdens onze vakantie soepel te laten verlopen. Werkelijk alles wat er met deze activiteit mis kon gaan, ging mis! En achteraf kan ik ook wel zien waarom!

Mijn twee virtuele assistenten, grafisch ontwerper, Mike en ik zijn een jong team dat voor het eerst met elkaar samenwerkt en we zijn nog niet goed bekend met elkaars gebruiksaanwijzingen, systemen en structuren. Ook in wat we samen doen, is het flink pionieren: Geen van ons is een gepokte en gemazelde online marketeer en ook de techniek stelt ons regelmatig voor onverwachte uitdagingen. Wat we in ons hoofd hebben, blijkt niet altijd realiseerbaar en wat we realiseren, ziet er soms niet uit.

Al doende komen we steeds weer een stapje verder in de online zichtbaarheid van mij en FFT, maar het gaat met te veel bloed, zweet en tranen. Mijn tijd, geld en energie renderen niet in resultaten, kwaliteit of voortgang. En dat frustreert me, omdat ik zo niet werken wil.

Ik wil vitaal bezig zijn en me niet bezig houden met zaken waar ik geen verstand van heb of niet goed in ben. Daarvoor verzamel ik mensen om me heen, die specialist zijn op hun vakgebied en mij met hun kennis, kunde en ervaring aanvullen. Met wie het ontspannen ondernemen en productief samenwerken is, omdat we dezelfde vitale visie en missie hebben en ons gedragen naar onze eigen vitale waarden en normen: Leiderschap, Ondernemerschap, Verbinding en Energie, samen LOVE.

Wat ik wil, zijn allemaal vitale FFT-ers! En ik wil ook zelf een vitale FFT-er zijn! Niet alleen in mijn trainingen en coaching, maar in mijn hele ondernemerschap. Want dan loopt mijn bedrijf Fit For Thought – denkadvisering (FFT) op rolletjes en kan ik ook mijn privé besognes relaxter tegemoet treden.

En weet je wat het mooie is? Ik ben zelf de oplossing! Voor mijn online marketing team ben ik tot op heden niet het vitale voorbeeld geweest dat vitaal doet volgen. Ik zet niet mijn eigen koers uit passend bij mij, mijn dienstverlening en mijn klanten. Nee, ik volg de ene na de andere online marketing goeroe, die mij gouden bergen belooft of het toverstokje zegt te hebben, waarmee ik op elk moment dat ik dat wil aan klanten en dus aan omzet kan komen. Terwijl deze goeroes niet werken vanuit dezelfde visie en missie als ik, laat staan dezelfde waarden en normen. Ik ben voor hun een nummer en geen Margriet en daarom werken hun systemen ook niet voor mij.

Net als ik, willen mijn klanten zich gezien en gehoord voelen. In hun noden, wensen en behoeften. Hun verlangens, pijn en verdriet. Hun schaamte, onmacht en hopeloosheid. In hun getob en stress over werk, geld, gezondheid, relaties en de toekomst en zich in alle vijf vrij, zeker en veilig te voelen.

Vanuit dit perspectief heb ik voor mijn vakantie het volgende besluit genomen. Ik ga weer investeren in mezelf en in mijn bedrijf met een intensief opleidingsprogramma. Naast de 14 geweldige ondernemers, die dit programma samen met mij volgen, krijg ik gedurende zes maanden een marketingstrateeg en een communicatiespecialist aan mijn zijde, die zich helemaal in mij en FFT gaan verdiepen en hun methode voor mij gaan laten werken.

Passend bij mij en mijn klanten, omdat zij gaan voor mijn resultaat met mijn klanten. De factuur voor het programma is al voldaan en ik ervaar nu al rust. Eindelijk hulp, die mij verder gaat brengen. Einde getob in mijn eentje.

En tijdens mijn vakantie heb ik nog een besluit genomen. Ik ga met mijn (online) marketing team om de tafel en mezelf als het vitale voorbeeld gedragen dat ik ook van hun wil zien. FFT is mijn lust en mijn leven, daar ga ik voor en sta ik voor en daar eet mijn gezin van.

Ik wil resultaat, kwaliteit en voortgang en daar ga ik voor zorgen. Is het niet linksom, dan is het rechtsom, maar het gaat wel gebeuren. En snel, omdat ik mijn klanten van tobben en stress naar toppen en succes wil brengen. Zodat ook zij ontspannen met vakantie kunnen, omdat hun team op rolletjes loopt en zij hun klanten snel en goed kunnen helpen met persoonlijke en professionele topservice.

Roept deze blog vragen bij je op? Of wil je over jouw eigen tobbers en stress met me in gesprek? Mail me en je krijgt persoonlijk antwoord.

2 reacties op “Ziek van de stress? Deze vakantie ging ook ik voor de bijl!”

 • Ben van den Berg schreef:

  Hoi Margriet,

  Ik ben benieuwd hoe het nu met jou gaat. Ik las hier in jouw blog dat je tijdens de vakantie ziek van de stress was. Vervelend om te lezen maar ook super gaaf dat je jouw ervaring deelt en laat zien dat zelfreflectie en PDCA belangrijk zijn om verder te komen en effectief te blijven. Qua timing ook goed gekozen: het vakantieseizoen staat voor de deur en een ieder is nu gewaarschuwd :-).

  Ik hoop dat je vakantie alsnog geslaagd is en je verder genoten hebt.

  Met mij gaat het goed. Ik ga nog steeds met veel plezier naar mijn werk. Regelmatig stap ik nog in mijn oude gewoonte. Ik word dan van mijzelf blij als ik erop terugkijk en hoe ik het anders had kunnen doen. Op basis van de feiten zet ik mij nu neer in het vak: bewust/bekwaam. In privé werk ik eraan om doortastender te worden. Ik merk dat ik soms genoegen heb genomen met het eerste het beste antwoord.
  Overall ben ik dik tevreden en geniet ik van de momenten en acties waarop ik assertief gereageerd heb en korte metten maak met “storende gedachten”.

  Groetjes
  Ben

  1. Margriet Taams schreef:

   Hoi Ben,

   Dank je wel voor je compliment op mijn nieuwsbrief. Was wel even moed verzamelen om het zo open en eerlijk op te schrijven. Voelt echt wel als en plein publique met de billen bloot gaan.

   Maar zoals je zelf ook schrijft ben ik vast niet de enige die met haar team tobt en daar stress van ervaart. En dat dus ook mee op vakantie neemt. Wat ik dan wel weer anders doe is zelfreflecteren en PDCA-en. En alleen al het besluiten levert rust op.

   Groetjes van Margriet

 • Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
  Wil je ook werken zonder stress? Nog slechts één workshop met 50% zomerkorting. Laat maar zien!